Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο φασισμός είναι μεταδοτικός – Η αλληλεγγύη είναι;

Όσα έγιναν Πέμπτη και Παρασκευή (2-3 Φλεβάρη) στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου ήταν πρωτόγνωρα. Η Πέμπτη ήταν η πρώτη ημέρα που τα προσφυγόπουλα από το Σχιστό θα ξεκινούσαν το Σχολείο.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους για μάθημα και κατέθεσαν μαζικά αίτημα μετεγγραφής των παιδιών τους σε άλλα σχολεία (70 από τα 130 παιδιά του Δημοτικού και 16 από τα 30 του Νηπιαγωγείου). Επίσης κατέφυγαν και σε δικηγόρο για να προσφύγει νομικά για το ζήτημα γιατί όπως λένε «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών».

Δεδομένη είναι η ανησυχία τους και ως ένα βαθμό ίσως και δικαιολογημένη, παρότι στους γονείς του συγκεκριμένου σχολείου δόθηκαν και έγγραφες απαντήσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας που απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τον αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την υγεία των παιδιών της χώρας μας από τη φοίτηση παιδιών προσφύγων/μεταναστών στα σχολεία, το πρόγραμμα εμβολιασμού και τη μετάδοση ασθενειών.

Όμως δεν μπορεί να ερμηνευτεί – και σίγουρα δεν είναι – μια αυθόρμητη αντίδραση των γονέων. Κάποιοι εκμεταλλευόμενοι φόβο και ανησυχία διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις (περί επιδημίας ψώρας στο Σχιστό – υπάρχει μόνο ένα κρούσμα και είναι εξαιρετικά δύσκολη η μετάδοσή της), δαιμονοποιούν τα προσφυγόπουλα (τα παρουσιάζουν ως φονταμενταλιστές που ανά πάσα στιγμή θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα σφάξουν τα Ελληνόπουλα) και ενισχύουν με αβάσιμα στοιχεία τις όποιες ανησυχίες για τα θέματα δημόσιας υγείας (τη στιγμή που δεν υπάρχει θέμα Δημόσιας Υγείας με τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι σε συντριπτικό ποσοστό, που ξεπερνά και εκείνο του γενικού πληθυσμού).

Ουσιαστικά χρησιμοποιούν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και την ανησυχία των γονιών για να διασπείρουν το μίσος, το ρατσισμό, το φασισμό. Γι’ αυτό, δυστυχώς, θα δούμε και άλλες εκφράσεις αυτής της Χρυσαυγίτικης τακτικής.

Γι’ αυτούς τους κάποιους που πολλές φορές δεν έχουν προφανείς σχέσεις (έτσι θέλουν να δείχνουν) με τη Χρυσή Αυγή, ίσως είναι η ώρα να επέμβει ο εισαγγελέας:

Άρθρο 1
Το άρθρο 1 του ν. 927/1979 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1
Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους
1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.

Επειδή όμως το ζήτημα είναι αμιγώς κοινωνικοπολιτικό η απάντηση είναι αυτή που έδωσαν έξω από το σχολείο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, λαϊκές επιτροπές και συλλογικότητες. Υποδέχθηκαν με γιορτή τα παιδιά. Τα έκαναν να νιώσουν ασφαλή, να χαρούν την πρώτη μέρα στο σχολείο τους.

Η αλληλεγγύη και η απομόνωση κάθε ρατσιστικής και φασιστικής φωνής ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης.

Για όλα αυτά συζητήσαμε με τον γραμματέα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος – Κερατσινίου, Βασίλη Βατίστα, στην εκπομπή Ατέχνως στην ΕΡΤopen.