Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ν. Μπελογιάννης, Δ. Μπάτσης, μίλησαν επικίνδυνα στο λαό και τα αφεντικά δεν τους το συγχώρησαν.

Επιμέλεια Δον Τομασίνο //

Τους εκτέλεσαν γιατί ήταν Κομμουνιστές. Γιατί αγάπησαν πάρα πολύ τον Λαό και την Πατρίδα τους.

Πριν 63 χρόνια, σαν σήμερα, το ελληνικό αστικό κράτος εκτελεί τους συγγραφείς των έργων, «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλαδα» και «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα». Μίλησαν επικίνδυνα στο λαό και τα αφεντικά δεν τους το συγχώρησαν.

Δύο αποσπάσματα από τα βιβλία «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» και «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα», των Ν. Μπελογιάννη και του Δ. Μπάτση

Ν. Μπελογιάννης: Ο ρόλος του ΔΟΕ

Ο ΔΟΕ είναι ένα από τα δώρα που χάρισε στην Ελλάδα η πολιτική των αστοκοτζαμπάσηδων και το ξένο κεφάλαιο. Είναι το σήμα κατατεθέν της ιεράς συμμαχίας των ντόπιων με τους ξένους κεφαλαιούχους. Όλος ο κόσμος βουίζει πως η επιβουλή του αποτέλεσε και αποτελεί σοβαρή μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Και όμως εμείς, η «επίσημη» Ελλάδα, καμαρώνουμε γιατί τάχα ο ΔΟΕ έσωσε την Ελλάδα!

Δεν είναι λίγοι οι αστοί πολιτικοί και οικονομολόγοι που τον υμνήσανε και τον δοξολογήσανε επειδή, καθώς λένε, έσωσε τον τόπο μας από την οικονομική καταστροφή.

Ανάφερα αρκετά στο κεφάλαιο που περιγράφω τον τρόπο της επιβολής του. Ακόμα κι ο Άγγελος Αγγελόπουλος το 1937 έγραφε ότι «η εγκαθίδρυσις του ελέγχου είχεν αναμφισβητήτως αγαθά αποτελέσματα επί της ελληνικής οικονομίας»

Το πιο αξιοθρήνητο για την κυρίαρχη τάξη είναι που προσπαθεί να ξεμοναχιάσει την οικονομική πλευρά του ζητήματος, χωρίς να δίνει καμιά σημασία στην πολιτική, χωρίς να δίνει καμιά σημασία στην πολιτική, προσπαθεί να ξεχωρίσει το ΔΟΕ από τους ξένους τοκογλύφους, λες κι αποτελεί κανένα ανεξάρτητο οικονομικό οργανισμό που δουλεύει για τα συμφέροντα της χώρας.

Εκεί είναι πιο εύκολο να θολώσεις τα νερά με χίλιους δυο ταχυδακτυλουργικούς λογαριασμούς και με γελοία σοφίσματα. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

Ο ΔΟΕ επιβλήθηκε με τη βία από το ξένο κεφάλαιο και τους ντόπιους αστοκοτζαμπάσηδες, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσει μια για πάντα τα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων τοκογλύφων. Όταν πάρουμε σαν βάση αυτή την ολοφάνερη διαπίστωση, τότε αμέσως βγαίνει το συμπέρασμα ότι όποιος παινεύει το ΔΟΕ ή είναι άθλιος πράκτορας αυτών που μας τον επιβάλανε ή δεν ξέρει τι του γίνεται και λέει κουραφέξαλα.

Γιατί είναι αφάνταστο ένας ληστρικός οργανισμός, που μοναδικός του σκοπός είναι να ξεζουμίζει το λαϊκό εισόδημα μιας χώρας, να συντελεί ταυτόχρονα και στην πρόοδο αυτής της χώρας!

