Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανείπωτη τραγωδία: Περισσότεροι από 20 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη φωτιά – Δεκάδες οι τραυματίες

Τελευταία ενημέρωση 27/7/2017, 03.00

  • Περισσότεροι από 20 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί (ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη) και 88 οι τραυματίες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά, σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 02.40.

Νεότερη ενημέρωση εδώ:

Μία από τις χειρότερες τραγωδίες βιώνει η χώρα – Στους 50 οι νεκροί – Φόβοι για τριψήφιο αριθμό (Συνεχής ενημέρωση)

  • Ανάμεσα στους νεκρούς κι ένα βρέφος 6 μηνών. Όπως έγινε γνωστό με τις φλόγες να… γλείφουν το σπίτι τους στο Μάτι, οι τραγικοί γονείς το εγκατέλειψαν σοκαρισμένοι έχοντας μαζί το νεογέννητο παιδί τους και βρέθηκαν στην παραλία. Εκεί τους περισυνέλλεξε σκάφος κι αφού τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, το μωρό παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.
  • Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση (03.00)  από το υπουργείο Υγείας 102 είναι οι ενήλικες εγκαυματίες -τραυματίες από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.
  • Αμέτρητα τα καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα σε Καλλιτεχνούπολη, Νταού Πεντέλη, Νέο Βουτζά και Μάτι

rafina1rafina2

  • Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι μέχρι και αργά το βράδυ μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών, στο λιμάνι της Ραφήνας. Με ιδιωτικά σκάφη αλλά και του λιμενικού, μεταφέρονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες από την μεγάλη φωτιά. Συνολικά από την Θάλασσα έχουν διασωθεί ως τώρα 17 άτομα από πλοία της γραμμής. Σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται ως τώρα, δύο (02) αλλοδαποί, ένας (01) άνδρας και μία (01) γυναίκα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

rafina12

Τους δικούς τους ανθρώπους αναζητούν στο λιμάνι της Ραφήνας οι συγγενείς τους, με την αγωνία «ζωγραφισμένη» στο πρόσωπο τους. Εκεί μεταφέρονται με βάρκες ιδιωτών και σκάφη του Λιμενικού, οι διασωθέντες από το Μάτι, τη Ν. Μάκρη και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Κρατώντας τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων στα χέρια, με τους οποίους έχουν χάσει κάθε επαφή, ρωτούν όποιον κατεβαίνει από τα πλωτά.

Στο λιμάνι της Ραφήνας, εκτός από τους συγκεντρωμένους, παραμένουν πολλά ασθενοφόρα που παραλαμβάνουν τραυματισμένους ή ανθρώπους που βρέθηκαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις εστίες της πυρκαγιάς.

fotia22fotia23

  • Στην Αθήνα μεταφέρονται με πούλμαν τα εξακόσια παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον ‘Αγιο Ανδρέα, και που εκκενώθηκαν λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ήδη έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Τεχνόπολη σχεδόν τα μισά, όπου τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.
  • Παράλληλα με το σχέδιο πυρόσβεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενεργοποιηθεί δυο παράλληλα σχέδια. Ειδικότερα, πρόκειται αφενός για σχέδιο παραλαβής-εξυπηρέτησης πληθυσμού με πλωτά μέσα και του Λιμενικού και του Στρατού στο λιμάνι της Ραφήνας και, αφετέρου, ενισχυμένα περίπολα πυροφυλακής σε όλη την Αττική.
  • Σε ετοιμότητα τα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), ώστε λεωφορεία να παραλάβουν, από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντες από την καταστροφική φωτιά και να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας

***

Στην Κινέττα κάηκαν πολλά σπίτια και εκκενώθηκε ξενοδοχείο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη, πέρασε τη Λ. Μαραθώνος και έφτασε στην περιοχή Μάτι, ενώ εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Ώρες αγωνίας και για τους τους κατοίκους στον Κάλαμο Αττικής, τους Αγίους Θεοδώρους, το Κατακάλι Κορινθίας και το Κιάτο, όπου επίσης έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές.

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στα Χανιά, όπου οι φλόγες έκαψαν το δάσος του Αποκόρωνα και απειλούν σπίτια στο χωριό Βρύσες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο ο αγώνας τους είναι άνισος αφού η σημερινή κυβέρνηση -όπως και όλες οι προηγούμενες- εναποθέτει τα πάντα στον καιρό, χωρίς ουσιαστική οργάνωση και υποδομές.

Με δραματικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια η υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, η έλλειψη προσωπικού και η απουσία κεντρικού σχεδιασμού που εκτός από την καταστολή θα έπρεπε να περιλαμβάνει και μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

ΚΚΕ: Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Τσίπρας: Εικόνες ασύμετρου φαινομένου

Την εκδοχή του «ασύμμετρου φαινομένου» παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

«Η κατάσταση στην Αττική είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας από όλους και όλες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ότι καλύτερο γίνεται». Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως «αυτό που προέχει δεν είναι οι περιουσίες, αλλά η ανθρώπινη ζωή».

Ο πρωθυπουργός διέκοψε το ταξίδι στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και επέστρεψε στην Αθήνα. Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε από εκεί, επικαλέστηκε τις «αντίξοες συνθήκες»…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Στην Αττική που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πλήρη εξέλιξη είναι:

1. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης και από τις ένοπλες δυνάμεις τρία μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά από την έναρξή της, 5 αεροσκάφη CANADAIR και 5 ελικόπτερα.

Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.

2. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στην Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.

Έγινε οργανωμένη απομάκρυνση ατόμων από το Λύρειο ϊδρυμα, καθώς και όλων των κατασκηνώσεων της ευρύτερης περιοχής.

3. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Οι πυρκαγιές της Αττικής όμως δεν ήταν οι μοναδικές που έχουν προκαλέσει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας στις περιοχές Σουσάκι- ‘Αγιοι Θεόδωροι, Ζεμενό δήμου Κιάτου και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Σε εξέλιξη επίσης είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13.56 σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών. Στην διαρκή συνεδρίαση συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Φωτεινή Παντιώρα, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Γιάννης Παπαευσταθίου, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλοι παράγοντες.

Απο την Πυροσβεστική γίνεται έκκληση στους πολίτες που βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.