Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τίμησαν Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο διαδήλωση και πορεία προς τιμήν των ηγετών του γερμανικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, που δολοφονήθηκαν πριν από 99 χρόνια από παραστρατιωτικές ομάδες σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη.

Στις 15 Ιανουαρίου του 1919 παραστρατιωτικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα που βρίσκονταν η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ στο δυτικό Βερολίνο και τους συνέλαβαν χωρίς καμία τυπική διαδικασία. Η πρώτη σφυροκοπήθηκε μέχρι θανάτου με χτυπήματα τουφεκιών και ρίχτηκε σε ένα κοντινό ποτάμι, ενώ ο δεύτερος πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και έπειτα τοποθετήθηκε ως άγνωστο σώμα σε κοντινό νεκροφυλάκιο.

roza2

Στελέχη του Γερμανικού ΚΚ (DKP), του ΚΚ Ελάδας, του ΚΚ Τουρκίας (TKP) και άλλων κομμουνιστικών κομμάτων, διέσχισαν κεντρική λεωφόρο του Ανατολικού Βερολίνου, για να φτάσουν στο μνημείο που είναι αφιερωμένο σε δεκάδες προσωπικότητες του γερμανικού και διεθνούς ερ- γατικού και κομμουνιστικού κινήματος, όπου και σκέπασαν τους τάφους τους με μια θάλασσα από κόκκινα γαρύφαλλα.

Ενενήντα εννέα χρόνια μετά τον θάνατό τους, οι δύο επαναστάτες και η ιδεολογική και φιλοσοφική κληρονομιά τους εξακολουθούν να συγκινούν πολλούς Γερμανούς, αν κρίνει κανείς από τις χιλιάδες που συμμετείχαν στις χθεσινές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι.

Σαν σήμερα 15 ιανουαρίου δολοφονούνται οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