Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

27 Απριλίου 1864: Πεθαίνει ο στρατηγός Μακρυγιάννης

Στις 27 Απριλίου  1864 πεθαίνει ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Γεννήθηκε στη Δωρίδα το 1797. Αγωνιστής του 1821, στρατιωτικός και δραστήριο πολιτικό πρόσωπο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Αυτοδίδακτος συγγραφέας απομνημονευμάτων, απαράμιλλων για το πηγαίο ύφος τους, και λαϊκών αφηγήσεων οραμάτων.
Ο Μακρυγιάννης (το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Τριανταφυλλοδημήτρης) μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία στα 1820 και πήρε μέρος στην Επανάσταση από την αρχή της.

Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ο Μακρυγιάννης διέγραψε μια πορεία συγκλίσεων και συγκρούσεων με τους εκάστοτε κυβερνήτες. Ετσι, στην αρχή υποστήριξε τον Καποδίστρια, αλλά στη συνέχεια τον πολέμησε σκληρά. Το ίδιο συνέβη και με τον Οθωνα. Ενώ στην αρχή τον υποδέχτηκε θερμά κατόπιν απογοητεύτηκε και πρωτοστάτησε στο κίνημα της 3ης Σεπτέμβρη 1843 για την παραχώρηση Συντάγματος.

Κατόπιν συνέχισε να μάχεται για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαϊκών τάξεων, με αποτέλεσμα το 1851 να κατηγορηθεί για συνωμοσία κατά του βασιλιά, να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο. Η ποινή του μετριάστηκε σταδιακά, έμεινε στη φυλακή δυο χρόνια για να αποφυλακιστεί τελικά (1854) με τη μεσολάβηση του Δημητρίου Καλλέργη.

Η υγεία του όμως από τις κακουχίες και τη βαναυσότητα της φυλακής κλονίστηκε. Έτσι ο Μακρυγιάννης απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός (η συνοικία αυτή φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του- «Μακρυγιάννη») όπου και πέθανε. Λίγες μέρες πριν είχε προαχθεί από την τότε κυβέρνηση στο βαθμό του αντιστράτηγου.

Μοιραστείτε το: