Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουγγαρία: Οργή για το «νόμο των σκλάβων»

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βουδαπέστης ενάντια στο νόμο που ψήφισε η αντιδραστική πλειοψηφία της Βουλής, μετά από πρόταση της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, να δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να υπογράφει συμβάσεις με εργαζόμενους για ετήσιες υπερωρίες 400 ωρών (από 250 ώρες που ισχύει σήμερα) και να μπορούν να επεκτείνουν τις συμβάσεις αυτές έως και τρία χρόνια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η 5ήμερη βδομάδα εργασίας των 40 ωρών μπορεί να φτάσει τις 48 ώρες, να γίνει δηλαδή 6ήμερη. Ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση, που στηρίζει και στηρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το γεγονός βέβαια ότι μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση αυξήθηκε και η μετανάστευση εργαζομένων, συνήθως με προσόντα, αναζητώντας μια καλύτερη αμοιβή στο εξωτερικό, αξιοποιείται και πάλι για να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Ωστόσο, χιλιάδες είναι αυτοί που αντιδρούν στον λεγόμενο «νόμων των σκλάβων», όπως ήδη αποκαλείται στις διαδηλώσεις και απαιτούν απόσυρση του νόμου.

Πώς αντιδρά ο ελεγχόεμνος από την κυβέρνηση Τύπος; Γράφει για συγκεντρώσεις βανδάλων, συγκεντρώσεις καθοδηγούμενων… Τα γνωστά…