Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Μελανσόν εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμφύλιος» στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία

«Εμφύλιος» ξέσπασε στους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας καθώς το γαλλικό κόμμα της Αριστεράς (Parti de Gauche) του Ζαν Λικ Μελανσόν ζήτησε την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στο Ευρωκοινοβούλιο με την αιτιολογία ότι προωθεί τη «τη λογική της λιτότητας».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «για το γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς (PG), όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα του ΚΕΑ, έχει καταστεί πράγματι αδύνατον να συγχρωτίζεται, στο ίδιο κίνημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προωθεί «τη λογική της λιτότητας μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αναφέρει ακόμα πως «έχει έρθει η ώρα για καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα που στραγγαλίζει τους λαούς».

Τα πυρά του εναντίον του Μελανσόν έστρεψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνοντας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η απαίτηση Melenchon είναι αντιδημοκρατική, προκλητική κ διχαστική».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, δηλώνοντας πως «η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι νόμιμη και οι απόψεις σχετικά με αυτή διαφέρουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», ενώ για μέτρα «όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, για τα οποία και εγώ διατηρώ κριτική στάση. Παρόλα αυτά, τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές».Δήλωσε ακόμα πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει ότι είναι σταθερά τοποθετημένο πολιτικά εντός του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού φάσματος» και πως «είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μια αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ».

Μελανσόν και Αλέξης Τσίπρας σε... παλιές καλές εποχές.

Μελανσόν και Αλέξης Τσίπρας σε… παλιές καλές εποχές.

Εμείς να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά του Μελανσόν εξαπατούσαν από κοινού λαϊκά στρώματα σε Ελλάδα και Γαλλία, σπέρνοντας αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν που το 2012 παρουσιάζονταν σε κοινές εκδηλώσεις με το γαλλικό «Μέτωπο της Αριστεράς», προβάλλοντας τον Μελανσόν ως δήθεν «δύναμη ανατροπής».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, εμβληματικό παράδειγμα οπορτουνιστή πολιτικού τροτσκιστικής προέλευσης – με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας φωτογραφίζονταν σε εκδηλώσεις, συνέδρια και άλλες φιέστες μόλις πριν από λίγα χρόνια, υπηρέτησε ως υπουργός στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ζοσπέν, η οποία υπήρξε πρωταθλήτρια στις αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας, καθώς και στη στήριξη της αιματοβαμμένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία.