Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπό επιτροπεία η Ελλάδα και μετά την (μη) έξοδο από τα μνημόνια, μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων

Υπό επιτροπεία θα παραμένει η Ελλάδα και μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με την απάντηση του επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή για το πότε η Ελλάδα θα βγει από την Επιτροπεία.

Ο κ. Μοσκοβισί παρέπεμψε τον Ν. Χουντή στο άρθρο 14 το οποίο λέει ότι η Ελλάδα μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων (176 δις ευρώ) που έχει λάβει θα είναι σε καθεστώς επιτροπείας και χωρίς δικαίωμα ψήφου:

«Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ».

Ο Π. Μοσκοβισί δεν κάνει αναφορά στο τι θα συμβεί μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου και αναφέρει μόνο, ότι θα λάβει υπόψη του την «κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη τη χρονική στιγμή».

Να υπενθυμίσουμε το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί εξόδου από τα μνημόνια και τέλους της επιτροπείας, το οποίο και θα ξαναεπαναλάβει ο πρωθυπουργός και στη ΔΕΘ τις επόμενες ημέρες. Η τοποθέτηση Μοσκοβισί αποκαλύπτει το όσο αποπροσανατολιστική ήταν και είναι η συζήτηση περί τέλους των μνημονίων. Η σκληρή πραγματικότητα δε θα αλλάξει.