Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«..εμείς οι αγρότες και σεις οι ζωγράφοι έχουμε το κεφάλι μας ξεσκέπαστο στον ήλιο…»

 

Γράφει ο Τάκης Βαρελάς //

«Όλα βαίνουν καλός εναντίον μας….» θα μπορούσα να πω, στα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά την ομιλία του στη διεθνή συνάντηση «Ο Πολιτισμός ως μέσο διαλόγου μεταξύ των λαών», που οργανώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση στους χώρους της διεθνούς έκθεσης του Μιλάνου Expo 2015.

«Η πολιτιστική κληρονομιά ήταν πάντα βασικής σημασίας για την ταυτότητα της χώρας μου. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε μελλοντική προσπάθεια οικοδόμησης ειρηνικής συνύπαρξης με συγκεκριμένους στόχους» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και το Μάλι.»

Δεν είπε κουβέντα βέβαια, τι να έλεγε άλλωστε, όταν, είσαι αποφασισμένος ως υπουργός και ως κυβέρνηση να υλοποιήσει την Οδηγία της ΕΕ « Πολιτισμός – δημιουργικότητα – επιχειρηματικότητα 2014 – 2020»

Ποια ταυτότητα και ποια κληρονομιά; Όταν ισχύουν οι κανόνες της αγοράς και εμπορευματοποιείται η τέχνη, οι καλλιτέχνες, η τέχνη και οι δημιουργοί, υποβάλουν το έργο τους βιαίως στους κανόνες της αγοράς. Οι ίδιοι έχουν την μοίρα των άλλων παραγωγών, επιβεβαιώνοντας αυτό που μου είπε φίλος μου αγρότης από την Φθιώτιδα: «..εμείς οι αγρότες και σεις οι ζωγράφοι έχουμε το κεφάλι μας ξεσκέπαστο στον ήλιο…» Τα είπε όλα και οι δύο έρμαια των εμπόρων, και των τρωκτικών της τέχνης

Τι δεν είπε ο υπουργός της πρώτης φοράς πολιτιστικής αριστεράς.

  1. Δεν είπε, ότι το ΥΠΠΟΑ εκχώρησε για αναστήλωση και εμπορική εκμετάλλευση 124 αρχαία θέατρα στο σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ του πρώην υπουργού Σ. Μπένου
  2. Δεν είπε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι σχεδιάζονται να δοθούν σε εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
  3. Δεν είπε ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) πάει για κλείσιμο και η εκμετάλλευση παραγωγής και εμπορίας εκμαγείων εκχωρείται σε ιδιώτες (περσινά έσοδα 55 εκ ευρώ)
  4. Δεν είπε ότι ο Εθνικός κήπος δόθηκε στον Οργανισμό πολιτισμού ΝΕΟΝ του πρώην πρόεδρου του ΣΕΒ Δασκαλόπουλου
  5. Δεν είπε ότι δεν υλοποιούν το νόμο για το 1% να διατίθεται στην τέχνη στο δημόσιο χώρο.
  6. Δεν είπε ότι ήδη 15 επιμελητές στο ΕΜΣΤ πληρώνονται με χορηγία του ΝΕΟΝ
  7. Δεν είπε ότι με αποφάσεις των περιφερειών και των Δήμων (πλην εκείνων που στηρίζει το ΚΚΕ) οι εικαστικοί καλούνται να πληρώνουν για να παρουσιάσουν το έργο τους.
  8. Δεν είπε ότι οι Εικαστικοί (Ζωγράφοι, χαρακτές, γλύπτες, κλπ) δεν παίρνουν ποτέ σύνταξη.
  9. Δεν είπε ότι οι τιμητικές συντάξεις για τους εικαστικούς είναι 1 ½ εικαστικός το χρόνο
  10. Δεν είπε ότι οι εικαστικοί μέλη του ΕΕΤΕ είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας, θεωρούνται άποροι. Έτσι αντιλαμβάνονται μάλλον και την τέχνη. Άπορη!
  11. Δεν είπε ότι η κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά, έκανε στάση πληρωμών στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, θεσμοθετημένο με νόμο «σύμβουλο του κράτους περί τεχνών» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
  12. Δεν είπε ότι εδώ και 6 μήνες κανένα αίτημα του ΕΕΤΕ δεν υλοποιείται
  13. Δεν είπε βέβαια ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το ζητούμενο, απλά, γιατί όλα γίνονται εν κρυπτό.

Δεν άκουσε αυτό που δυστυχώς λέει ο λαός για τους ζωγράφους « οι ζωγράφοι ψοφάνε της πείνας..» άκουσε όμως ότι η τέχνη είναι στην 4η θέση ξεπλύματος χρήματος και αποφάσισε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, μια και ψαχνό δεν υπάρχει.

Ετσι έρχεται και η οικονομική ταυτότητα της τέχνης και των δημιουργών.

  1. Ο ΦΠΑ στην παραγωγή του έργου τέχνης πήγε, από 0% που ήταν σταδιακά πήγε, στο 6% μετά στο 13% και τώρα με κυβέρνηση που σκιζόταν για τον πολιτισμό πήγε στο 23%
  2. Ο φόρος κληρονομιάς στα παιδιά των εικαστικών είναι στο 38% !!!! Θεωρείται προίον πολυτελέιας!!
  3. Τα υλικά ζωγραφικής που αγοράζουν οι εικαστικοί έχουν φόρο 38% όπως τα καλλυντικά
  4. Σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε και τους ρασοφόρους με απόφαση της Ιεράς Συνόδου καταργούν στην πράξη την απόφαση τους κράτους που έλεγε ότι μόνο οι επαγγελματίες αγιογράφοι μέλη του ΕΕΤΕ μπορούν να αγιογραφούν τους ναούς, τώρα μπορούν να τις κάνουν εργολάβοι και όχι φυσικά πρόσωπα. Σιγή ιχθύος η αριστερά προς τους ποιμένες.

ΞΥΔΑΚΗΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣΕίναι μακρύς ο κατάλογος που θα μπορούσε να συνεχιστεί. Το σίγουρο είναι ότι όσα συμβαίνουν δεν είναι τυχαία, εκπορεύονται από τη οδηγία της ΕΕ, άλλα είναι στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου, η τέχνη και οι δημιουργοί, πολιτικά εντέχνως οδηγούνται στην εξαθλίωση για να πάρει την θέση το εμπόρευμα οι εισαγωγές έργου της βιομηχανίας θεάματος ακροάματος.

Ο καπιταλισμός προσβλέπει στο πολιτισμό κέρδη. Είναι δεδομένο ότι οι τεχνες πλεον ως εμπόρευμα θα έχουν της δικές τους βιομηχανίες τους δικούς τους εργάτες της τέχνης σε χειρότερη μοίρα από ότι τους άλλους, γιατί αποτελούν μονάδες ευάλωτες στην πίεση της αναδουλειάς.

Από εδώ προκύπτει η ανάγκη για ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του θεσμικού τους φορέα του ΕΕΤΕ. Γιατί σήμερα με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ξυδάκη, αύριο με άλλη κυβέρνηση, στην ίδια γραμμή, ή τέχνη οι καλλιτέχνες δεν πρόκειται ποτέ να έχουν στον ήλιο μοίρα.

(Στη φωτογραφία εξωφύλλου το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη φωτό του κειμένου ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης με τον πρώην πρόεδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο)

* Ο Τάκης Βαρελάς είναι Ζωγράφος