Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συρία: Επίθεση των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι με τοξικό άεριο

Η κυβέρνηση της Συρίας αλλά και η Ρωσία κατηγόρησαν σήμερα τους αντικαθεστωτικούς για τον βομβαρδισμό της πόλης του Χαλεπίου με βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου, δηλητηριάζοντας πάνω από 100 ανθρώπους.

Επικαλούμενο ιατρικές πηγές, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι είναι «107 τα περιστατικά με συμπτώματα ασφυξίας», μετά έναν πρώτο απολογισμό που έκανε λόγο για 50 τραυματίες. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «94 κρούσματα».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η χημική επίθεση πραγματοποιήθηκε από μία περιοχή στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους ενόπλους της οργάνωσης του Μετώπου «αλ Νόσρα».

A man breathes through an oxygen mask inside a hospital after what the Syrian state media said was a suspected toxic gas attack in Aleppo, Syria November 24, 2018. Picture taken November 24, 2018. SANA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE

Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανέφερε επίσης, ότι προγραμματίζει να μιλήσει με την Άγκυρα για το περιστατικό αυτό, καθώς η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο εγγυητή, για την τήρηση της εκεχειρίας από την ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που έχουμε, επιβεβαιώνεται κυρίως από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης, ότι τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι, περιείχαν αέριο χλωρίου», τόνισε στην δήλωσή του ο Ρώσος υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.