Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρομαίν Ρολλάν: «Είμαι με το μέρος όλων των προλετάριων του κόσμου»

Ο Ρομαίν Ρολλάν γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1866 και πέθανε στις 30 Δεκεμβρίου 1944.

Rollan2Ανθρωπιστής και ειρηνιστής από τους πιο μαχητικούς. Αποκήρυξε και στηλίτευσε την ανθρώπινη σφαγή και διακήρυξε το μίσος του για τον καπιταλισμό, την αποικιοκρατία το ρατσισμό και κάθε τι  που καταπιέζει τον άνθρωπο.

Ονειρευόταν μια κοινωνία δίκαιη κι αδελφική κι αγωνιζόταν γι’ αυτήν Η ζωή του ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας. Συγγραφέας και μαχητής, στοχαστής και στρατιώτης της δικαιοσύνης ταυτόχρονα».

Στη δεκαετία του 1930 πρωτοστάτησε στη μάχη ενάντια στον πόλεμο και στο φασισμό.  Ο αντικομμουνισμός και η αντισοβιετολογία ήταν τα όπλα του φασισμού για να προσεγγίζει ανθρώπους καλής θέλησης. Ο Ρομαίν Ρολλάν με συνεχή άρθρα του αποδείχνει τη δολιότητα και τη σαθρότητα αυτών των επιχειρημάτων.

Είπε σε μια συνέντευξή του το 1933:

Rollan1«Είμαι με το μέρος του λαού, με το μέρος των μαζών, με το μέρος των εκατομμυρίων εργαζομένων της Σοβιετικής Ενωσης. Είμαι με το μέρος όλων των προλετάριων του κόσμου. Δημιουργούν πάνω στη Γη μια καινούρια ιστορική περίοδο και υπακούω κι εγώ στο πεπρωμένο τους».

Και τελειώνει:

«Ο κομμουνισμός είναι σήμερα το μόνο νόημα κοινωνικής πράξης, η μόνη αληθινή παγκοσμιότητα, η μόνη ελπίδα για έναν κόσμο δίχως τάξεις και δίχως σύνορα».

Rollan3