Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέτρος Κλαμπάνης στο Gazarte

Ο μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης επιστρέφει στη σκηνή του Gazarte, παρέα με το trio του, για μια ξεχωριστή εμφάνιση μετά τις συναυλίες του σε Ευρώπη, Βραζιλία και Ιαπωνία. Θα μας παρουσιάσει ολοκαίνουργια κομμάτια από το επερχόμενο άλμπουμ του, μαζί με μουσικούς υψηλού επιπέδου. Στις 9.45 μ.μ. Βουτάδων 32-34

Τα Χάλκινα της Γουμένισσας

Μια μεγάλη γιορτή για τα πνευστά του τόπου μας διοργανώνεται στο Μέγαρο, με ξέφρενους ρυθμούς από κλαρίνα, τρομπέτες, τρομπόνια, ευφώνια και σαξόφωνα: τα Χάλκινα της Γουμένισσας. Τα αγαπημένα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Δημήτρης Μπάσης και Αρετή Κετιμέ. Στις 8.30 μ.μ.
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

  • Η Μαρίζα Ρίζου εμφανίζεται στο Passport Κεραμεικός με τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία και αγαπημένα της κομμάτια από τις 10.30 μ.μ. Κεραμεικός 58

Γιάννης ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ – Γιάννης ΜΗΛΙΩΚΑΣ στο The Zoo

Γιάννης ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ – Γιάννης ΜΗΛΙΩΚΑΣ στο The Zoo

ΘΕΑΤΡΟ

Το «Φιντανάκι» του Παντελή Χορν κάνει πρεμιέρα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά στις 9 μ.μ.
Πανεπιστημίου 48

«Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» στις 9 μ.μ. σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Κυκλάδων 11, Κυψέλη

 

 

 

 Φ. Γ. Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Θέατρο «Εκάτη»

Φ. Γ. Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Θέατρο «Εκάτη»

«Μετά την Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος για 2η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη

«Μετά τη Βάρκιζα» στο θέατρο Αλκμήνη από Παρασκευή 6/10

«Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί», Ερ. Ίψεν, στο Θέατρο «Εκάτη»

«Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί», Ερ. Ίψεν, στο Θέατρο «Εκάτη»

 

ΕΚΘΕΣΗ

Θεσσαλονίκη, πριν και μετά την πύρινη καταστροφή

Μια ιστορία για την ακμή και το απότομο τέλος της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά, που σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση από μια εύφλεκτη ξυλόπηκτη πόλη στα μέγαρα από μπετόν αρμέ, παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη με την έκθεση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Αυτό το τέλος, που περιέκλειε μια νέα αρχή, ή, ορθότερα, μια νέα συνέχεια.

Για τη συλλογή του φωτογραφικού υλικού και των τεκμηρίων το ΜΙΕΤ συνεργάστηκε με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και με ιδιώτες που διέθεσαν υλικό των αρχείων τους, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, τα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας, η Βρετανική Σχολή Αθηνών, η Συλλογή Καλφαγιάν κ.ά.

Στην έκθεση αποτυπώνεται η κατάσταση της περίκλειστης Θεσσαλονίκης πριν από την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους, πανοράματα της πόλης από το 1890, χάρτες πριν και μετά την πυρκαγιά του 1917, τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της οθωμανικής διοίκησης, αεροφωτογραφίες, καρτ ποστάλ της πυρίκαυστης ζώνης κ.ά.

«Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Ολγας 108, έως 18 Φεβρουαρίου 2018.