• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ – Ο κινηματογραφικός Χικμέτ (Από 23/4)

Μια λιγότερο γνωστή πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ ξεδιπλώνεται στο κινηματογραφικό αφιέρωμα της NEW STAR που ξεκινά στις 23 Απρίλη στον κινηματογράφο Αλκυονίς new star art cinema και θα διαρκέσει 2 μήνες.

Θα προβληθούν 15 από τις 37 ταινίες που σκηνοθέτησε ή έγραψε το σενάριο ο Χικμέτ, σε ένα πρόγραμμα πλαισιωμένο από βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές βραδιές με μελοποιημένη ποίηση, θεατρικές παραστάσεις, προβολές μπαλέτου και όπερας, ποιητικές βραδιές, ειδικές προβολές για σχολεία, παρουσίαση Καραγκιόζη εμπνευσμένο από τον Χικμέτ και άλλες δράσεις που θα διαρκέσουν δύο ολόκληρους μήνες.

Σε όλο αυτό το διάστημα του αφιερώματος οι θεατές θα μπορούν να προμηθευτούν από το φουαγιέ του κινηματογράφου σε προνομιακές τιμές, βιβλία και cd για τον Ναζίμ Χικμέτ.

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει με την ταινία «Δυο παιδιά της γειτονιάς» σε Α’ Προβολή, για την οποία έχει γράψει το σενάριο ο Ναζίμ Χικμέτ.

hikmet2

Πληροφορίες ταινιών

«Δύο παιδιά της γειτονιάς» / Dvoe iz odnogo kvartala

93’ / Δράμα / Ρωσικά / 1957

Σκηνοθεσία: Ilya Gurin, Azhdar Ibragimov

Σενάριο: Nazim Hikmet

Πρωταγωνιστούν: Vadim Medvedev, Semyon Sokolovsky, Fateh Fatullayev,Ismayil Osmanli, Tamara Kokova, Μουσική: Kara Karayev

Φίλοι από την παιδική ηλικία και γιοί φτωχών ανθρώπων, ο Αχμέτ και ο Νουρί, μαζί μεγάλωσαν, σπούδασαν και δούλεψαν σε εργοστάσιο. Θα δημοσιεύσουν από κοινού το περιοδικό με το όνομα «Φώς», με περιεχόμενο το οποίο στρέφεται κατά της αποικιοκρατικής πολιτικής του ξένου κεφαλαίου και των στρατιωτικών συμφωνιών. Μετά την πρώτη τους φυλάκιση θα απομακρυνθούν από φίλοι, ο Νουρί θα αλλάξει τις πεποιθήσεις του και θα ασχολήθεί με την εφημερίδα. Η ζωή του πλέον είναι ήρεμη, χαρούμενη και ειρηνική. Εν τω μεταξύ ο Αχμέτ, θα γίνει ένας από τους πρώτους αντιστασιακούς, παίρνοντας με το μέρος του συνεχώς περισσότερους πατριώτες.

«Το ερωτευμένο σύννεφο» / Blouvlenoe Oblako

15‘ / Καρτούν, ταινία μικρού μήκους / Ρωσικά /1959

Σκηνοθεσία: Ανατόλι Καράνοβιτς, Ρομάν Κατσάνοφ

Σενάριο: Ναζίμ Χικμέτ

Με το ερωτευμένο σύννεφο, ο Ναζίμ Χικμέτ παρουσιάζεται μπροστά στον θεατή του από μιαν άλλη πλευρά: σαν συγγραφέας παιδικού βιβλίου, παραμυθιού. Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη αλήθεια: ότι ο Ναζίμ Χικμέτ είναι ένας μεγαλόπνοος, συμπαντικός πνευματικός δημιουργός. Κι ότι, ακόμα, με την ίδια λεπταίσθητη λυρική φλέβα που θα μας δώσει το ποίημά του, μ’ αυτή την ίδια διάθεση θα ξετυλίξει και τον πεζό του λόγο και, πάρα πέρα, σε φυσική προέκταση, το παραμύθι του, όπου ο μεγάλος τούρκος ρεαλιστής παρουσιάζεται σε αρμονική σύζευξη με την πλούσια λαϊκή θυμοσοφία, και γενικότερα με την πλούσια λαογραφία του γειτονικού λαού.

