Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου 1906 γεννήθηκε ο Ντιμίτρι Σοστακόβιτς

 «Ο δεσμός του καλλιτέχνη με το λαό και με την εποχή που ζει είναι η ραχοκοκαλιά κάθε πραγματικού έργου τέχνης»

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1906 γεννήθηκε ο μεγάλος Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Παιδί της Οχτωβριανής Επανάστασης εμπνεύστηκε από τα ιδανικά της, θέτοντας τη δημιουργία του στην υπηρεσία του λαού που έχτιζε τη σοσιαλιστική κοινωνία. Για το σπουδαίο έργο του, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ού αιώνα, τιμήθηκε με πλήθος βραβείων, ενώ ήταν ο πρώτος μουσικός που ανακηρύχτηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας.

Ο συνθέτης «έφυγε» από τη ζωή στις 9 Αυγούστου 1975.

«Εδώ στη Σοβιετική Ενωση κάθε εξειδικευμένος δημιουργός, παραγωγός, συγγραφέας, μηχανικός, συνθέτης ή οτιδήποτε άλλο, απολαμβάνει την υποστήριξη του Κόμματος και της κυβέρνησης… Οι Σοβιετικοί συνθέτες έχουν όλες τις ευκαιρίες να δώσουν μεγάλα έργα. Ουδέποτε υπήρξε άλλη εποχή ή άλλος τόπος, όπου ένας συνθέτης να μπορεί ήσυχος να γράψει μια σονάτα ή ένα κουαρτέτο, ξέροντας ότι είναι οικονομικά εξασφαλισμένος. Αυτό είναι αποτέλεσμα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα μας, αποτέλεσμα της πολιτικής του Κόμματός μας».

Εγραψε την 7η Συμφωνία του, την αφιερωμένη στο Λένινγκραντ, στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και τη νίκη που ερχόταν, υπηρετώντας ως εθελοντής πυροσβέστης κατά την πολιορκία της πόλης, αρνούμενος να φυγαδευτεί ώσπου ολοκλήρωσε μεγάλο μέρος του έργου, εξυμνώντας τη δύναμη και το θάρρος της ρώσικης ψυχής αλλά και παρουσιάζοντας άμεσα κάθε τραγική στιγμή που ο ίδιος έζησε. Το έργο αυτό, όχι τυχαία, έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στη μουσική και πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα.

 

Πηγή: Δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη