Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΕΞΟΔΟΣ 1826» του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ

«ΕΞΟΔΟΣ 1826» του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ από 26 Ιανουαρίου 

στους κινηματογράφους από τη  NEW STAR σε Α΄ ΠΡΟΒΟΛΗ .

«ΕΞΟΔΟΣ 1826» μια επική ιστορική ταινία με ήρωες από την Μακεδονία, μια επική δραματική ταινία. Το σενάριό της βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και συμπληρώνεται από μυθοπλαστικά στοιχεία.

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Τα παιδιά της Σαμαρίνας»Η ταινία έξοδος είναι η πρώτη ταινία η οποία γίνεται στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια με θέμα το 1821 και η μοναδική στην οποία πρωταγωνιστούν ιστορικά πρόσωπα από την Μακεδονία.

exodosΈνα σχεδόν άγνωστο περιστατικό της Επανάστασης του 1821 αναβιώνει στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας 120 άντρων, που ξεκίνησαν από το χωριό της Σαμαρίνας Γρεβενών, προκειμένου να συντρέξουν τους κατοίκους του Μεσολογγίου, που πολιορκούνται από το στρατό των Τούρκων.

Οι περιπέτειες των Σαμαριναίων (οι οποίες σημειωτέον ενέπνευσαν τη δημιουργία του γνωστού δημοτικού τραγουδιού «Τα παιδιά της Σαμαρίνας») στο 10ημερο ταξίδι τους προς το Μεσολόγγι και οι δυσκολίες που συνάντησαν αναπαρίστανται με δραματικό τρόπο στην ταινία «Έξοδος 1826». Αποφασισμένοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για την ελευθερία, οι άντρες προσπαθούν πάση θυσία να μη γίνουν αντιληπτοί από τουρκικές περιπόλους καθώς διασχίζουν τα άγρια βουνά. Αυτό όμως δεν στέκεται εφικτό, με αποτέλεσμα να δώσουν σκληρή μάχη πριν φτάσουν στο Μεσολόγγι…

«Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε. Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία» ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΑΡΑΣ.
Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826.Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Λεωνίδας ΚακούρηςΜαρία ΑνδρούτσουΔημήτρης Παπαδόπουλος.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.  Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Νιχάτ Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

 Η ιστορία του τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας»

«Το δημοτικό τραγούδι το οποίο είναι γνωστό στο ευρύ κοινό έχει φτιαχτεί για τους 120 βλάχους Σαμαρινιώτες οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν στο Μεσολόγγι και κατάφεραν να επιστρέψουν στο χωρίο τους μόνο οι 33 και αυτοί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Τσικάρας.

«Ο στίχος του τραγουδιού λέει «παιδιά της Σαμαρίνας μωρέ παιδιά καημένα γιατί είστε λερωμένα» αυτή η φράση είναι η αναφώνηση μίας μαυροφόρας γυναίκας η οποία αντικρίζει τα 33 παλικάρια που γύρισαν στο χωριό τους μετά την δύσκολή περιπέτεια που είχαν προς και από το Μεσολόγγι.

Αυτό συμβαίνει διότι όταν έφυγαν από το χωρίο τους ήταν με τις καλές τις φορεσιές τους, τις ολόλευκες φουστανέλες τους. Ήταν ντυμένοι λες και θα πήγαιναν σε γάμο και γύρισαν πίσω βρώμικοι και ταλαιπωρημένοι. Οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού είναι τα τελευταία λόγια του καπετάνιου των ανδρών του Μίχου Φλώρου ο οποίος ξεψυχώντας ψέλλισε τα τελευταία λόγια τα οποία αφορούσαν την μητέρα και την αδερφή του» συμπληρώνει.

Πρεμιέρα: Αθήνα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στις 19.00 ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema