Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Επιβεβαιώνεται στο νέο Σύνταγμα ο ηγετικός-πρωτοπόρος ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Το πρωτοπόρο, ηγετικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως βασικού πυλώνα ενότητας του κουβανικού λαού, επιβεβαιώνει το προσχέδιο του νέου, αναθεωρημένου Συντάγματος της Κούβας που έχει τεθεί σε δημόσιο διάλογο από τις 13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του προσχεδίου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, βασισμένο στις ιδέες του Μαρτί, μαρξιστικό-λενινιστικό, οργανωμένη πρωτοπορία του κουβανικού έθνους, βασισμένο στο δημοκρατικό του χαρακτήρα και τους μόνιμους δεσμούς του με το λαό, αποτελεί την ανώτερη ηγετική δύναμη της κοινωνίας και του Κράτους».

Σε δηλώσεις της, η αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας Άνα Μαρία Ματσάδο επισήμανε ότι το ΚΚ της Κούβας είναι ο εγγυητής της οικοδόμησης του σοσιαλιστικού συστήματος που αποτελεί στόχο της χώρας. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να απαντήσουν σε προβοκατόρικα δημοσιεύματα και πληροφορίες- προερχόμενα από αντικουβανικές πηγές- που έκαναν λόγο για πιθανότητα δημιουργίας «πολυκομματικού συστήματος».

«Το Κόμμα μας δεν είναι εκλογικός σχηματισμός, αλλά αντιπροσωπεύει την πρωτοπορία του λαού χωρίς να τίθεται πάνω απ’ αυτόν, αλλά αποτελεί σύμβολο της ενότητας του, συσπειρώνοντας τα καλύτερα στοιχεία του» σημείωσε η Ματσάδο σε συνέντευξη της στο Radio Reloj.

Τη διατήρηση και ενίσχυση του ηγετικού ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας δείχνει να επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία του κουβανικού λαού, στον οποίο έχει ανατεθεί η μελέτη και πλατιά συζήτηση του προσχεδίου του Συντάγματος μέχρι τις 15 Νοέμβρη.