Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε αντιπαράθεση, η ακίνδυνη, καυστική και σέξι Λουκρητία…

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Η πιο διάσημη κακιά, η Λουκρητία Βοργία, φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης.

Στις δημώδεις ελληνικές εκφράσεις το όνομα Λουκρητία αποδίδεται συνηθέστερα ως χαρακτηρισμός ατόμου ραδιούργου, γυναίκα ή άνδρα. Αναφέρεται στην πασίγνωστη για την ομορφιά της, την ευφυΐα της, τους σκανδαλώδεις έρωτές της αλλά και για τα εγκλήματα στα οποία φέρεται να είχε αναμειχθεί Λουκτηρία Βοργία (18/4/1480 – 24/6/1519) που  το όνομά της έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο της ακολασίας και της ίντριγκας.

Έτσι απεικονίζεται, τόσο στο ομώνυμο δράμα του Βίκτορα Ουγκώ, όσο και στην όπερα του Ντονιτσέτι, δύο μεγάλα έργα που βασίζονται στους αμέτρητους θρύλους για τη ζωή της που την παρουσιάζουν σεξομανή, αιμομίκτρια. ραδιούργα. Στην πραγματικότητα μάλλον ήταν ένα όργανο στα φιλόδοξα σχέδια του πατέρα και του αδελφού της. Πατέρας της ήταν ο Πάπας Αλέξανδρος ο 6ος (νόθα κόρη) και αδερφός της ο Καίσαρας Βοργίας.

Κατ’ άλλους, συκοφαντίες των εχθρών της, μιας και οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για όσα της καταμαρτυρούν. Γεγονός όμως είναι ότι πολλοί σύγχρονοί της ποιητές την ύμνησαν.

Υπάρχει και μια άλλη γνωστή γυναίκα με το όνομα Λουκρητία. Πρόκειται για ένα μυθικό πρόσωπο της ιστορίας της Αρχαίας Ρώμης (500 π.Χ.). Σύμφωνα με την παράδοση, ο βιασμός και η συνακόλουθη αυτοκτονία της ξεκίνησε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αυτοκτονία της Λουκρητίας ενέπνευσε μια πληθώρα από σπουδαίους καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε τους Τιτσιάνο, Ρέμπραντ, Ντύρερ, Ραφαήλ, Μποτιτσέλι, και άλλους.

Γιατί ασχοληθήκαμε με τη Λουκρητία; Επειδή το όνομα της το χρησιμοποιούμε ως βαπτιστικό. Στο  αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό μας δείγμα 52.927 γυναικών (από τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ) το συναντήσαμε μία φορά, στην Αθήνα. Η επιβεβαιωτική τυχαία έρευνα που κάναμε στον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ, μας έδειξε ότι το όνομα δεν είναι σπάνιο, το συναντήσαμε σε 15 νομούς, όμως κυρίως εμφανίζεται σε Αττική και Κυκλάδες. Το ανδρικό Λουκρήτιος δεν προέκυψε ούτε στο δείγμα μας ούτε στην επιβεβαιωτική έρευνα. Μάλλον δε χρησιμοποιείται. Η ετυμολογική προέλευση του ονόματος κατά το Λεξικό Μπαμπινιώτη είναι άγνωστη, ίσως να σχετίζεται με το λατινικό lucrum =κέρδος.

kastrato 3

loukritia2Η πιο διάσημη όμως, και χαριτωμένη, Λουκρητία είναι η γάτα του Αρκά… Η κατ’ ανάγκη ανέραστη και οργισμένη γάτα που ξεσπάει το …ανικανοποίητό της της στον αθώο, ευνουχισμένο συγκάτοικό της, τον Καστράτο. Διάσημη και ακίνδυνη. Το μόνο επικίνδυνο πάνω της είναι το καυστικό της χιούμορ και η ακόρεστη σεξουαλική επιθυμία…

Κάπως έτσι πέρασε στον προφορικό λόγο η Λουκρητία ως «η λυσσάρα, η πεινασμένη, η νυμφομανής, η τρελαμένη, η γυναίκα που διψάει για άντρες…» (slang.gr).

loukritia1

loukritia5

 

LOUKRITIA