Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗΣ: Ο φόβος τους, η ελπίδα μας – Τώρα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό

Στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαΐου, η άνοδος του ΚΚΕ σε ψήφους και ποσοστά, εκλέγοντας 26 βουλευτές, αποτέλεσε το μοναδικό θετικό βήμα μέσα σε έναν κατά τ’ άλλα αρνητικό συσχετισμό. Στις νέες κάλπες που θα στηθούν, το βήμα αυτό μπορεί να μεγα­λώσει ακόμα περισσότερο, με περισσότερες κόκκινες ψήφους παντού.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί επένδυση στους καθημερινούς αγώνες που θα δώσουμε ξανά ενάντια στη νέα επίθεση που θα εξαπολύ­σει η κυβέρνηση της ΝΔ -με συμμάχους της τα αστικά κόμματα- σε βάρος των νέων. Και επειδή το πρό­γραμμα της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης είναι δεδομένο, η ψήφος της νεολαίας μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, εκείνη που θα υπερασπίζεται με συνέπεια και μαχητικότητα τα συμφέροντά της μέσα και έξω από τη βουλή, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ.

Κόντρα σε όσους, με τις νέες εκλογές, προσπαθούν να λεηλατήσουν την ψήφο της νεολαίας που δεν εγκλωβίστηκε στα διλήμματα της αντιλαϊκής «σταθερότητας», με στόχο να αποσπάσουν τη συναίνεσή της στην αντιλαϊκή πολιτική, ακόμα περισσότεροι νέοι μπορούν να ψηφίσουν ξανά, όπως αγωνίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, μαζί με το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, για να μπορέσει ο λαός να πάρει στα χέρια του τις τύχες του, να μην ενα­ποθέτει τις ελπίδες του σε επίδοξους «σωτήρες». Τα χρόνια που προηγήθηκαν είχαμε πολλά ελπιδοφόρα παραδείγματα που επιβεβαίωσαν ότι αυτή είναι η μοναδική ρεα­λιστική προοπτική.

Τώρα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό !!
Με το ΚΚΕ «την πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού

Η πείρα της τετραετίας αποδεικνύει ότι όποιο ποσοστό και να έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη όταν απέναντι της έχει ένα δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα, που βάζει εμπόδια, μετράει νίκες, συγκρούεται με την πολιτική που τσακίζει τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας. Γιατί, έτσι καταφέραμε να δώσουμε πολλά «χαστούκια» στην κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, την κάναμε να τρέμει από φόβο κάθε φορά που ετοιμαζόταν να φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι η εμπιστοσύνη ότι η νεολαία μπορεί να τα βάλει με όσους της στερούν τις σπου­δές και τα δικαιώματά της, που έγινε πραγματικότητα με τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που δρομολόγησε η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια, την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές που έφτασε τον Κυρ. Μητσοτάκη στο σημείο να μιλάει σήμερα για πιθανή απόσυρσή της. Σε αυτή την πάλη οι φοιτητές βγήκαν νικητές γιατί συγκρούστηκαν με τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα μορφωτικά δικαιώματα, πήγαν κόντρα στην επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ που μιλούσε για «σιωπηρές πλειοψηφίες» που δήθεν στηρίζουν την είσοδο των ΟΠΠΙ στις σχολές, αλλά και στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (του τότε 30%) που καλούσε οι αστυνομικές ομάδες να λογοδοτούν στους πρυτάνεις και όχι στο υπουργείο. Και αν σήμερα τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν ότι οι φοιτητές στηρίζουν τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, της θυμίζουμε ότι το μήνυμα των φοιτητικών εκλογών ήταν ξεκάθαρο και εκκωφαντικό: Οι φοιτητές έκαναν ξανά επιλογή αγώνα αναδεικνύοντας την Πανσπουδαστική 1η δύναμη. Ενώ ακόμα και με τις δικές τους μετρήσεις των exit poll, οι ψηφοφόροι της ΝΔ στους φοιτητές μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Είναι τα δεκάδες παραδείγματα αγώνων σε χώρους δουλειάς, που οι εργαζόμενοι βίωσαν την πολυδιαφημιζόμενη «ανάπτυξη», την εντατικοποίηση της εργασίας, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν έδειξαν αναμονή για τις «αυξήσεις στους μισθούς» που διαφημίζουν το ένα μετά το άλλο τα αστικά κόμματα, μιλώντας πάντα για ψίχουλα, δεν περίμεναν την ώρα της κάλπης για να δουν κάτι να αλλάζει στη ζωή τους, αλλά οργάνωσαν την πάλη και είχαν κατακτήσεις, πέτυχαν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, κατάφεραν να μην εφαρμοστούν ψηφι­σμένοι αντεργατικοί νόμοι. Είναι οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που δεν άφησαν αναπάντητο το εργοδοτικό έγκλημα. Συγκρούστηκαν με κυβέρνηση και εργοδοσία που διοργάνωναν προεκλογικές φιέστες, μιλώντας για «χαμογελαστούς εργάτες» και «καλές δουλειές», την ίδια ώρα που οι εργάτες με τους αγώνες τους προειδοποιούσαν για την έλλειψη μέτρων προστασίας, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες που κινητοποιήθηκαν για το έγκλημα στα Τέμπη, που ανε­ξάρτητα πιθανά από την επιλογή που έκαναν στην κάλπη ή αν ψήφισαν, απάντησαν στο δίλημμα που έθεσε μόνο το ΚΚΕ «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», καταδίκασαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, όσους έχουν κυβερνήσει και στηρίζουν αυτή την πολιτική. Αυτοί, μαζί με τους κομ­μουνιστές, θα βρεθούν ξανά απέναντι σε όσους μας έχουν γεμίσει «κοιλάδες των Τεμπών».

