Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη με τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο των εργαζομένων στην Cosco: Οι απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και το όργιο τρομοκρατίας

Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο του Λιμανιού μιλήσαμε με τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ. Ο κ. Μπεκρής περιέγραγραψε τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και το όργιο τρομοκρατίας στο λιμάνι πριν την κήρυξη της απεργίας.

«Ο απεργιακός μας αγώνας ξεκίνησε με αφετηρία την απεργία της 30 Μαΐου, με ένα εξειδικευμένο διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων μέσα στο χώρο του λιμανιού, το οποίο περιλαμβάνει την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μιας και στον συγκεκριμένο χώρο έχουν εξαιρεθεί ήδη από το 2009 όταν και έγινε η παραχώρηση των προβλητών στην Cosco. Θέλουμε μόνιμη και πλήρη εργασία για όλους, αφού το 70% των εργαζομένων εργάζεται είτε με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας είτε με τρίμηνες συμβάσεις και διασφάλιση όρων υγιεινής και ασφάλειας αφού είμαστε ένας χώρος με εκατοντάδες ατυχήματα καθώς και μεγάλο αριθμό μυοσκελετικών ασθενειών».

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη που 1.300 εργαζόμενοι στο λιμάνι είναι χωρίς ΣΣΕ. Τα κροκοδείλια δάκρυα οι κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να τα κόψουν. Να πάψουν να προσποιούνται ότι δεν ήξεραν τι κατάσταση επικρατεί στο λιμάνι. πριν ένα μήνα είχαμε πάει στο στο υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το υπουργείο Εργασίας  για την ένταξή μας στα Βαρέα και δια στόματος κ. Νεφελούδη μας απάντησαν ότι αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος να μην ενταχτούμε στα Βαρέα και ένα από τα  επιχειρήματα του ήταν όρος της σύμβασης παραχώρησης να μην ενταχτούν οι εργαζόμενοι στα Βαρέα, επίσης σε περίπτωση που αυτό συνέβαινε η Cosco θα έπρεπε να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα.

Ο κ Μπεκρής περιέγραψε το όργιο τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων είπε: «Η αδιαλλαξία των εργοδοτών και το γεγονός με κάθε δυνατό τρόπο προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία. Ακόμη και με μικρό τουριστικό πλοίο προσπάθησε να σπάσει την απεργία και με τη χρήση της Δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις δικαστηρίου αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση και η Cosco είναι νύχι κρέας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει την Cosco με κάθε τρόπο. Οι εργαζόμενοι δεν υποχώρησαν ενωμένοι αντιμετώπισαν όλες τις πιέσεις». Έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει τρομοκρατία στις επερχόμενες κινητοποιήσεις τους.

Αναφέρθηκε στο κύμα αλληλεγγύης το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντική αυτή την αλληλεγγύη, η οποία ανέβασε το φρόνημα και τους ατσαλώνει, κάνει τον αγώνα τους πιο αποτελεσματικό.

Υπενθυμίζουμε ότι με νέα απεργία από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 6 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ένταξή τους στα ΒΑΕ και για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ωστόσο, σήμερα Τρίτη, η υπεργολαβική εταιρεία («DPort»), την οποία έχει συστήσει η «Cosco», κατέθεσε νέα αγωγή, ζητώντας να κηρυχτεί η αυριανή απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση γίνεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά.