Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Amazon, ο συνδικαλισμός βλάπτει το συμφέρον μας. Έτσι θα τον σταματήσουμε

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης των ΗΠΑ, με 566.000 υπαλλήλους, με 177,866 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο και 3 δις κέρδος το 2017,

ιδιοκτησία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Jeff Bezos,  μέχρι στιγμής ήταν απαλλαγμένη από το άγχος της ύπαρξης συνδικαλιστικής ένωσης.

Η Amazon αγόρασε όμως για 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι την εταιρεία υγιεινής διατροφής Whole Foods με 432 υποκαταστήματα, που διαθέτει σωματείο. Έτσι θορυβήθηκε η Διεύθυνση και κατασκεύασε ένα βίντεο 45 λεπτών με έξι ενότητες απευθυνόμενο προς τους διευθυντές των υποκατάστημάτων με οδηγίες τι να προσέχουν αναφορικά με την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Το βίντεο αποκτήθηκε από την εταιρία ηλεκτρονικής πληροφόρησης Gizmodo, και έτσι μπορούμε να θαυμάσουμε το σκεπτικό και την τακτική της εταιρίας.

«Δεν είμαστε ούτε αντι-συνδικαλιστές, ούτε ουδέτεροι», δηλώνει στο βίντεο η Amazon. Για να μην γίνει καμιά παρανόηση, το βίντεο προσθέτει σε απλή γλώσσα

«Δεν πιστεύουμε ότι τα σωματεία είναι προς το συμφέρον των πελατών μας, των μετόχων μας ή, κυρίως, των συνεργατών μας. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο βασίζεται στην ταχύτητα, την καινοτομία και την εξυπηρέτηση των πελατών – πράγματα που γενικά δεν συνδέονται με τα σωματεία. Όταν χάσουμε από την οπτική γωνία εστίασης αυτούς τους κρίσιμους τομείς θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια εργασίας όλων: τη δική σας, τη δική μας και των συνεργατών μας».

Το βίντεο της Amazon ενάντια στα σωματεία, που έρχεται τώρα στο φως χαλάει, ακόμη περισσότερο την επικοινωνιακή εικόνα της εταιρείας. Επί πολλά χρόνια της ασκείται κριτική για τις χαμηλές αμοιβές και τις κακές συνθήκες εργασίας του προσωπικού, η Amazon είχε κατοχυρώσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει, μέσω ενός βραχιολιού, να ανιχνεύονται οι κινήσεις των χεριών των υπαλλήλων της στις αποθήκες προκειμένου να παρακολουθεί την εργασία τους, αλλά και την χρησιμοποίηση φτηνού εργατικού δυναμικού από προγράμματα κοινωνικής επιδότησης.

Η εταιρία όλα αυτά τα χρόνια διαφημίζει την καλή εργασιακή πολιτική της αφού οι υπάλληλοι της “μπορούν να πάνε στην τουαλέτα εν ώρα εργασίας και ότι δεν είναι σκλάβοι”.

bezos2

Στο βίντεο υποστηρίζεται ακόμη πως η Amazon προτιμά την “άμεση διαχείριση” και ότι η πόρτα των διευθυντών είναι ανοιχτή για παράπονα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων ότι υπέστησαν αντίποινα όταν παραπονέθηκαν για ζητήματα δικά τους και κάποιοι απολύθηκαν όταν έστειλαν μέιλ στον Jeff Bezos  διαμαρτυρόμενοι για τον χαμηλό μισθό τους.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των “ουδέτερων” οδηγιών με τίτλο

“Προειδοποιητικά σημάδια“.

