Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το παγκόσμιο προλεταριάτο αποχαιρέτισε ένα σεμνό αγωνιστή, τον Ερικ «Στάλιν» Μτσάλι

Το παγκόσμιο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα αποχαιρέτησε την Κυριακή ένα μεγάλο αγωνιστή του, τον Eric “Stalin” Mtshali. «Έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, μετά από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 87 ετών.

Ο Mtshali αποτελεί μια ιστορική φιγούρα του ταξικά προσανατολισμένου συνδικαλιστικού κινήματος στη Νότια Αφρική και μια σταθερή μαχητική εναντίον νεοαποικισμού του απαρτχάιντ και του ιμπεριαλισμού. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νότιας Αφρικής έζησε περισσότερα από 30 χρόνια εξόριστος.

Ο Μτσάλι παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του πιστός, σεμνός αγωνιστής της εργατικής τάξης, με βασικό χαρακτηριστικό του τον διεθνισμό και την αφοσίωση στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σε προχωρημένη ηλικία συνέχισε να υπηρετεί και να στηρίζει τη δράση του διεθνούς ταξικού κινήματος, ενώ βραβεύτηκε για την προσφορά του από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, της οποίας ο Mtshali υπήρξε στέλεχος, ο αποθανών αποτελεί ένα παράδειγμα διεθνισμού και αμετακίνητης δέσμευσης στον αγώνα της παγκόσμιας εργατικής τάξης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Mtshali γεννήθηκε στο Ντέρμπαν και εντάχθηκε στο κίνημα κατά του απαρτχάιντ αμέσως μετά το γυμνάσιο. Το 1951 κινητοποίησε τους εργαζόμενους στην Ένωση Εργαζομένων στο λιμάνι και στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας σε διαμαρτυρίες εναντίον του καταπιεστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Ως εξόριστος εκπροσώπησε το συνδικαλιστικό κίνημα της Νοτίου Αφρικής στην έδρα της ΠΣΟ στην Πράγα. Ως στέλεχος της ΠΣΟ συνέβαλε στην οργάνωση του  συνδικαλιστικού κινήματος της Αφρικής, με χαρακτηριστικό το ρόλο του στη δημιουργία των πρώτων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αιθιοπία και σε άλλες χώρες, ενώ σε πολύ δύσκολες συνθήκες θα είναι από τους ιδρυτές της ιστορικής συνδικαλιστικής οργάνωσης SACTU (Ένωση Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων), η οποία θα αποτελέσει βασικό εκφραστή της πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στο απαρτχάιντ.

Eric “Stalin” Mtshali