Κοιμήσου, ομορφιά του κόσμου, κοιμήσου
Σού’ φερα από τους κήπους τον ύπνο
Στα μάτια σου τα φύλλα είναι πράσινα
Κοιμήσου, ομορφιά του κόσμου, κοιμήσου

«Μπλέ μπάλα» / Galouboi Muach

8’ / Καρτούν, ταινία μικρού μήκους / Ρωσία / 1984

Σκηνοθεσία: Ροζαλία Ζέλμα

Σενάριο: , Ναζίμ Χικμέτ, Χένριχ Σάλγκιρ

Πρωταγωνιστεί: Ζάνα Ροντζεσέτσβαγια.

Μία ιστορία για την ομορφιά του πλανήτη που ζούμε αλλά και την ευθύνη της διαχείρησης και φροντίδας του.

Η Μπλε Μπάλα ως Σύμβολο του πλανήτη Γη.

Στην ταινία γίνεται παραβολή εικόνων – σκίτσων του κόσμου μας, διάφορα τοπία, ανθρώποι, ζώα και φυτά ως σύνθεση της πραγματικότητάς μας. Εμπεριέχεται το πολιτικό μήνυμα της διαχείρησης του πλανήτη μέσα από εικόνες πολλών χεριών που όλα θέλουν να «κρατήσουν» ή να «παίξουν» με την Μπάλα – Γη.

«Ναζίμ Χικμέτ,ο Γαλανομάτης Γίγαντας» / Nazim Hikmet: Blue Eyed Giant / Mavi gözlü dev

118΄ / Βιογραφία – Δράμα / Έγχρωμο / Τούρκικα / 2007

Σκηνοθεσία: Biket Ilhan

Σενάριο: Metin Belgin

Πρωταγωνιστούν: Yetkin Dikinciler, Dolunay Soysert, Özge Özberk, Nil Günal, Suna Selen

«Όταν κάνεις όνειρα, παύεις να φοβάσαι»

«Είσαι ο μόνος λόγος ν’ αναδεύονται τα σωθικά μου»

«Ναζίμ Χικμέτ, Ο γαλανομάτης γίγαντας» είναι η ταινία της Μπικέτ Ιλχάν, που βασίζεται στη ζωή του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Η ταινία της Μπικέτ Ιλχάν αξίζει να ειδωθεί ως μία ακόμη ένδειξη της δύναμης που εμπερικλείει η ποίηση. Το έργο του Τούρκου ποιητή είναι απέραντο σαν την Αιολία και δύσβατο σαν τη Λυδία. Η φιγούρα του, μια φάτσα τούρκικη κι ευγενική, εκπέμπει το έγκυρο φως της αλήθειας- αυτής που υπαγορεύει ο βασανιστικός λόγος της ποίησης: τα πάντα λέγονται αλλ’ όχι πάντοτε με φωνή. Κι ο Ναζίμ Χικμέτ τραγούδησε πολύ, σαν το καναρίνι που είχε στο κελί του, ψιθύρισε την ελευθερία του καθενός να κρατάει τα μάτια και το πνεύμα του ζωντανά.

«Το ταξίδι του Ναζίμ στη Κούβα» / Nazim’s Cuba trip / Nâzim’in Küba seyahati

68΄ / Ντοκιμαντέρ / Έγχρωμο / Τούρκικα, Ισπανία / 2008

Σκηνοθεσία: Çagri Kinikoglu, Gloria Rolando

Μουσική: Ayse Tütüncü Μοντάζ: Çagri Kinikoglu

Η ταινία αφηγείται την επίσκεψη του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα το 1961. Είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ του Πολιτιστικού Κέντρου της Τουρκίας «Ναζίμ Χικμέτ» και του Ινστιτούτου της Κινηματογραφικής Τέχνης και Βιομηχανίας (ICAIC) της Κούβας. Κατασκευασμένη χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις με τους Κουβανούς ποιητές, η ταινία σκιαγραφεί την ανθρώπινη, δημιουργική και ιδεολογική διάσταση του Ναζίμ Χικμέτ, ενώ αναλύει τα πρώτα χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης.

«Κόκκινο Ποτάμι, Μαύρο πρόβατο» / Red River, Black Sheep / Kizilirmak-Karakoyun

79΄ / Δράμα / Aσπρόμαυρο / Τούρκικα / 1967

Σκηνοθεσία: Lütfi Akad

Σενάριο: Lütfi Akad, Nazim Hikmet Παραγωγή: Kadir Kesemen

Μουσική: Αbdullah N. Baysu, Orchan Gencebay

Ηθοποιοί: Yilmaz Güney, Nilüfer Koçyigit, Kadir Savun, Derya Tanyeli, Tümer Özer, Senih Orkan, Osman Alyanak

Η κόρη του άρχοντα του χωριού και ένας φτωχός βοσκός ερωτεύονται αλλά δεν μπορούν να παντρευτούν για παραδοσιακούς λόγους. Οι δημογέροντες αποφασίζουν να θέσουν μια δοκιμασία στον βοσκό ώστε να βρουν λύση σε αυτό το δίλημμα: εάν ο βοσκός καταφέρει τα διψασμένα πρόβατά του να διασχίσουν το ποτάμι χωρίς να πιούν νερό, ο γάμος θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

«Αισέλ, Το λασπωμένο κορίτσι του στάβλου»

(Aysel, The girl from the swampy roof / Aysel: Batakli damin kizi)

80΄ / Δράμα / Ασπρόμαυρο / Τουρκικά / 1934

Σκηνοθεσία: Muhsin Ertugrul

Σενάριο: Nazim Hikmet (ως Mümtaz Osman)

Πρωταγωνιστούν: Behzar Butak, I. Galip Arcan, Hazim Körmükçü, Mahmut Morali,

Μουσική: Cemal Resit Rey

Ένα συγκινητικό παράδειγμα της γυναίκας ως εκπροσώπηση της χώρας-έθνος. Η ταινία φέρει πολλές ομοιότητες με το ρωσικό σινεμά της εποχής, με στοιχεία που διαπραγματεύονται την αγροτική ζωή. Το σενάριο του Ναζίμ Χικμέτ δεν ασχολείται μόνο με τα προβλήματα λόγω γυναικείας φύσης αλλά έχει πολιτική χροιά καθότι παρουσιάζει τη σχέση εξουσίας μεταξύ των πλουσίων οικογενειών και των εργατών τους, τη μοίρα των αγράμματων κοριτσιών σε σχέση με τις μορφωμένες αστικές γυναίκες.

«Η Αγάπη και η Λύπη μου»

(My love, my Sorrow / Lyubov moya, pechal moya)

94΄ / Ρομαντική / Έγχρωμο / Τούρκικα / 1978

Σκηνοθεσία: Azhdar Ibragimov

Σενάριο: Azhdar Ibragimov

Βασισμένο σε θεατρικό του Nazim Hikmet.

Ηθοποιοί: Türkan Soray, Alla Sigalova, Faruk Peker Yilmaz Duru

Ο σκηνοθέτης, συνδεόμενος με βαθιά φιλία με τον Ναζίμ Χικμέτ, δημιουργεί μία ταινία βασισμένη σε ένα έργο της κλασσικής Τουρκικής λογοτεχνίας για την ιστορία της Shirin Farhad, που θυσίασε την ομορφιά της για να σωθεί από μια θανατηφόρα ασθένεια. Ο Χικμέτ, υποστηρίζει ο Ibragimov, ενώ είναι Τούρκος, τα έργα του είναι οικουμενικά και η θεώρηση της ζωής του αντικατοπτρίζεται σε αυτά.

“ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ”

(A letter to Nazim Hikmet)

70’-1976
Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος
Σενάριο: Κώστας Αριστόπουλος

Αφηγητής: Καμπερίδης Δημήτρης

Ένα ποιητικό και συνάμα πολιτικό κινηματογραφικό γράμμα στον Ναζίμ Χικμέτ, που είναι ταυτόχρονα χαιρετισμός προς τους λαούς της Τουρκίας, Χιλής, Ισπανίας, και Ροδεσίας. Η ταινία αποτελείται από φωτογραφικό υλικό και λαϊκή μουσική από τις παραπάνω χώρες, συν το κείμενο του Αριστόπουλου.

«ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ –Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΞΕ ΓΕΛΑΣΕ»

(Living is No Laughing Matter)

Σκηνοθεσία: Stephanie Capparell

Η πιο πρόσφατη ταινία που έγινε για τον Χικμέτ η οποία είναι μία βιογραφία για τη ζωή του Τούρκου ποιητή (1902-1963).Γυρίστηκε στην Τουρκία, Γαλλία, Ρωσία, Αγγλία και Αμερική μέσα σε πάνω από μια δεκαετία, και παρουσιάζει συνεντεύξεις της αδελφής του ποιητή, του παραγιού του και των στενών του φίλων. Με σχολιασμούς πολλών καλλιτεχνών επηρεασμένους από την ζωή και την δουλειά του Ναζίμ, όπως ο Αμερικάνος συγγραφέας Χάουαρντ Φάστ, ο ποιητής Γκέραλντ Στερν και ο τραγουδιστής της φολκ Πιτ Σίγκερ.

– Περιλαμβάνει σπάνια πλάνα από τον Ναζίμ στη Ρωσία και κλιπ από της παλιές Τούρκικες ταινίες που έχει γράψει τα σενάρια.

– Πλάνα συνεντεύξεων των μελών της πρώτης γενιάς διανοούμενων αριστεριστών της μοντέρνας Τουρκιάς.

«Το πιο παράδοξο από όλα τα πλάσματα»

(The Strangest Creature on Earth / Dunyanin En Tuhaf Mahluku)

2΄ / Μικρού Μήκους Animation / Έγχρωμο / Τούρκικα / 2014

Σκηνοθεσία: Ozgur Serdar Altunoglu

Animation Director / Animator: Ozgur Serdar Altunoglu

Μουσική: Ozgur Serdar Altunoglu

Βασισμένο στο ομότιτλο ποίημα του Nazim Hikmet.

«Κι αν είναι εδώ στη γη τόση μιζέρια

Είναι από σένα αδερφέ μου

Αν είμαστε έτσι πεινασμένοι κι έτσι τσακισμένοι

Αν είμαστε γδαρμένοι ως το μεδούλι

Και πατημένοι σαν τσαμπιά να δώσουμε όλο το κρασί μας

Τάχα θα πω πως είναι από δικό σου φταίξιμο;

-όχι Όμως και συ, αδερφέ μου, φταις καμπόσο».

«Ορατόριο για τον Ναζίμ »

(Nazim Oratorio / Nazım Oratoryosu)

110΄ / Μελοποιημένη ποίηση / Έγχρωμο / Τούρκικα

Ποίηση: Nazim Hikmet

Μουσική συνοδεία: Fazil Say

Ένα Ορατόριο για χορωδία, σολίστες, πιάνο, αφήγηση και ορχήστρα αφιερωμένο στο Ναζίμ Χικμέτ, από τον πιανίστα-συνθέτη Fazil Say.

«Νύχτα Γάμου»

(The Wedding Night / Dügün gecesi)

Κωμωδία / Ασπρόμαυρο / Τουρκικά / 1933

Σκηνοθεσία: Nazim Hikmet

Σενάριο: Nazim Hikmet

Ηθοποιοί: Halide Piskin , Hazim Kormukçu

Παραγωγή : Ihsan Ipekçi, Kani Ipekçi

«Αφέντης Galip»

(Master Galip / Maître Galip)

11΄ / Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους / Ασπρόμαυρο / Γαλλικά / 1964

Σκηνοθεσία: Maurice Pialat

Βασισμένο σε ποιήματα του Nazim Hikmet.

Ηθοποιοί: André Reybaz

Παραγωγή: Samy Halfon

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Willy Kurant

Μία ταινία που εξερευνά την ζωή ενός Τούρκου άντρα μέσα από τα ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ.

«Ο αξιωματικός Tosun Pasa»

(Tosun Pasa)

90΄ / Κωμωδία / Έγχρωμο / Τούρκικα / 1976

Σκηνοθεσία: Kartal Tibet

Σενάριο: Yavuz Turgul

Ηθοποιοί: Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Nasit, Sener Sen, Aysen Gruda, Ergin Orbey, Ihsan Bilsev, Zihni Göktay, Tuncay Gürel, Günfer Feray

Παραγωγή: Nahit Ataman, Ertem Egilmez

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Kriton Ilyadis

Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Nazim Hikmet

Η ταινία διαδραματίζεται στην Αίγυπτο τον 19ο αιώνα όταν δύο αριστοκρατικές οικογένειες μαλώνουν για ένα επικερδές αγροτεμάχιο. Η ταινία παρουσιάστηκε στην Τουρκία το 1976 και άφησε εποχή λόγω της μουσικής της.

Για περισσότερες πληροφορίες, ώρες προβολών κλπ:

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023