  • συμπεριφορές που υποδηλώνουν μειωμένο ενδιαφέρον στην δουλειά,
  • συμπάθεια προς την οργάνωση σωματείου, ή οργάνωση δραστηριότητας”
  • Η χρήση λέξεων όπως “μισθός διαβίωσης” και “διαχειριστής”.
  • Διανομή προκηρύξεων και φυλλαδίων.
  • Συνεργάτες που εκφράζουν ανησυχίες εξ ονόματος των συναδέλφων τους.
  • Συνεργάτες που φοράνε μπλουζάκια, καπέλα ή σακάκια του σωματείου.
  • Οι εργαζόμενοι “που κανονικά δεν είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους ξαφνικά κάνουν μαζί παρέα”(!)
  • Οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν “ασυνήθιστο ενδιαφέρον για την πολιτική, τις παροχές ή άλλες πληροφορίες για την εταιρεία”
  • “Αυξημένη αρνητική διάθεση στον εργασιακό χώρο.
  • Κάποια άλλη άλλη συμπεριφορά που είναι εκτός “κλίματος”.
  • Οι εργαζόμενοι που παραμένουν στο χώρο του διαλείμματος μετά την βαρδιά τους,
  • ή ζητούν μια λίστα των εργαζομένων στον χώρο
  • ή διαμαρτύρονται για την απουσία μισθού διαβίωσης ανήκουν στην κατηγορία “προειδοποιητικά σημάδια”.

Και άλλες οδηγίες εκφοβισμού

«Δεν θα απειλείτε ποτέ ότι θα κλείσετε το υποκατάστημά σας μόνο και μόνο επειδή συνεργάτες έγιναν μέλη σωματείου. Αλλά ίσως χρειαστεί να μιλήσετε για το πώς η ύπαρξη ενός σωματείου θα μπορούσε να βλάψει την καινοτομία, που θα μπορούσε να βλάψει την προσοχή στον πελάτη, που θα μπορούσε τελικά να απειλήσει τη συνεχιζόμενη ύπαρξη του υποκαταστήματος»

  • “Οι απόψεις μπορεί να είναι ήπιες, όπως,” Θα προτιμούσα να συνεργαστώ άμεσα με τους συνεργάτες ή ισχυρές:” Τα συνδικάτα ψεύδονται, είναι απατεώνες αρουραίοι».”Ο νόμος προστατεύει και τα δύο!”

Οποιαδήποτε σημάδια ενδεχόμενης οργάνωσης πρέπει αμέσως να αναφέρονται στο τμήμα προσωπικού και στους γενικούς διευθυντές.Bezos

Αυτές οι τακτικές δεν είναι μοναδικές για την Amazon. Η Target, η Lowe και η Walmart στις ΗΠΑ έχουν δεχθεί επικρίσεις τα τελευταία χρόνια για την παραγωγή βίντεο κατάρτισης που αποσκοπούν στην εξάλειψη της οργάνωσης των εργαζομένων.

“Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η αγορά τροφίμων φοβάται την οργάνωση των εργαζομένων και αυτές οι οδηγίες αντιπροσωπεύουν αυτόν τον φόβο» δήλωσε ο σημερινός επικεφαλής του σωματείου της Whole Foods στο Gizmodo.”

Η Amazon αρνήθηκε στην αρχή να σχολιάσει το βίντεο, αλλά δήλωσε στο Gizmodo ότι μοιράζεται τακτικά εκπαιδευτικά βίντεο σε πολλά θέματα. Όταν το θέμα πήρε έκταση τότε δήλωσε πως “έβγαλε το βίντεο για διατηρήσει έναν ανοικτό και άμεσο διάλογο με τους συνεργάτες και να δημιουργήσει κανάλια για την προώθηση της καινοτομίας για λογαριασμό του πελάτη και του εργασιακού περιβάλλοντος. Ο δημοσιογράφος σαφώς επιλέγει κομμάτια από το βίντεο για να επιτύχει τον στόχο του και αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με την άποψή μας για το πως να δημιουργήσουμε ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους εργαζόμενους”.

Η Amazon ανησυχεί σοβαρά για την προοπτική της Whole Foods, ή οποιουδήποτε άλλο σκέλους της επιχείρησής της, όπως και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, να οργανωθεί συνδικαλιστικά. Ίσως είναι ώρα οι εργαζόμενοι να εξετάσουν γιατί τα αφεντικά τους ανησυχούν τόσο πολύ.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία