Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δούλοι και δουλεμπόριο στον Καπιταλισμό

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

«Υπάρχουν 40.3 εκατομμύρια δούλοι στον κόσμο. 71% είναι γυναίκες και 29% άνδρες. Ένας στους τέσσερις είναι παιδιά. 25 εκατομμύρια από αυτά είναι σκλάβοι σε καταναγκαστική εργασία. 15 εκατομμύρια είναι σεξουαλικοί σκλάβοι. Η Μαυριτανία και η Αϊτή είναι παραδείγματα δύο χωρών με υψηλό ποσοστό σκλάβων και όλο και περισσότεροι εμφανίζονται τελευταία και στην Λιβύη και στα ορυχεία του Κογκό. Οι περισσότεροι σκλάβοι εμφανίζονται σε καλλιέργειες και κατασκευές όπως το κακάο, ψάρια, ζάχαρη, ρούχα και ηλεκτρονικά».

Έκθεση της Global Slavery Index, International Labour Organization.

Η σύγχρονη δουλεία μπορεί να ανακαλυφθεί από το διάστημα

Ένα από τα μέρη που υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι σκλάβοι είναι η λεγόμενη «ζώνη του τούβλου» που περιλαμβάνει περιοχές της Βόρειας Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Νεπάλ. Εδώ κατασκευάζονται δισεκατομμύρια τούβλα και ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού που εκτελούν τη βαριά δουλειά είναι δούλοι. Συνήθως συλλαμβάνονται από δουλέμπορους και κρατούνται σκλάβοι ολόκληρες οικογένειες.

-Πολύ μικρά παιδιά εργάζονται για να μεταφέρουν βαριά τούβλα όλη την ημέρα. Οι γυναίκες γίνονται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλευσης από τους δεσμώτες εργολάβους. Βία χρησιμοποιείται για τη διατήρηση του ελέγχου έτσι ώστε να μην μπορούν να ξεφύγουν», λέει ο Kevin Bales, καθηγητής Σύγχρονης Δουλείας στο Πανεπιστημίο του Nottingham στην Αγγλία και ένας από του ειδικούς στον τομέα αυτό, σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν χιλιάδες τοποθεσίες με στρατόπεδα σκλάβων στην «ζώνη του τούβλου» και είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Αλλά τώρα, η ερευνητική ομάδα του Kevin Bales εφαρμόζει μια μέθοδο για να ανακαλυφθούν αυτές οι περιοχές.

slaveri

Εθελοντές, κυρίως φοιτητές, βάζουν χιλιάδες δορυφορικές εικόνες σε έναν υπολογιστή με τοποθεσίες γύρω από το κρατίδιο Rajasthan στην Ινδία. Κατόπιν οι υπολογιστές, συνδεμένοι με τον δορυφόρο, μπορούν να αναγνωρίσουν αυτές τις τοποθεσίες από μόνοι τους και να παρακολουθούν τις αλλαγές στο ανάγλυφο αλλά και τις νέες κατασκευές.

– Εντός λίγων ημερών, έχουμε καταφέρει στον εντοπισμό όλων των τοποθεσιών με στρατόπεδα σκλάβων σε όλη τη ζώνη, λέει ο Kevin Bale που επισημαίνει ότι τώρα θα δοθούν οι πληροφορίες, στα Ενωμένα Έθνη, σε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

slaveri2

Η δουλεία θυμίζει μακρινές εποχές όταν άνθρωποι, αλυσοδεμένοι αναγκαζόταν να εκτελούν σκληρή εργασία χωρίς αμοιβή. Υποτίθεται πως σήμερα απαγορεύεται, αλλά παρόλα αυτά είναι δυστυχώς ένα πολύ διαδεδομένο καπιταλιστικό φαινόμενο. Οι μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται με το κακάο, ψάρια, ζάχαρη, ρούχα, ηλεκτρονικά και όχι μόνον, δεν ενδιαφέρονται αν τα προιόντα τους τα παράγουν δούλοι ή όχι, αρκεί οι τιμές που πετυχαίνουν να είναι τέτοιες που να τους επιτρέπουν να θυσαυρίζουν στον ανταγωνισμό. Το είδαμε και στα χρόνια των Ναζί πως μετατράπηκαν σε δούλους οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα βλέπουμε και σήμερα στους φυλακισμένους στις ιδιωτικές φυλακές των ΗΠΑ. Άλλωστε κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος ότι θα αντιδράσουν μετά την αποκάλυψη οι Διεθνείς Οργανισμοί, ότι θα βρεθούν οι υπεύθυνοι και ότι θα καταργηθούν για πάντα τα στρατόπεδα δούλων.

Ο σημερινός ορισμός της σκλαβιάς είναι ότι οι άνθρωποι καταναγκάζονται να εργάζονται χωρίς να είναι σε θέση να αρνηθούν ή να φύγουν λόγω των απειλών και της βίας που τους ασκείται, φαινόμενο που το συναντάμε στον καπιταλισμό όλο και συχνότερα. Πόσοι όμως σήμερα δεν είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν αναγκαστικά, χωρίς να είναι «δούλοι» με την παραπάνω έννοια όχι με τον φόβο της βίας αλλά με τον φόβο της πείνας και της φτώχειας;

Αυτά γίνονται στον καπιταλισμό όπου το κέρδος μετατρέπει τους ανθρώπους σε δυνάστες και ανθρωπόμορφα τέρατα. Ας αναλογιστεί κανείς ότι θάταν ποτέ δυνατόν στον σοσιαλισμό, σε ένα κόσμο ισότητας, να ίσχυε η δουλεία σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Τότε δεν θα χρειαζόταν οι δορυφόροι για να ανακαλύπτουν και να αποκαλύπτουν στρατόπεδα δούλων. Οι δορυφόροι θα χρησιμοποιούνται μόνο για έργα ειρήνης και βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων σε όλη την οικουμένη.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία