Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επίδαυρος: «Οιδίπους επί Κολωνώ» με Καζάκο και «Επτά επί Θήβας» με Στάνκογλου

Ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 30 Ιούνη οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το πρόγραμμα των Επιδαύριων 2017 ανοίγει μια από τις μεγάλες επιτυχίες του περσινού προγράμματος, οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσεζάρις Γκραουζίνις, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στις 30 Ιούνη και 1 Ιούλη.

Μετά την αποκάλυψη των πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε το θρόνο στους δύο γιους του, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Εξοργισμένος ο Πολυνείκης συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί των δύο αντίπαλων στρατευμάτων παρατάχθηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης, με τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη αντιμέτωπους στην έβδομη πύλη. Κεντρικός ήρωας της τραγωδίας είναι ο Ετεοκλής. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση σε μια μάχη καταδικασμένη, χωρίς πραγματικό νικητή.

Συντελεστές: Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνικά – κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν, Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, Χορογραφία – κίνηση: Έντι Λάμε. Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Ιώβη Φραγκάτου, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης.

Την ερχόμενη Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Ιούλη θα παρουσιαστεί η τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Ο σκηνοθέτης που υιοθετεί εδώ τη φόρμα του αφηγηματικού θεάτρου, ο θίασος εξιστορεί στους θεατές αυτή την ιστορία-«παραβολή», σ’ έναν άδειο χώρο, με ελάχιστα αντικείμενα. Οι ηθοποιοί ενδύονται τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα.

Ο Οιδίπους φτάνει στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας φιλοξενία – ένας «ξένος», τυφλός και ρακένδυτος μετά από δεκαετή περιπλάνηση. Μόνος συμπαραστάτης του η κόρη – αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα «σύνορα», στο μεταίχμιο νομιμότητας και παρανομίας, ζωής και θανάτου. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, την Ισμήνη και τον Πολυνείκη, κάνει ανασκόπηση της ζωής του… Σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που υιοθετεί εδώ τη φόρμα του αφηγηματικού θεάτρου, ο θίασος εξιστορεί στους θεατές αυτή την ιστορία-«παραβολή», σ’ έναν άδειο χώρο, με ελάχιστα αντικείμενα. Οι ηθοποιοί ενδύονται τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Η μουσική, σε σύνθεση Μίνωα Μάτσα, εκτελείται ως παράλληλο κείμενο από τις φωνές των ηθοποιών και δίνει στο θέαμα το χαρακτήρα ενός επικολυρικού ποιήματος.

Συντελεστές: Στον ομώνυμο ρόλο ο Κώστας Καζάκος. Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, Μουσική: Μίνως Μάτσας. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Τζένυ Κόλλια, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος.

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: Από 10€ έως 45€
Φοιτητικό: Από 5€ έως 13€
ΑΜΕΑ: 5€
Ανέργων: 5€

 

Παράλληλα με τις παραστάσεις θα υπάρχει πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, που απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών και σκοπό έχει τη δημιουργική απασχόλησή τους κατά τη διάρκεια της παράστασης που θα παρακολουθούν οι κηδεμόνες τους. Το πρόγραμμα θα ξεκινάει στις 20.00 έως τη λήξη της παράστασης, θα πραγματοποιείται στους χώρους του «Ξενία» Επιδαύρου (Μουσείο Κοστουμιών).

Η θεματική των εργαστηρίων θεάτρου, κίνησης, μουσικής, εικαστικών θα εμπνέεται από τα θέματα της εκάστοτε παράστασης, με ενότητες χωρισμένες και διαμορφωμένες ανάλογα με το γνωστικό και ηλικιακό επίπεδο των παιδιών, έτσι ώστε να λειτουργεί το εργαστήριο ως μια γέφυρα επικοινωνίας, όπου κηδεμόνες και παιδιά μπορούν να μοιραστούν, μέσα από το δικό τους φίλτρο, τα θέματα της παράστασης που παίζεται στο θέατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]