Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στο Μεξικό: Φαβορί ο σοσιαλδημοκράτης Ομπραδόρ – Σε αποχή καλεί το λαό το ΚΚ Μεξικού

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, 1 Ιούλη 2018, οι μεξικάνοι προκειμένου να εκλέξουν πρόεδρο, κοινοβούλιο, γερουσιαστές καθώς και περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους σε ορισμένες από τις πολιτείες της χώρας. Φαβορί για νικητής των εκλογών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται ο σοσιαλδημοκράτης Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Αναγέννησης (ΜΟRΕΝΑ), που έχει τη στήριξη του Μαοϊκών καταβολών Κόμματος Εργατών (PT) και του νεοφιλελεύθερου Κόμματος Κοινωνικής Συνάντησης (PES). 

Ο Ομπραδόρ, γνωστός στο Μεξικό και ως AMLO από τα αρχικά του ονόματος του, λανσάρει ένα υποτιθέμενο αντινεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, παρόμοιο με αυτό των λεγόμενων προοδευτικών κυβερνήσεων στη Νότια Αμερική που συνέβαλαν στην κερδοφορία του κεφαλαίου με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εφάρμοσαν. Αρκετοί μάλιστα αναλυτές έχουν συγκρίνει το πρόγραμμα του «αριστερού» Ομπραδόρ με το αντίστοιχο του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παρά τις υποσχέσεις του Ομπραδόρ για «ρήξη» με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, το εκλογικό του πρόγραμμα βρίθει συμβιβασμών για διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ ο εκλογικός του συνασπισμός έχει την στήριξη μεγάλων μεξικανικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, μεταξύ των οποίων του κολοσσού των ΜΜΕ «Azteca» αλλά και του οργανισμού «Open Society» του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Σόρος. 

Ο Άντρες Μανουέλ Ομπραδόρ.

Ο Άντρες Μανουέλ Ομπραδόρ.

Κύριος αντίπαλος του Ομπραδόρ είναι ο Ρικάρντο Ανάγια Κορτές, επικεφαλής της συμμαχίας «Για το Μεξικό μπροστά»,  που στηρίζεται από το νεοφιλελεύθερο Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN), το PRD (που συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή) και το Κίνημα Πολιτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο το ποσοστό του Ανάγια φτάνει το 25%, αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του.

Ο τρίτος συνδυασμός «Ολοι για το Μεξικό», με υποψήφιο τον Χοσέ Αντόνιο Μεάδε, είναι επίσης μια ετερόκλητη συμμαχία του κυβερνώντος νεοφιλελεύθερου PRI του τωρινού μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο, του Κόμματος Πρασίνων και της Νέας Συμμαχίας, που αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντρώο» κόμμα. Ο Μεάδε καταγράφει ποσοστά έως 23%.

ΚΚ Μεξικού: Καλεί σε αποχή από τις εκλογές

Από την πλευρά του το ΚΚ Μεξικού καλεί το λαό να μη συμμετάσχει στις εκλογές, σημειώνοντας ότι όλοι οι συνδυασμοί είναι υπέρ του κεφαλαίου και αποκαλύπτοντας την απάτη της δήθεν εναλλακτικής «αριστερής» πρότασης του Ομπραδόρ. Το ΚΚ Μεξικού στέκεται απέναντι στη λογική του του «μικρότερου κακού», ή τα περί «καταπολέμησης της διαφθοράς» και «ενίσχυσης των αδυνάτων», καταγγέλλοντας το πρόγραμμά του AMLO ως πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 

Ταυτόχρονα με το κάλεσμα στο λαό για αποχή από τις εκλογές, οι κομμουνιστές στο Μεξικό οργανώνουν τη δράση τους για τα καθημερινά προβλήματα, για τη μεγαλύτερη πολιτικοποίηση της εργατικής τάξης, που δεν θα γίνεται «ουρά» της αστικής τάξης αλλά θα παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.