Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελασσόνα: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Τα εγκαίνια του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) Ελασσόνας πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους αντιστασιακοί και απόγονοι της θρυλικής αυτής γενιάς.

Έτσι υλοποιήθηκε ένας βασικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ για επαναλειτουργία του Μουσείου, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του πριν από πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα η περιοχή της Ελασσόνας, με τη μεγάλη συνεισφορά στην ΕΑΜική Αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, αποκτά το δικό της μουσείο για να στεγάσει την ηρωική της ιστορία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβρανά, γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας και υποψήφιου δημάρχου Ελασσόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Γιάννη Χώτο, στέλεχος του Κόμματος.

Στη σεμνή τελετή παραβρέθηκαν ακόμα ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κατσιούρας και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας και μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Θανάσης Σερδένης.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Ελασσόνας, στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, στο δημοτικό κτίριο που στεγάζεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, περιέχει πάνω από 400 φωτογραφίες αγωνιστών και αγωνιστριών που έδρασαν μέσα από τις οργανώσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΕΠΟΝ, με σύντομα βιογραφικά τους και φωτογραφίες από τις εξορίες και τις φυλακές των μετέπειτα «πέτρινων» χρόνων.

Σημαντικό έκθεμα του Μουσείου αποτελεί η πλήρης στολή του ΕΛΑΣίτη γιατρού Κώστα Σαμαρά με την παράθεση των ιατρικών και χειρουργικών εργαλείων που χρησιμοποιούσε για την περίθαλψη των τραυματισμένων ανταρτών. Παρουσιάζεται επίσης ένας αμάνικος γυναικείος επενδυτής (σεγκούνι) από το βεστιάριο του περιοδεύοντος ανταρτοθιάσου της Λαϊκής Σκηνής της 4ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που ίδρυσε στο βουνό ο ποιητής Γιώργος Κοτζιούλας, ένα τουφέκι από αντάρτη του ΕΛΑΣ και δύο βαλίτσες από εξόριστους αγωνιστές.

Την ευθύνη της διάδοσης και επικοινωνίας του περιεχομένου του Μουσείου την έχει το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στα εγκαίνια χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Αννέτα Ψωμιάδου, πρόεδρος του Παραρτήματος επαρχίας Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με επαναστατικά τραγούδια που απέδωσε η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Ελασσόνας.

902.gr