Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δολοφονία του Τσε και η προβολή της στην Ελλάδα (Ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Ήταν Κυριακή στις 9 Οκτώβρη 1967, όταν οι δημοσιογράφοι – που είχαν μεταφερθεί στα βουνά της Βολιβίας από τις κρατικές αρχές, αντίκριζαν νεκρό – για την ακρίβεια δολοφονημένο – το μεγάλο αγωνιστή , κομμουνιστή- επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα σε ηλικία 39 χρονών.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου.

Φτάνει και στην Ελλάδα που από τις 21 Απρίλη κυριαρχεί η στρατιωτική δικτατορία με μεγάλο μέρος του Τύπου στον «γύψο».

Από την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» (14/10/1967 2η σελ.) διαβάζουμε: « Ως ετηλεγραφήθη ήδη,αι Αρχαί της Βολιβίας επέδειξαν εις τους δημοσιογράφους το πτώμα του Ερνέστο «Τσε» Γκουεβάρα, του περιβόητου Αργεντινής καταγωγής κομμουνιστού επαναστάτου, ο οποίος αφού συνεργάσθη με τον Φιντέλ Κάστρο διά την επικράτησιν του Κομουνισμού εις την Κούβαν, ανέλαβεν να οργανώση τα κομμουνιστικά ανταρτικά κινήματα εις Βολιβίαν και εις άλλας χώρας της Λατινικής Αμερικής. Το πτώμα του Γκουεβάρα είναι διάτρητον εκ 14 σφαιρών. Ούτος εφονεύθη μετ’ άλλων πέντε συντρόφων του εις σύγκρουσιν μετά δυνάμεων βολιβιανού στρατού εις τα σύνορα Βολιβία – Περού».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.