Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Michael Kiwanuka στην Αθήνα

Ενα από τα πιο «καυτά» ονόματα της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, ο Βρετανός Michael Kiwanuka, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και το Gazi Music Hall, προσκεκλημένος του Release Athens. Ο τραγουδοποιός, που τάραξε τα νερά πέρυσι ανεβαίνοντας στο Νο 1 των βρετανικών τσαρτ με το άλμπουμ «Love and Hate», φέρνει και στα μέρη μας έναν νέο άνεμο στον χώρο της σόουλ και της φολκ-ροκ μουσικής. Μετά την επιτυχία αυτή, ο Kiwanuka θεωρείται ήδη ένα από τα ονόματα που όχι μόνο θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά που σε μεγάλο βαθμό θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Στις 8 μ.μ.  Ιερά Οδός 7

Νέοι και παιδιά τραγουδούν μαζί

Παιδικές και νεανικές φωνές ενώνονται στο Μέγαρο, σε μια ξεχωριστή συνάντηση χορωδιών από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα. Μια συναυλία με τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών από τη ροκ-ποπ σκηνή και τον κινηματογράφο, με δημοφιλή αποσπάσματα έργων κλασικής αλλά και παραδοσιακής μουσικής. Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

Μάνος Χατζιδάκις «Ελλάς η χώρα των ονείρων» στο Ηρώδειο

Με μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο συνεχίζεται η συστηματική παρουσίαση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζιδάκι. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο «Ελλάς η χώρα των ονείρων» που γράφτηκε για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ του Wolfrang Mueller -Sehn (1960-1961) το οποίο είχε θέμα την Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από τέσσερις κύκλους τραγουδιών που γράφτηκαν για το θέατρο αλλά στη συνέχεια αυτονομήθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα: «Κύκλος με την κιμωλία», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Οδός ονείρων». Τραγουδούν: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Δήμητρα Σελεμίδου. Το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις» και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Τιμές εισιτηρίων: Από 20 έως 65 ευρώ.

• Τελευταία συναυλία του κύκλου «Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο» με τη συμμετοχή των Elena Perroni, Aaron Crouch, Michael Rusinek, clarinet, Mikael Eliasen κ.ά. στις 8.30 μ.μ. στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Αναπήρων Πολέμου 9).

• Ακρόαση για στελέχωση της Παιδικής Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου στις 10.30 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο του Ωδείου (Μάγερ 18). Η συμμετοχή είναι δωρεάν και απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών.

• Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στις 8.30 μ.μ. στο Αλσος Νέας Σμύρνης. Συμμετέχουν οι Ειρήνη Καραγιάννη, Δώρος Δημοσθένους, Χρήστος Θηβαίος κ.ά.

• Συναυλία των Human Touch στις 10.30 μ.μ. στο «Αλικο» (Αγ. Δημητρίου 16).

• Οι φιναλίστ του 9ου Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας διευθύνουν τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στις 8.30 μ.μ. στον κήπο του Κέντρου Τεχνών.

• Βραδιά ηλεκτρονικής μουσικής με τον Serafim Tsotsonis στις 9 μ.μ. στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ. Είσοδος ελεύθερη.

• Συνάντηση παιδικών και νεανικών χορωδιών από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΘΕΑΤΡΟ

Παραδοσιακά «Ακόμα πιο βρώμικα παραμύθια»

Μετά τα επιτυχημένα «Βρώμικα παραμύθια», η ομάδα Απειρον επιστρέφει με μια νέα σειρά παραστάσεων, υπό τον τίτλο «Ακόμα πιο βρώμικα παραμύθια». Η Θάλεια Γρίβα επιλέγει και σκηνοθετεί τολμηρά και παράδοξα παραμύθια από την ελληνική παράδοση, στο Black Box του 104. Στις 9 μ.μ. Ευμολπιδών 41

«Ιππής» του Αριστοφάνη στο Άλσος Βεΐκου

Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ θα παρουσιάσει την παράσταση «Ιππής» του Αριστοφάνη στο ανοικτό θέατρο του άλσους Βεΐκου, στο Γαλάτσι, το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ.

H εκδήλωση οργανώνεται από το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Αθήνας για την καλύτερη προετοιμασία και ενίσχυση της πανσυνταξιουχικής συγκέντρωσης που θα γίνει στην Αθήνα στις 3 Οκτώβρη, στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

«Η Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Μάρκελλου και Ελένης Στεργίου επιστρέφει, μετά την επιτυχημένη περιοδεία του σε πόλεις της Ελλάδας, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας-Β’ σκηνή (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη) μόνο για λίγες παραστάσεις. Έως τις 29 Οκτωβρίου. Στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Από 5 έως 12 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση που ιχνηλατεί την ιστορία της εταιρείας κεραμικών ΙΚΑΡΟΣ της Ρόδου εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

• Εκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμάνταρου με τίτλο «Πέρα από το Λευκό» εγκαινιάζεται στις 7 μ.μ. στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

• Μπαζάρ βιβλίων των εκδόσεων του ΜΙΕΤ και του ΕΛΙΑ σήμερα και αύριο από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στην αυλή του ΜΙΕΤ (Θουκυδίδου 13, Πλάκα).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και βρέφη

Από το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα εργαστήρια και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά από 18 μηνών έως 8 ετών στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με εικαστικά, παραμύθια, μουσικοκινητική, ρομποτική, φυσικές επιστήμες και βιωματικές δράσεις. Αναλυτικά, κάθε Σάββατο στις 11 π.μ. διοργανώνεται το εικαστικό εργαστήρι «Μικροί Καλλιτέχνες» για παιδιά 4-7 ετών, ενώ στις 12 τα «Παραμυθοσάββατα» για παιδιά 2-4 ετών. Στις 5 μ.μ. σειρά έχουν οι «Μικροί Προγραμματιστές» με εκπαιδευτική ρομποτική για παιδιά 4-7 ετών.

Κάθε Κυριακή στις 11 π.μ. γίνονται τα «Μαγικά Πειράματα», ένα εργαστήρι φυσικών επιστημών για παιδιά 5-8 ετών. Την ίδια ώρα, βρέφη 18-28 μηνών ασχολούνται με τα «Παιχνιδοκαμώματα», ενώ κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα στις 11 π.μ. το μουσείο διοργανώνει «Μια διαφορετική βόλτα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» για παιδιά 4-8 ετών.

Τέλος, κάθε Κυριακή στις 12 διοργανώνεται το πολυθεματικό εργαστήρι «Σκανταλοτεχνίες» για παιδιά 3-5 ετών.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα

Σύνταγμα: Θεατρική-Εικαστική Δράση για την άνοδο του Ναζισμού στην Ευρώπη