Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αριστερές «εκπτώσεις»

Eπιασε το «αυτί» το ακόλουθο, σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Ηλίας Σιώρας με τους υγειονομικούς συντάκτες:

Στο προεκλογικό σπoτ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με «τα 7 άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» υπάρχει το σύνθημα: «Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους». Στο πρόγραμμα όμως του κόμματος αναφέρεται ότι θα διατεθούν «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους».

Σε περίπτωση που αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να προετοιμαστούν για τη νοσηλεία περίπου 500.000 ανασφαλίστων. Το στοιχείο αυτό προκύπτει απ’ τα εξής: Κάθε χρόνο νοσηλεύονται 2,2 εκ. άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή περίπου το 20% του πληθυσμού. Κατ’ αναλογία λοιπόν θα νοσηλευτούν και 20% των 2,5 εκ. ανασφαλίστων. Δηλαδή κοντά στις 500.000. Με δεδομένο ότι η κατά κεφαλήν νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 2.144 ευρώ θα χρειαστούν κοντά στο 1 δισ. ευρώ, μόνο γι’ αυτή. Επί πλέον υπάρχει και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, όπως εξετάσεις, και τα 72 εκ. ευρώ για φάρμακα. Επομένως τα 350 εκ. ευρώ θα καλύψουν, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις το ένα τρίτο των αναγκών των ανασφαλίστων.

Ηταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση όπου διευκρινίστηκαν τεκμηριωμένα αρκετά ζητήματα για το χώρο της Υγείας από τον Ηλία Σιώρα, υποψήφιο βουλευτή με το ΚΚΕ στην Α’ Αθήνας.

Για τη μεταφορά: Ηρακλής Κακαβάνης