Όλο τον 20ό αιώνα, ο λαός μας γίνεται όλο φτωχότερος και μια από τις κυριότερες αιτίες είναι ότι το ότι ένας μεγάλο μέρος από το εθνικό εισόδημα πήγαινε στο εξωτερικό ή συγκεντρώθηκε στα χέρια των ντόπιων πλουτοκρατών. Και το έργο αυτό ανάλαβε να το εκτελεί ο ΔΟΕ. Έτσι, σιγά σιγά, το αγαπημένο τούτο παιδί τους γινόταν ο εισπράκτορας και ταμίας του λαϊκού ιδρώτα, που τον μάζευε με τη μορφή φόρων και δασμών, για να τον στείλει στους ξένους, μα και στους δικούς μας τοκογλύφους.

Οι θεωρητικοί απολογητές του όμως δεν περιορίζονται σε γενικές γνώμες, μα φέρνουν και συγκεκριμένα επιχειρήματα. Εκείνο που κανοναρχάνε πιο συχνά είναι ότι ο ΔΟΕ πέτυχε τη νομισματική και συναλλαγματική μας εξυγίανση. Απ’ αυτή όμως την εξυγίανση μόνο ο ΔΟΕ βγήκε περισσότερος κερδισμένος, γιατί έτσι, καθώς είδαμε, μας άρμεγε καλύτερα και συστηματικότερα. Δεν την προκάλεσε όμως αυτός, ίσα ίσα, το άγριο ξεζούμισμα του αναιμικού μας προϋπολογισμού θα ’φερνε με μαθηματική ακρίβεια καινούργιο πληθωρισμό μόλις θα ’λειπαν καινούργια δάνεια. Τη σταθεροποίηση της δραχμής την προκάλεσε την περίοδο εκείνη πρώτα πρώτα η αύξηση του εθνικού εισοδήματος και των εξαγωγών μας και κοντά σ’ αυτό τα κέρδη της ναυτιλίας και τα εμβάσματα των ομογενών, που άρχισαν τότε να μπαίνουν στην Ελλάδα.

Ο ΔΟΕ μόνο ζόρισε αρκετά τα πράγματα, ώστε η δραχμή να ξεπεράσει το φράγκο και έτσι με τις γνωστές του παπατζίδικες ταχυδακτυλουργίες ν’ αυξήσει τα ποσοστά των τοκογλύφων. Και το γεγονός αυτό είχε για την παρτρίδα μας αποτελέσματα, όχι ευχάριστα.

Ο Ζολώτας στο βιβλίο του «Συναλλαγματικά και νομισματικά φαινόμενα» γράφει ότι «η υπολανθάνουσα παρατεταμένη οικονομική κρίσις, ήτις υπήρξε αποτέλεσμα της πολιτικής του αντιπληθωρισμού), εξηκολούθησε υφισταμένη» ίσαμε και πέρα από το 1909)» Και ακόμα προσθέτει ότι «η σταθεροποίησης της τιμής του εθνικού νομίσματος παρά την επιτευχθείσα ισοτιμία καθίστατο προβληματική». Και δεν είναι μόνο η δραχμή που έγινε κηδεμόνας της ο ΔΟΕ. Αποτέλεσε πραγματικό κράτος εν κράτει και χαντάκωσε τις παραγωγικές και πλουτοφόρες πηγές της χώρας.

Αρκετά καθαρά μιλάει το παράδειγμα της ναξιώτικης σμύριδας. Ολόκληρη η ακαθάριστη απόδοση από την πώληση της έχει διατεθεί για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους και μάλιστα είναι από την κατηγορία εκείνη των εσόδων, που τα πλεονάσματα τους χρησιμεύουν για την αύξηση των τόκων. Σύμφωνα με τη σύμβαση (νόμος ΒΨΙΑ του 1898), οι όροι της εκμετάλλευσης υξς σμύριδας και η τιμή της καθορίζονται από το Υπουργείο της Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από συνεννόηση με τον ΔΟΕ. Φαίνεται όμως ότι το βέτο το έχει πάντα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και έτσι επικρατεί πάντοτε η γνώμη του πάνω στο ν τρόπο της εκμετάλλευσης, που είναι αφάνταστα πρωτόγονος – και στο ζήτημα του καθορισμού της τιμής.

Ο ΔΟΕ έχει συμφέρον να πουλιέται ακριβά η σμύριδα η σμύριδα. Σε περίοδο όμως συναγωνισμού, οι τιμές πρέπει να πέσουν. Το υπουργείο πολλές φορές ζήτησε να ρίξει τις τιμές κι άλλες τόσες ο έλεγχος με την απληστία του αρνήθηκε. Έτσι αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το ζήτημα που κράτησαν από το 1929 ίσαμε το 1931.

Το αποτέλεσμα ήταν να χαντακωθεί η εξαγωγή της δικιάς μας σμύριδας και να πάρει τη θέση της η τούρκικη.. Από το 34 έχουμε σταθερό πέσιμο της πώλησης. Ενώ στην τούρκικη εξαγωγή έχουμε αύξηση.

 

Χρόνος Ελληνική σε τόνους Τούρκικη σε τόνους
1934 13.192 6.704
1935 12.511 11.625
1936 11.785 20.550

Κατάντησε, λοιπόν σε κάθε βήμα μας να συναντάμε τον ΔΟΕ που φροντίζει με κάθε τρόπο να μας υπενθυμίζει την παρουσία του. Κάνεις να ανάψεις ένα σπίρτο και βλέπεις στο κουτί κολλημένο το σήμα του. Το ίδιο και όταν καπνίζεις ένα τσιγάρο που όταν τον καλό καιρό το αγοράζαμε 50 λεπτά, σχεδόν τρία λεπτά μονάχα από αυτά έπαιρνε ο καπνοπαραγωγός και πάνω από τριάντα ο ΔΟΕ. Στα ένσημα, στις κάσες του πετρελαίου, στα τραπουλόχαρτα, παντού ΔΟΕ, ΔΟΕ, ΔΟΕ!

Και ο Σ. Κορώνης ομολογεί, καθώς είδαμε, ότι το συστηματικό ξεζούμισμα της χώρας από το ΔΟΕ εμπόδιζε να γίνουν σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα.

Ώστε, με δυο λόγια, ο διεθνής οικονομικός έλεγχος στάθηκε το μαντρόσκυλο του ξενικού κεφαλαίου και δεν μπορούσε παρά να χαντακώσει την οικονομία μας και τη γενικότερη εξέλιξη μας. Γιατί λοιπόν η κυρίαρχη τάξη του τόπου μας κόβεται να υπερασπίσει αυτή τη λάμια που μας ρουφάει το αίμα; Αυτό θα το εξηγήσουμε εύκολα αν θυμηθούμε από ποιους οργανώθηκε η συνωμοσία για την επιβολή του.

Πιο εύκολά μας το εξηγεί ο παρακάτω πίνακας που δείχνει το πώς είναι μοιρασμένοι σε διάφορες χώρες οι τίτλοι του εξωτερικού μας χρέους που εξυπηρετεί ο ΔΟΕ.

Χώρα Αναλογία χρέους
Αγγλία 41,21%
Γαλλία 7,78%
ΗΠΑ 12,02%
Αίγυπτος 0,06%
Ελλάδα 38,93%
Σύνολο 100,00%

Δηλαδή το 39% των ομολογιών του εξωτερικού μας χρέους που έχει αναλάβει να εισπράξει ο ΔΟΕ, τις κατέχουν άνθρωποι που μένουν στην Ελλάδα, δηλαδή Έλληνες.

Στο ποσοστό αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το 0,06% της Αιγύπτου, γιατί και αυτών οι κάτοχοι είναι ομογενείς. Αν τώρα βάλεις και τα εσωτερικά δάνεια που εξυπηρετεί ο Διεθνής Έλεγχος, τότε το ποσοστό γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Και έτσι καταντάει ο ΔΟΕ να είναι μισός των ξένων τοκογλύφων και μισός δικός μας! Φτάνει μόνο αυτός ο άνομος συνεταιρισμός σε βάρος του λαού μας για να καταδικάσει κανείς, οριστικά και τελεσίδικα την κυρίαρχη τάξη της χώρας μας.

Σ’ αυτό βρίσκεται άλλωστε και το μυστικό γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας πολιτικός απ’ αυτούς που ανακατώθηκαν στην πολιτική ζωή της χώρας μας, που να βγει ανοιχτά και να καταγγείλει τον πραγματικό ρόλο του ΔΟΕ.

Μια κι έπαιρνε κι η τάξη τους το μερτικό της από το ξεζούμισμα του λαού και της χώρας, συνήθισαν και αυτοί, όπως το σκυλί συνηθίζει το μαστίγιο, στον έλεγχο του αφέντη του. Πόσο βολική έρχεται στους Έλληνες αστοτσιφλικάδες η εταιρεία διαχείρισης των υπεγγύων προσόδων του Χάμπρο, που τη χρησιμοποιεί ο ΔΟΕ σαν βάση του, αποδείχνεται πως από το ότι το 1925, όταν έληξε γη εικοσιπεντάχρονη διάρκεια της, όπως όριζε η σύμβαση του 1898, ο Πάγκαλος με τον Κοφινά ανανέωσαν τη σύμβαση για άλλα δέκα χρόνια και το ίδιο έγινε και το 1935. Η καινούργια όμως Ελλάδα, δεν είναι η Ελλάδα του 1935 και πολύ περισσότερο του 1898. Ο ελληνικός λαός που πάλεψε στο βουνό, δεν έχει καμία διάθεση να ανεχτεί μπροστά στα μάτια του να προσβάλλονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τους κάθε λογής ελέγχους κλπ.

Νίκος Μπελογιάννης Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα Κεφάλαιο 4

Δημήτρης Μπάτσης: Συμπεράσματα

Η πολιτική,κοινωνική και πνευματική αντίδραση στον τόπο μας ,προσπαθώντας να αποδείξει τη ΄΄μη βιωσιμότητα της Χώρας΄΄,προσπαθώντας δηλαδή να κλονίσει,άμεσα και έμμεσα,την πίστη στη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι πιο παραγωγικοι και αποδοτικοί κλάδοι της οικονομίας και υποτιμώντας τη σημασία,που έχει η εκβιομηχάνιση της Χώρας,υποστήριξε με τις διαφορες θεωρίες της ανάμεσα σε άλλα:

Α) Πως υπάρχουν περιορισμένα ΄΄τελικά΄΄ περιθώρια στην παραγωγική ανάπτυξη των κλάδων της βαρειάς βιομηχανίας.

Β)Πώς η πρόσοδος της βιομηχανικής παραγωγής είναι χαμηλή σε σύγκριση με την υψηλή γεωργική πρόσοδο(των ΄΄εδαφικών προσκτήσεων΄΄ και πώς η δεύτερη λύση έχει ακόμα το ΄΄πλεονέκτημα΄΄ να ΄΄απασχολεί΄΄ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.Οι θέσεις αυτές αποδείξαμε,ότι είναι ολότελα αστήριχτες στη θεωρία και στην πράξη μέσα στην ελληνική πραγματικότητα.Αποδείξαμε ακόμα,πως είναι αντιεπιστημονικές και βαθιά αντισοσιαλιστικές.

Είδαμε ,πώς ΔΕΝ υπάρχουν ΄΄τελικά΄΄ όρια στην εκβιομηχάνιση της Χώρας.

Υπάρχει αναμφισβήτητα χρονική κλιμάκωση στην πραγματοποίηση των έργων της βιομηχανικής ανοικοδόμησης.

Αυτό όμως δεν θα πει,ότι τα τεχνικοοικονομικά εμπόδια στη θεμελίωση της βαρειάς βιομηχανίας μπορούν να αποτελέσουν φραγμούς ανυπέρβλητους,που θα ματαιώσουν σε τελευταία ανάλυση το όλο έργο ή θα το περιορίσουν μέσα σε στατικά όρια.

Είδαμε ακόμα,ότι οι καινούργιοι βιομηχανικοί κλάδοι,θα εφοδιάσουν την οικονομία μας με προιόντα,που έχουν βασική σημασία για την πιο πέρα ανάπτυξη της.

Θα αλλάξουν ριζικά την οικονομική διάρθρωση της Χώρας.Θα βοηθήσουν βασικά την πρόοδο της αγροτικής οικονομίας.

Άμα συγκρίνουμε την οργανική σύνθεση,το ύψος του ποσοστού της καθαρής προσόδου και την παραγωγικότητα,ανάμεσα στη βιομηχανική παραγωγή και στην αγροτική οικονομία-όπως παρουσιάζεται η αγροτική οικονομία μέσα στις σημερινές συνθήκες της καθυστέρησης-,βλέπουμε καθαρά την ανωτερότητα των νέων βιομηχανικών κλάδων πάνω στις οπισθοδρομικές οικονομικές μορφές,που εμποδίζουν σήμερα στη χώρα μας την ανάπτυξη στη γεωργία.Βλέπουμε,πόσο αποδοτικοί είναι οι κλάδοι αυτοί.Και πόσο ουσιαστική είναι η συμβολή τους στην πραγματοποίηση πλατειάς εσωτερικής συσσώρευσης.

Το οικονομικό πρόβληαμ δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει εξωτερική,επεκτατική και εκτατική λύση.Μπορεί να λυθεί σε σωστή επιστημονική βάση,μόνο αν ξεδιπλώσουμε ανεμπόδιστα τις εσωτερικές,εσωελληνικές δυνατότητες της χώρας.

Μπορεί να λυθεί με βάση τη Δημοκρατική μετατροπή της Οικονομίας.

Με την εκβιομηχάνιση δηλαδή της χώρας μέσα στα πλαίσια των βασικών μέτρων,που θα πάρει η Λαική Δημοκρατία,για την ανέλιξη στο Σοσιαλισμό,με την τεχνικοοικονομική ανάπτυξη του χωριού και της πεδιάδας,με την εντατικοποίηση της καλλιέργειας,με τη συνεταιριστική μορφή της παραγωγής,με την εισαγωγή της μηχανής και του ηλεκτρισμού.

Είδαμε ακόμα,πώς η παραγωγική και αποδοτική απασχόληση του πληθυσμού της χώρας,μπορεί να πραγματοποιηθεί οικονομικά σε επιστημονική-σοσιαλιστική βάση,μόνο μέσα στην πορεία για την εκβιομηχάνιση και την τεχνική και οικονομική ανύψωση του πρωτογενούς τομέα,αν δηλαδή μετατρέψουμε την αγροτική οικονομία από παθητικό κλάδο που είναι σήμερα,σε ενεργητικό κλάδο για την εσωτερική συσσώρευση.

Δεν υπάρχει ζήτημα ΄΄απόλυτο΄΄ απασχόλησης,που θα λυθεί έξω από την οργανική ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Το ζήτημα είναι,πώς θα αυξήσουμε την ατομική απόδοση της εργασίας και αυτό θα λυθεί μέσα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου της οικονομικής μας ζωής.

Η πείρα από τη σοσιαλιστική οικονομία στην Ε.Σ.Σ.Δ μας έδειξε,ότι η σοσιαλιστική συσσώρευση πραγματοποιήθηκε με την ολοένα διευρυνόμενη αναπαραγωγή των κλάδων,που θεμελιώθηκαν σε ανώτερη τεχνική βάση και με την παράλληλη ανύψωση του επιπέδου ζωής και πολιτισμού του Λαού.Για την εξασφάλιση των προυποθέσεων,για την ανάπτυξη σε μία τέτοια βάση προχωρεί η οικονομία στις Λαικές Δημοκρατίες.

Αυτές είναι οι προυποθέσεις,που πρέπει να σφυραλατηθούν και θα σφυρηλατηθούν στην οικονομία της Λαικής Δημοκρατίας.

Δημήτρης Μπάτσης, «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα», σελ. 4449-451.

mpelogiannis