Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ «ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ»: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση

«Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης» του Βσέβολοντ Πουντόβκιν (ΕΣΣΔ, 1927)

Αν υπάρχει ένας δημιουργός της Ρωσικής Πρωτοπορίας στο χώρο του κινηματογράφου ο οποίος να έθεσε με τον πλέον ποιητικό τρόπο το ζήτημα του ξεχωριστού ανθρώπου απέναντι στα ιστορικά αιτήματα της εποχής του, αυτός είναι αναμφισβήτητα ο Βσέβολοντ Πουντόβκιν. Και αν υπάρχει μια ταινία του που να αποδίδει με τον πλέον «ανάγλυφο» τρόπο αυτήν την πουντοβκική προσέγγιση είναι το εκπληκτικό «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης».

Η υπόθεση:  Ένας νεαρός αγρότης, χαμένος και ασυνείδητος, φτάνει στην Αγία Πετρούπολη για να βρει δουλειά. Η ανασυγκρότηση της προσωπικότητάς του, η αναγέννηση της συνείδησής του, αποτελούν την υπόθεση της ταινίας. Με τη σειρά της, αυτή η ανασυγκρότηση χαράσσεται στη μεγάλη επαναστατική ιστορία της κατάρρευσης της παλιάς, αυταρχικής, εκμεταλλευτικής Ρωσίας.

Παίζουν: Αλεξάντρ Τσιστιακόφ, Βέρα Μπαρανόφσκαγια, Ιβάν Τσουβελεφ κ.ά.

Αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), στις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το σπίτι του Μολιέρου έρχεται σε μεγάλη οθόνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, η Comédie-Française θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μέσω του κινηματογράφου για να προσφέρει το κλασικό της ρεπερτόριο (σε μαγνητοσκόπηση, με ελληνικούς υπότιτλους). «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του William Shakespeare.

«Υπάρχει ένας μαύρος ήλιος σ’ αυτό το έργο, αυτό πρέπει να δουλέψουμε», δηλώνει ο ÉricRuf, σκηνοθέτης και σκηνογράφος της παράστασης.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Σίνα 31. Τηλ. 2103398600. Εισιτήρια 8 και 14 ευρώ. Ώρα 20.00.

ΘΕΑΤΡΟ

Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος»

Το εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στον πρώτο κύκλο παραστάσεων και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε, μεταφέρεται στην Επάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θέατρο», από Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 έως και Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018.