Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ονομασία ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε «ιστορική λύση»

Ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι “Σέβερνα Μακεντόνια” (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Ρόιτερ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την “μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα”.

Όπως, εξάλλου, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», ο Ζάεφ ανέφερε πως η συμφωνία προβλέπει ότι η γλώσσα της χώρας θα επιβεβαιωθεί στα Ηνωμένα Έθνη ως «μακεδονική, χωρίς υποσημείωση». Επίσης, οι πολίτες της θα αποκαλούνται «Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Ζάεφ, επαναβεβαιώνει και ενισχύει τη «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική υπηκοότητα. Εξασφαλίζει επίσης την ασφάλεια της χώρας και παρέχει ένα ασφαλές μέλλον στους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία, υπογεγραμμένη από αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων, θα παρουσιαστεί σε όλους τους πολιτικούς φορείς της χώρας και θα ακολουθήσει η κύρωσή της στο Κοινοβούλιο.

Δ. Κουτσούμπας προς Αλ. Τσίπρα: Συμφωνία – «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή