Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΕΕΑ: Η πρώτη λαϊκή εθνική κυβέρνηση

Στις 10 Μαρτίου 1944 στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού». Προσωρινός πρόεδρός της είναι ο συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής, παλαιότερα εκπρόσωπος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ, και μέλη της οι Μάντακας (ΕΛΑΣ), Σιάντος (ΚΚΕ), Τσιριμώκος (ΕΛΔ), Γαβριηλίδης (Αγροτικό Κόμμα) και ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Αλέξανδρος Σβώλος, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα αναλάβει πρόεδρος της ΠΕΕΑ.

Με αφορμή την επέτειο δημοσιεύουμε το κείμενο ραδιοφωνικής εκπομπής στον ελληνικό σταθμό του Βουκουρεστίου.για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (10/3/1964)

 

Κώστας Γαβριηλίδης - Πέτρος Κόκκαλης

Κώστας Γαβριηλίδης – Πέτρος Κόκκαλης

***

20 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ

Μια ιστορική επέτειο της εποποιίας της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια στην τριπλή φασιστική Κατοχή τιμούν οι Έλληνες πατριώτες.

Αλέξανδρος Σβώλος

Αλέξανδρος Σβώλος

Εδώ και είκοσι χρόνια, στις 10 Μάρτη 1944 συγκροτήθηκε στο χωριό Βίνιανη της Ευρυτανίας η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Η ίδρυση της ΠΕΕΑ αποτέλεσε το επιστέγασμα της σταθερής και επίμονης πατριωτικής πολιτικής του ΚΚΕ και του ΕΑΜ για την πραγματοποίηση της πιο πλατειάς εθνικής ενότητας στην πάλη για την απελευθέρωση της χώρας, την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Η ηρωική πολύμορφη μαζική και ένοπλη αντιστασιακή πάλη του λαού, η δημιουργία  του ένδοξου λαϊκού στρατού του ΕΛΑΣ, η απελευθέρωση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής γης από τους κατακτητές, η ίδρυση των οργάνων αυτοδιοίκησης, γενικά όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά προβλήματα του αγώνα επέβαλαν την ανάγκη της δημιουργίας υπεύθυνου οργάνου που να εκφράζει την εθνική ενότητα και να συντονίζει και κατευθύνει την απελευθερωτική πάλη του λαού. Αν η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) δεν σχηματίστηκε νωρίτερα, τούτο οφείλεται στα εμπόδια που σκόνταψαν οι μακρόχρονες και επίμονες προσπάθειες του ΕΑΜ. Οι προτάσεις του ΚΚΕ και του ΕΑΜ για τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα κινητοποιούσε όλες τις δυνάμεις του μαχόμενου έθνους στην πάλη για την απελευθέρωση από το φασιστικό ζυγό και την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη μεταπολεμικά προσέκρουαν επί δυόμισι χρόνια στην επίμονη άρνηση των λεγόμενων ιστορικών κομμάτων  και της αυτοεξόριστης ελληνικ΄ςη κυβέρνησης του Καΐρου.

Γιώργης Σιάντος

Γιώργης Σιάντος

Η ΠΕΕΑ συγκροτήθηκε μόνον όταν απέτυχαν οι προσπάθειες του ΕΑΜ εξαιτίας της τακτικής διαίρεσης και υπονόμευσης του απελευθερωτικού αγώνα που εφάρμοζαν ο παλιοπολιτικός κόσμος και η υποχείρια στην αγγλική ιμπεριαλιστική πολιτική κυβέρνηση του Καΐρου.

Η αναγγελία της συγκρότησης της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) και το πρόγραμμα της εθνικής ενότητας για την εκπλήρωση του υπέρτατου σκοπού της απελευθέρωσης από τους κατακτητές, την επιβίωση και την εξασφάλιση μεταπολεμικά της λαϊκής κυριαρχίας προκάλεσαν ρίγη εθνικής συγκίνησης και πατριωτικής έξαρσης στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές καθώς και σε όλους τους Έλληνες πατριώτες του εξωτερικού.

Η συγκρότηση τη ΠΕΕΑ έδωσε νέο πλάτος και μαχητική ορμή στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Κάτω από τη σημαία της συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Ο ελληνικός λαός περιέβαλε την ΠΕΕΑ με εμπιστοσύνη. Τρανή εκδήλωση της εμπιστοσύνης αυτής αποτέλεσαν οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Εθνικό Συμβούλιο που πήραν πραγματικά παλλαϊκό χαρακτήρα.

Με τους άφθαστους ηρωισμούς και τις απέραντες θυσίες του λαού και τα τιμημένα όπλα του ΕΛΑΣ η πατρίδα ελευθερώθηκε. Η ένοπλη επέμβαση των Άγγλων ιμπεριαλιστών ανέκοψε την πορεία της Ελλάδας προς τη δημοκρατικη΄αναγέννησή της.]Όμως ούτε οι διώξεις, ούτε οι κατατρεγμοί, ούτε τα πολύγχρονα βασανιστικά δεσμά για δεκάδες χιλιάδες ηρωικούς μαχητές του απελευθερωτικού αγώνα, ούτε οι ασύστολες συκοφαντίες μπόρεσαν να αμαυρώσουν την εθνική εποποιία της Αντίστασης. Ο ένδοξος απελευθερωτικός αγώνας του λαού αποτελεί πηγή έμπνευσης και αναδημιουργίας για ολόκληρο τον ελληνικό λαό και λαμπρύνει το όνομα της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου.

Εμμανουήλ Μάντακας - Ευριπίδης Μπακιρτζής

Εμμανουήλ Μάντακας – Ευριπίδης Μπακιρτζής

Οι ηρωικές του παραδόσεις, η πείρα του είναι κεφάλαιο και στους σημερινούς αγώνες για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Απαίτηση του λαού είναι: Να αναγνωριστεί επίσημα η δοξασμένη Εθνικής μας Αντίσταση. Να απελευθερωθούν όλοι χωρίς εξαίρεση οι δεσμώτες αγωνιστές της. Να χορηγηθεί γενική πολιτική αμνηστία.

.