Αυτό που χρειάζεται να δυναμώσει και την επόμενη μέρα των εκλογών είναι η πάλη για όσα έχουμε σήμερα ανάγκη, όσα μας απασχολούν και συζητάμε, τελικά για την ίδια μας τη ζωή. Όσο η κυ­βέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα σχεδιάζουν πώς θα κάνουν την πραγ­ματικότητα που βιώνουμε ακόμα χειρότερη, το ΚΚΕ καλεί τους νέους να γίνουν πρωταγωνιστές στη ζωή τους, να βρουν τη θέση τους στην πάλη για να μπορέσουμε να ζήσουμε, να σπουδάσουμε και να εργαστούμε όπως πραγματικό αρμόζει σήμερα σε σύγκρουση με όσους μας το στερούν.

Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη

Μόνο σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να γίνει πραγματικό­τητα το σχολείο που έχουμε ανάγκη, κόντρα στη σημερινή υποβάθμιση που γεννά ανασφάλεια και εξοντώνει τους μα­θητές, στερώντας ολόπλευρη γνώση.

Γιατί μπορεί η Ν. Κεραμέως να διαφημίζει το «σχολείο του μέλλοντος», να πανηγυρίζει για τους διαδραστικούς πίνακες και τα σετ ρομποτικής που δόθηκαν σε σχολεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μαθητές όμως γνωρίζουν καλά ότι την ίδια ώρα τα σχολικά κτίρια, κτισμένα 40 και 50 χρόνια πριν, καταρρέουν, ότι οι ελλείψεις σε καθηγητές είναι τεράστιες, ότι σε πολλές περιπτώσεις εν έτη 2023 στις σχολικές αίθουσες δεν υπάρχει καν θέρμανση.

Απέναντι σε αυτά, το ΚΚΕ έχει προτάσεις και διεκδικήσεις που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών για:

Ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια, βιβλία, καθηγητές, που θα μορφώνουν ισότιμα όλους τους μαθητές, χωρίς διακρίσεις.

Την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών, με μόνιμους εκπαιδευτικούς, που θα εργάζονται με πλήρη δικαιώματα.

Αναβάθμιση των ΕΠΑΛ και των καλλιτεχνικών σχολείων.

Μέτρα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλα τα σχολεία.

Για σύγχρονη και φθηνή στέγη

Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υποκρίνονται προ­κλητικό ότι νοιάζονται για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία στην αναζήτηση στέγης με τα πανάκριβα ενοίκια και τα δυσβάστακτα κόστη για ρεύμα, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλω­σης, τα πάγια έξοδα να μετατρέπουν την ανάγκη ενός νέου ανθρώ­που να μείνει μόνος του σε «άπιαστο όνειρο». Για μία ακόμα φορά απαντούν στην ανησυχία των νέων ανθρώπων με μέτρα κοροϊδία, αφού με τα περίφημα προγράμματα για «προσιτή στέγη» οδηγούν πάλι τους εργαζόμε­νους στα νύχια των τραπεζών, που θα εισπράττουν τις δόσεις των δανείων και θα απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Απέναντι σε αυτή την τραγική πραγματικότητα κάθε νέος μπορεί να βρει τη θέση του πλάι στο ΚΚΕ για να παλέψουμε μαζί για:

Ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό, με στόχο την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Άτοκα δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους, ανέργους, τα νέα ζευγάρια για απόκτηση, συντήρηση και επισκευή κατοικίας.

