Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναβάθμιση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα: Αποτρεπτική ασπίδα ή προάγγελος επικίνδυνων εξελίξεων;

Η επιδίωξη αναβάθμισης της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ελλάδα – δεδομένης της όξυνσης του ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή – επιβεβαιώνεται από πολλές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως η επαλήθευση του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του λιμανιού της Σύρου για τις ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και η εγκατάσταση στη Λάρισα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως διαβάζουμε στο militaire.gr, «την ερχόμενη Πέμπτη 12 Απριλίου, θα γίνει στο ΥΠΕΘΑ ακόμη μία σύσκεψη μεταξύ υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων και Ελλήνων επιτελών. Θέμα η περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, η οποία ήδη έχει ενισχυθεί.

  • Στη Λάρισα έχει αναπτυχθεί το προσωπικό που θα εξυπηρετεί δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που μετασταθμεύουν στην Ελλάδα. Τα MQ-9 Reaper είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τεράστιες δυνατότητες. Πάρα πολύ μεγάλη αυτονομία, πάρα πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης και μπορούν να κάνουν πολλές αποστολές. Εννοείται ότι μπορούν να φέρουν όπλα και να κάνουν χτυπήματα.Τα δύο MQ-9 της Λάρισας δεν είναι εξοπλισμένα, αλλά θα κάνουν αποστολές εναέριας επιτήρησης. Το που θα τις κάνουν ουδείς μπορεί να το γνωρίζει, αλλά οι υποθέσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές αν αναλογιστούμε ότι η αυτονομία τους τους επιτρέπει να πετούν μέχρι την Αφρική αλλά και πολύ …βόρεια αν χρειαστεί.
    Η επιλογή των Αμερικανών να γίνει μεταστάθμευση τέτοιων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις σε αμυντικό επίπεδο.
  • Οι Αμερικανοί έρχονται να συζητήσουν την μεταστάθμευση κι άλλων ιπτάμενων αεροπορικών μέσων, όπως ιπτάμενων τάνκερ. Μια εκδοχή είναι να γίνει μεταστάθμευση τέτοιων αεροσκαφών στο Άκτιο, αν και οι Αμερικανοί δείχνουν ενδιαφέρον και για τη Λάρισα.
  • Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι Αμερικανοί δείχνουν πρόθυμοι να έχουν συστηματική αεροπορική παρουσία σε ελληνικά αεροδρόμια, με συνεχείς μετασταθμεύσεις μαχητικών τους αεροσκαφών.
  • Οριστική είναι η απόφαση των ΗΠΑ και για αναβάθμιση της παρουσίας τους στη Σούδα με Ειδικές Δυνάμεις που θα εγκατασταθούν στη βάση.
  • Ενδιαφέρον και μάλιστα μεγάλο υπάρχει για χρήση και της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα, την οποία οι Αμερικανοί “επιθεώρησαν” και κατά τη διάρκεια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ που έγινε πριν μερικές ημέρες.
  • Ναυτική παρουσία οι Αμερικανοί έχουν στην περιοχή χωρίς αυτό να αποκλείει την αναβάθμισή της. Είναι γεγονός ότι επιθεώρησαν στη Σκύρο εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από υποβρύχια. Η αεροπορική βάση της Σκύρου τους είχε απασχολήσει για τη μεταστάθμευση των UAV».

Σε αυτά να προσθέσουμε τη συζήτηση για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο ή αλλού, τις περιπολίες ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, τις συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο κ.ά.

Βέβαια, από το militaire παρουσιάζεται η αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικάνων ως αποτρεπτική ασπίδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και αυτή θα είναι η κυρίαρχη επιχειρηματολογία τους για να νομιμοποιηθεί ο ελληνικός χώρος είτε ως «βάση» είτε ως «κόμβος» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με την ανάγκη που υπάρχει για την προστασία της ασφάλειας του ελληνικού λαού και των συνόρων της χώρας; Η πείρα αποδεικνύει ότι ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αντίθετα, αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης, θερμών πολεμικών επεισοδίων και εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Η στάση Πόντιου Πιλάτου του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών, που κρατούνται στους τουρκικές φυλακές, μόνο ασφάλεια και σταθερότητα, δεν εμπνέουν στον ελληνικό λαό, ο οποίος ανησυχεί από τις εξελίξεις. Το αντίθετο συμβαίνει. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει και την πείρα του ρόλου που έπαιξε το ΝΑΤΟ διαχρονικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη δικτατορία ’67-’74, στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο; Τα διχοτομικά «σχέδια Ανάν»; Τα θέματα του Αιγαίου από το ’74 ως το Γενάρη του ’96 και την κρίση των Ιμίων; Με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει γκριζάρει το Αιγαίο, αφού ο επικίνδυνος αυτός οργανισμός δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Για όλα αυτά τσιμουδιά απ΄ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει γίνει σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά και από τη ΝΔ που έχασε την ίδια σημαία μέσα από τα χέρια της. Και σε όσους αναμασούν τη γνωστή «καραμέλα» ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας», τους θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν χαράξει δυο και τρεις φορές με το αίμα των λαών, τα σύνορα στην περιοχή από τη δεκαετία του ‘90 και μετά.
(Από πρόσφατη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα)

Το τελευταίο διάστημα, η χώρα μας μετατρέπεται σε μία μεγάλη βάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ , σε ένα ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταγράφεται ως η πρώτη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που προχωράει σε τέτοια αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ .

Το ίδιο διάστημα, η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνεται.