Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφιαλτικός ο απολογισμός στην Πύλο: Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για εκατόμβη νεκρών από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, καθώς, σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 59 σοροί μεταναστών ενώ οι διασωθέντες φτάνουν τους 104.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το αλιευτικό σκάφος που ανετράπη ήταν μήκους 30 μέτρων και σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 400 άτομα.

Από το ΕΚΑΒ, παρελήφθησαν οι τέσσερις από αυτούς και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο S/P στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με υποθερμία. Οι άλλοι 100 μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι, κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του Frontex.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα, για την περίθαλψη και τη φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο. Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, έχει δημιουργηθεί υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ παράλληλα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε πως «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται.