Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ξεκίνησε η απεργία των εργατών της Cosco για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), όπου γίνεται η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, πραγματοποιούν, από τις 6 το πρωί, μέλη της Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά(ΕΝΕΔΕΠ) που βρίσκονται σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,

Η απεργιακή κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ μετά από χθεσινή προσφυγή στη δικαιοσύνη της DPORT (σσ εταιρεία που διαχειρίζεται εργαζόμενους για λογαριασμό του ΣΕΠ) κρίθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική.

Ωστόσο, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, προκειμένου να καλύψει τα σωματεία μέλη του, κήρυξε 24ωρη απεργία και η κινητοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ πραγματοποιείται κανονικά.

Η Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ζητεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας και πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων.

 

«Φτιάξανε το νέο “«σωματείο” για να διαπραγματεύεται η εταιρεία με τον εαυτό της, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες και το εργατικό κίνημα πως θα απαντήσει σε αυτές τις μεθόδους» απαντούν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια της Cosco να στησει εργοδοτικό σωματείο: «Η προσφυγή της εργοδοσίας (COSCO-DPORT-ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ) στα δικαστήρια ενάντια στον δίκαιο αγώνα μας όχι μόνο δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αλλά σύσσωμος ο κλάδος και το Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε την πάλη μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.»

Η ΟΜΥΛΕ, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών ΟΛΠ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι συμπαρίστανται στον αγώνα των συναδέλφων τους που εργάζονται στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ της ΣΕΠ/PCT θεωρώντας πως τα αιτήματα τους είναι δίκαια και η εργοδοσία οφείλει να τα ικανοποιήσει. «Πιστεύουμε ότι η υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομένων είναι όρος απαραίτητος για τη ρύθμιση της εργασίας στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ και αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να εξασφαλιστούν ίδιοι όροι εργασίας για όλους τους εργαζόμενους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 

H εργοδοσία της Cosco να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις και συγκροτημένα δικαιώματα

Την ανάγκη να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις και συγκροτημένα δικαιώματα τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ μιλώντας νωρίς το πρωί της Παρασκευής 7 Σεπτέμβρη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην σημερινή απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως σημείωσε η εργοδοσία αντί να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων εμφάνισε ένα εργοδοτικό σωματείο για να κάμψει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ κάλεσε την εργοδοσία να υπογράψει εδώ και τώρα ΣΣΕ με αυξήσεις και συγκροτημένα δικαιώματα.

Τέλος υπογράμμισε ότι η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη την απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO στον Πειραιά, είναι ένα γενικότερο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης.