Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περλ Μπακ

Στις 26 Ιουνίου 1892 γεννιέται στο Χίλσμπορο της δυτικής Βιρτζίνια η Αμερικανίδα συγγραφέας Περλ Μπακ. Κόρη ιεραποστόλων, έζησε ως το 1933 στην Κίνα.

Γοητεύτηκε με τα έργα του Καρόλου Ντίκενς και όπως ομολογεί η ίδια, την επηρέασε περισσότερο απ’ όλους και του χρωστά πολλά.

Το πρώτο πλήγμα δέχτηκε με το θάνατο της μητέρας της, της οποίας έγραψε τη βιογραφία (Η εξόριστη) και μ’ αυτό το έργο άρχισε τη συγγραφική της σταδιοδρομία. Πολυάσχολος άνθρωπος, ασχολούνταν συγχρόνως με τη συγγραφή και τη διδασκαλία σε δύο πανεπιστήμια. Το δράμα της για το διανοητικά καθυστερημένο παιδί της έδωσε τη συγκλονιστική ιστορία Το παιδί που δε μεγάλωσε ποτέ.

Εγραψε περισσότερα από 65 βιβλία, πολλά από τα οποία απεικονίζουν τη ζωή σ’ αυτή τη μεγάλη χώρα και τον αγώνα των ανθρώπων της για την επιβίωση. Σύμφωνα με την Κινέζα συγγραφέα Άντσι Μιν, η Μπακ είχε απεικονίσει τους Κινέζους χωρικούς «με τη μέγιστη αγάπη, τρυφερότητα και ανθρωπιά».

Το απλό, άμεσο ύφος και η ανησυχία της για τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης ζωής οφείλονται και στη μελέτη της κινέζικης λογοτεχνίας. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1938. Μεταξύ των έργων της κορυφαία θέση έχει το μυθιστόρημα «Η καλή γη» (1931), μια δραματική ιστορία της Κίνας στη δεκαετία του ’20, για το οποίο έλαβε βραβείο «Pulitzer» το 1932. Από το βιβλίο αυτό απέκτησε διεθνή φήμη. Εγραψε διάφορα μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Τζον Σέτζες, και δημοσίευσε μια δίτομη αυτοβιογραφία.

Πέθανε το 1973.