Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Καμπερίδης, εξαιρετική παρουσία στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2010 πέθανε ο ηθοποίο Δημήτρης Καμπερίδης, σε ηλικία 64 χρόνων.

Ο Δημήτρης Καμπερίδης γεννήθηκε στη Δράμα, το 1946. Φοίτησε στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλου Κατσέλη. Συμμετείχε, σπουδαστής ακόμα, σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, αλλά και ως χορευτής στην ομάδα «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πυρήνα που δημιούργησε το Ελεύθερο Θέατρο. Εχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.ά. Η τελευταία θεατρική του εμφάνιση έγινε στα «Μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου, στο Θέατρο Τέχνης (2009 – 2010).

Αξιοσημείωτη υπήρξε η συμμετοχή του Δημήτρη Καμπερίδη στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Συμμετείχε στις ταινίες «Ο θίασος» και οι «Κυνηγοί» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη, «Μάθε παιδί μου γράμματα» του Θόδωρου Μαραγκού, «Οστρια» του Ανδρέα Θωμόπουλου, «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη κ.ά.

Η πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν στον «Συμβολαιογράφο» (1979, ΕΡΤ), μια σειρά βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Ραγκαβή, και η τελευταία στην «Πόντια πεθερά» των «7 θανάσιμων πεθερών» (2007-2008, Mega). Ενδιάμεσα συμμετείχε σε καμιά τριανταριά δραματικές και κωμικές σειρές, πολλές από τις οποίες στηρίζονταν σε σημαντικά ελληνικά μυθιστορήματα («Αργώ», «Χαμένη άνοιξη», «Ο πρίγκιπας», «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες» κ.ά.), ενώ αρκετές είχαν σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία («Αναστασία», «Λένη» κ.ά.).

Τέλος, έλαβε μέρος και σε θεατρικά έργα που προβλήθηκαν στην τηλεόραση από το «Θέατρο της Δευτέρας».

Εγραψε επίσης τη νουβέλα «Η κιβωτός της Πελαγίας» και συνεργάστηκε στη συγγραφή του βιβλίου – ντοκουμέντου του δήμου Δράμας, «Εν Δράμα».