Μηνιαίο στεγαστικό επίδομα για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν και πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Για να αξιοποιηθούν με ευθύνη του κράτους διαμερίσματα, ξενοδοχεία για δωρεάν στέγαση, δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια, για επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών.

Ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, για μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, για κατάργηση όλων των άδικων άμεσων και έμμεσων φόρων για τον λαό, του ΕΝΦΙΑ, του ειδικού τέλους κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, για να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες.

Για σύγχρονες σπουδές

Το σημερινό πανεπιστήμιο, που φέρει την υπογραφή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, είναι αυτό που οι φοιτητές έχουν καταδικάσει με τους αγώνες τους. Εί­ναι αυτό που οι κυβερνήσεις ντύνουν με λέξεις όπως «καινοτομία», «εξωστρέφεια», «σύνδεση με την αγορά εργασίας», που στην πραγματικότητα θυσιάζει τις μορφω­τικές ανάγκες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι το πανεπιστήμιο της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, με τις τε­ράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας που έχει οδηγήσει τις φοιτητικές εστίες σε εγκατάλειψη και πολλά ακόμα που οι φοιτητές βιώνουν καθημερινά.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές να ενισχύσουν δυναμικά την πάλη για:

Ολόπλευρη μόρφωση, για αναβαθμισμένες σπουδές.

Την κατάργηση όλων των αντί- εκπαιδευτικών νόμων.

Να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό μας αντικείμενο. Ενά­ντια σε αντιεπιστημονικές θεωρίες και προσεγγίσεις. Κόντρα στην εμπο­ρευματοποίηση της γνώσης, τον εγκλωβισμό της επιστήμης στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού κέρδους.

Ενάντια στην κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό, την πανεπιστη­μιακή αστυνομία.

Δουλειά στο επιστημονικό αντικείμενο με πλήρη εργασιακά και ασφα­λιστικά δικαιώματα, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την εργασία και την έρευνα μας να συμβάλλει στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Για δουλειά με δικαιώματα

Κόντρα στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, η νεολαία μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά της για ουσιαστι­κές αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, στηριζόμενη στο ΚΚΕ.

Με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατούς εργατικούς αγώνες μπορού­με να επιβάλουμε:

Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τους μισθούς.

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υιοθετώντας τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις πάνω από 850 ευρώ και ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών. Πρακτικά, με την πρόταση του ΚΚΕ, ένας εργαζόμενους με μία τριετία θα δει τον μισθό του να αυξάνεται πάνω από 935 ευρώ σήμερα και όχι το 2027 που υπόσχεται η ΝΔ.

Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο.

Την καταβολή επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

Οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας κάνουν σήμερα ρεα­λιστική τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, τη σταθερή δουλειά για όλους με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.

Στο εξώφυλλό του το σύνθημα «Πιο δυνατό ΚΚΕ. 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση» καλεί τη νεολαία να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη δύναμή της, το ΚΚΕ, με πολλές, νέες, κόκκινες ψήφους. Οι σελίδες του περιοδικού περιλαμβάνουν πλούσια αρθρογραφία για τις βουλευτικές εκλογές, τις θέσεις του ΚΚΕ και τη στάση των άλλων κομμάτων, καθώς και χρήσιμες οδηγίες για τις νέες κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιούνη.

Ακόμα, το νέο τεύχος του «Οδηγητή» φιλοξενεί άρθρο για την 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-16 Ιούλη στο Νεστόριο.

Αναλυτικά, οι σελίδες του περιοδικού περιλαμβάνουν:

  • Τώρα ΚΚΕ πιο ισχυρό. Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι λόγοι
  • Ερωτήσεις – απαντήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου
  • Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιούνη; Οι μόνες έγκυρες πληροφορίες
  • «Παντοδύναμη» Νέα Δημοκρατία. Μην έρχεστε με φόρα, θα βρείτε…
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ξανά να είναι συμπολίτευση της ΝΔ
  • Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ
  • Είσαι 17 και ψηφίζεις ήδη… για δεύτερη φορά; Μπορείς να κάνεις τη διαφορά!
  • Στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας επιλέγουμε τον αγώνα, την ελπίδα και την προοπτική
  • Ρίχνουμε κόκκινο στο μαύρο της αντιλαϊκής πολιτικής!
  • ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Το κοινό τους πρόγραμμα παραμένει και γίνεται χειρότερο
  • Ο φόβος τους, η ελπίδα μας! Τώρα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού να σερβίρουν κρύο πιάτο στην εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Πηγή: “Οδηγητής”, Σάββατο 3 Ιούνη