Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λιλή Πατρικίου – Ιακωβίδη,  η μούσα του Κωστή Παλαμά!!!

Γράφει η Μαργαρίτα Φρονιμάδη- Ματάτση //

 Για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα γράμματα του εθνικού μας ποιητή προς τη Λιλή, απ’ αυτά που η ίδια εμπιστεύτηκε  στο ίδρυμα «Κ. Παλαμάς»

Τριάντα χρόνια από το θάνατό της Λιλής Πατρικίου Ιακωβίδη, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, στη Διοίκηση της οποίας η Λιλή συμμετείχε  για πολλά χρόνια, με τη στήριξη του Ιδρύματος «Κ. Παλαμάς», διοργάνωσε, τη  Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, αφιέρωμα μνήμης που παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, ιστορικής σημασίας, για τον λογοτεχνικό χώρο και τα νεοελληνικά Γράμματα, αφού για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα γράμματα του εθνικού μας ποιητή προς τη Λιλή, απ’ αυτά που η ίδια εμπιστεύτηκε  στο ίδρυμα «Κ. Παλαμάς», λίγο πριν πεθάνει.. Είδηση αποτελεί η ανακοίνωση του παρευρισκομένου  εκπροσώπου του Ιδρύματος, ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν. Αθηνών Π. Δ. Μαστροδημήτρη, κατά την παρέμβασή του, ότι η αλληλογραφία τους, που συμπεριλαμβάνει αξιοσημείωτα ερωτικά γράμματα του Κ. Παλαμά, προς τη Λιλή,   θα δημοσιευτεί από το Ίδρυμα «Κ. Παλαμάς», κατά το νέο έτος 2016.   Ποιητικά διαμάντια και αριστουργήματα Τέχνης οι διασωθείσες από τη Λιλή επιστολές του Κ. Παλαμά διοχετεύουν ως χείμαρρος έμπνευσης και δημιουργίας αφ’ ενός τα αισθήματα που έτρεφε ο ποιητής για την κατά πολλά χρόνια νεότερή του ποιήτρια αλλά και τα ρεύματα και τις τάσεις και το κλίμα γενικότερα, που επικρατούσε τότε, στους Λογοτεχνικούς κύκλους των Αθηνών..

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον εορταστικό μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού, πολλών και γνωστών λογοτεχνών αλλά και οικείων προσώπων της Λιλής, όπως ο γιός της και η νύφη της, Γεώργιος και Αναστασία Ιακωβίδου, τα εγγόνια της Λίλη, Χαρά και Μιχαήλ και τα δισέγγονά της…  Χαιρετισμό απεύθυναν οι Κώστας Γ. Καρούσος, Πρόεδρος της Έταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών  και ο εγγονός της Λιλής Μιχ. Γ. Ιακωβίδης, καθηγητής στο London Business School.

Lily2

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, ανεψιού της Λιλής, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημαντική απουσία του συντοπίτη μας καθηγητή Πανεπιστημίου Νάπολης Ιταλίας Κωνσταντίνου Νίκα, το σπουδαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει στην προώθηση της Νεοελληνικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη, κατέχοντας την καίρια θέση της Νεοελληνικής έδρας  στο Ιταλικό Πανεπιστήμιο, μεταφράζοντας, προβάλλοντας και παρουσιάζοντας εκεί  το έργο πολλών σύγχρονων νεοελλήνων λογοτεχνών..  Η συμμετοχή του κ. Νίκα, δυστυχώς ακυρώθηκε για έκτακτους λόγους υγείας που δεν του επέτρεψαν την τόσο επιθυμητή γι αυτόν παρουσία και παρέμβαση στο Αφιέρωμα Μνήμης της Λιλής.

Στη Λιλή και το έργο της αναφέρθηκε πιο διεξοδικά, με ποιητικό  οίστρο, η  ποιήτρια Φαίδρα Ζαμπαθά – Παγουλάτου, η οποία εξέθεσε μαζί με τα διαθέσιμα έργα της Λιλής, το πρόσφατα εκδοθέν δοκίμιό της, ειδικά γραμμένο για την εκλιπούσα ποιήτρια. Η υποφαινόμενη, συντονίστρια- αντιπρόεδρος της ΕΕΛ, κατέθεσα τη νωπή ακόμα μαρτυρία μου από την βιωματική επαφή κι επικοινωνία  που είχα με την σπουδαία αυτή ποιήτρια που με ενθάρρυνε στα πρώτα μου βήματα στο δρόμο της ποίησης, όπως ενθάρρυνε  πάμπολλους νέους και νέες ποιήτριες, στο ξεκίνημά τους, μη φειδόμενη  επαίνων, συμβουλών και παροτρύνσεων έως το τέλος της ζωής της, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα του χαρακτηρισμού της ως «ποιήτρια της Νιότης ». Αξιοσημείωτη και Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος υπήρξε η συμμετοχή και η ομιλία της πολύ νεότερης σε ηλικία,  δ.ρος φιλολογίας κ. Δέσποινας Δούκα που ως εξωτερική συνεργάτης του Ιδρύματος Παλαμά επιμελείται της έκδοσης των επιστολών του προς τη Λιλή και ως εκ τούτου είχε άμεση εικόνα για το περιεχόμενο της εκτενούς αλληλογραφίας της με τον ποιητή, που  την  μετέφερε στο κοινό με τον πλέον παραστατικό και ικανοποιητικό τρόπο..Η καλλιτεχνική επένδυση της εκδήλωσης συμπεριέλαβε απαγγελία του εκτενούς, αντιπροσωπευτικού ποιήματος της Λιλής με τίτλο «Τρικυμία» από την ηθοποιό Μαρία Δημητρούκα και  εύστοχη επιλογή και εκτέλεση μουσικής συνοδείας πιάνου, από τον μουσικό-ποιητή-Γ. Έφορο της ΕΕΛ, Γιώργο Μαρινάκη. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε  έκθεση με τα βιβλία της ποιήτριας που ευγενώς η οικογένεια προσέφερε στην ΕΕΛ. Η ΕΡΤ1 (Πρώτο Πρόγραμμα) υπήρξε  χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

 

____________________________

Η Λιλή Πατρικίου-Ιακωβίδη γεννήθηκε το 1899 και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1918 με δημοσιεύσεις των ποιημάτων της στο περιοδικό Νουμά, περιοδικό στο οποίο μετά γίνεται συντάκτης.  Από το 1927  – 1929 Lily1συνεργάστηκε ως ανταποκρίτρια με την ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης Εθνικός Κήρυξ. Εργάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη Βουλή των Ελλήνων. Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης το 1941 για τη συλλογή Κορυδαλλοί και το 1957 για τη συλλογή Αναδρομή καθώς και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1973 για τη συλλογή Κοσμοείδωλα.  Ασχολήθηκε με το έργο του Κ. Παλαμά, του οποίου υπήρξε μούσα και στενή φίλη. Η Λιλή, σημαντική παρουσία της λογοτεχνικής Αθήνας, στήριξε νέες ποιήτριες, έγραψε έργα για το θέατρο καθώς και αξιόλογες φιλολογικές μελέτες, δοκίμια και προσωπογραφίες οικείων της όπως ο Ηλίας Βενέζης, η Ευα Βλάμη,η Κατίνα  Παππά, ο ποιητής Καρθαίος, ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης (πατέρας του συζύγου της, ηθοποιού Μίχη Ιακωβίδη)κ.α. Πέθανε το Νοέμβρη του1985.