Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σταύρος Τάσσος: Ο λαός πρέπει να διεκδικεί τα αυτονόητα και στο πρόβλημα της αντισεισμικής προστασίας

Τόσο το πρόβλημα  της σεισμικής προστασίας όσο και της αντιμετώπισης των προβλημάτων των σεισμοπαθών έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα. Αυτό θεοποιεί το κέρδος, κι οτιδήποτε γίνεται, γίνεται με αυτό το κριτήριο, μας είπε ο σεισμολόγος και βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, μιλώντας για τη σεισμική θωράκιση της Λέσβου αλλά και την ικανότητα μιας κοινωνίας να αντιμετωπίζει τα φυσικά φαινόμενα.

Και επειδή οι δαπάνες για την αντισεισμική προστασία δε θεωρούνται κερδοφόρες για το κεφάλαιο, δε θεωρούνται επιλέξιμες. Ούε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η χώρα μας θεωρούν επιλέξιμες τις δαπάνες για αντισεισμική προστασία, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο κ. Τάσσος στη συζήτηση που είχαμε στην ΕΡΤopen.

Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, αυτό είναι που λέμε  εμείς στον κόσμο, μας είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, θα πρέπει καθημερινά να διεκδικεί τα αυτονόητο, και τέτοιο στα θέματα της αντισεισμικής προστασίας είναι να απολαμβάνει, να ωφελείται από τα επιτεύγματα της επιστήμης. Κάθε επίτευγμα της επιστήμης να αξιοποιείται για τη σεισμική προστασία. Βέβαια, αυτό δεν είναι αυτονόητο γι’ αυτούς που πραγματικά έχουν την εξουσία και το πολιτικό της προσωπικό.

Το πρόβλημα της προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους σημερινούς κυβερνώντες, αφορά όλους μέχρι σήμερα που δεν έδωσαν καμία προτεραιότητα σε αυτό γιατί είναι ένας τομέας που δεν προσφέρει κέρδος.

Τέλος, ο κ. Τάσος επισήμανε ότι ο αγώνας για την αντισεισμική προστασία, για τη θωράκιση της χώρας έναντι των φυσικών φαινομένων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα των εργαζομένων, του λαού για τα άλλα προβλήματα που βασανίζουν τη ζωή τους. Τα οποία και αυτά έχουν την ίδια αιτία, το μοντέλο ανάπτυξης που επιδιώκει το κέρδος για τους λίγους. Πρέπει ο λαός να διεκδικήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του τις ανάγκες του λαού.