Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Οι ΗΠΑ είναι γκάνγκστερ και λαθρέμποροι του πετρελαίου της Συρίας

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει λαθρεμπόριο Συριακού πετρελαίου και το εξάγει σε άλλες χώρες αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας με δηλώσεις του που μεταδίδει μεταξύ των άλλων και το Πρακτορείο ειδήσεων Τass.

Ο στρατηγός Igor Konashenkov εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα ότι το πετρέλαιο μεταφέρεται και εξάγεται παρακάμπτοντας όλες τις κυρώσεις.

“Τα κομβόι των βυτιοφόρων φυλάσσονται από Αμερικανούς στρατιωτικούς και από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες.

Μεταφέρουν παράνομα το πετρέλαιο από τις περιοχές της ανατολικής Συρίας σε άλλες χώρες. Σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον μιας τέτοιας μεταφοράς, οι ειδικές δυνάμεις και η αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται άμεσα για την προστασία της” τόνισε ο Konashenkov.

Ο Konashenkov σημείωσε ακόμη ότι η σύμβαση μεταφοράς πετρελαίου εκτελείται από την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ εταιρεία Sadcub που δημιουργήθηκε στη λεγόμενη αυτόνομη διοίκηση της ανατολικής Συρίας.

“Τα έσοδα από λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου φθάνουν σε αριθμημένους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών και υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ μέσω εταιρειών μεσιτείας” αναφέρει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δεδομένου ότι το κόστος ενός βαρελιού λαθραίου πετρελαίου από τη Συρία είναι $ 38, τα μηνιαία έσοδα αυτής της «ιδιωτικής επιχείρησης» ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

-Για να εξασφαλίσουν μια τέτοια συνεχή οικονομική ροή απαλλαγμένη από τον έλεγχο και τους φόρους, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Langley θα είναι πρόθυμοι να φυλάσσουν και να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές στη Συρία από τα κατά φαντασίαν « κρυμμένα κύτταρα του Ισλαμικού Κράτους» επ ‘αόριστον , πρόσθεσε.

us syria

Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν τα ελεγχόμενα πετρέλαια της Συρίας από τους Αμερικάνους στρατιωτικούς.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τον έλεγχο της εξόρυξης και μεταφοράς του Συριακού πετρελαίου τόσο πριν όσο και μετά την κατάρρευση των τρομοκρατών στη χώρα.  Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Συριακό πετρέλαιο εξάγεται και μεταφέρεται με βυτιοφόρα μαζικά για επεξεργασία έξω από τη Συρία υπό την αξιόπιστη προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων τόσο πριν όσο και μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους ” τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας .

Πρόσθεσε ότι όλα τα αποθέματα υδρογονανθράκων είναι ιδιοκτησία της Συρίας, όχι των τρομοκρατών ή των Αμερικάνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι να προστατεύσουν τα πετρελαϊκά πεδία της Συρίας από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

“Αυτό που κάνει η Ουάσινγκτον τώρα, δηλαδή η κατάληψη και η κατοχή πετρελαϊκών πεδίων στην ανατολική Συρία κάτω από τον έλεγχό της, είναι η ανάδειξή της σε ωμό, διεθνή κρατικό- χρηματοπιστωτικό γκάνγκστερ” σημείωσε ο Konashenkov.

Οι δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας έρχονται σαν συνέχεια και σαν απάντηση των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ που είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν πρόσθετα στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία για να προστατεύσουν τα πετρελαιοφόρα πεδία από ισλαμιστές κρατικούς τρομοκράτες.

Ο Έσπερ είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να λάβουν μέτρα στο άμεσο μέλλον για να ενισχύσουν τη θέση τους στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ στη Συρίας προκειμένου να αποτρέψουν «τρομοκράτες» από το να αποκτήσουν πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές.

Ο Έσπερ εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να υπερασπιστεί τις συριακές πετρελαιοπηγές στην επαρχία αυτή, τις μεγαλύτερες της Συρίας, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ όπου σταθμεύουν περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες.

«Λαμβάνουμε τώρα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης μας στη Ντέιρ αλ Ζορ και αυτό θα περιλαμβάνει μηχανοκίνητες δυνάμεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα έχει πρόσβαση σε μια πηγή εσόδων η οποία θα του επιτρέψει να εξαπολύσει πλήγμα στην περιοχή, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Οι σοβαρές καταγγελίες των Ρώσων για λαθρεμπόριο και τα στοιχεία που παραθέτουν, ακόμη και για την εμπλοκή της λεγόμενης αυτόνομης διοίκησης της ανατολικής Συρίας, υπονοώντας τους Κούρδους, εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα στο όνομα της υπεράσπισης των συμφερόντων της Συρίας.

Από την άλλη οι δηλώσεις των Αμερικάνων ότι προστατεύουν τα πετρέλαια από το Ισλαμικό Κράτος πάλι για λογαριασμό της Συρίας θυμίζει την παροιμία του λαού μας “ δυό γαϊδάροι μάλωναν σε ξένο αχερώνα”.

Στην περίπτωση της Συρίας είναι πολλοί οι “γαϊδάροι”, πολλά τα συμφέροντα, με θύματα τον λαό της Συρίας, την περιουσία του και τους λαούς των γειτονικών χωρών.

Αυτό το περίπλοκο κουβάρι συμφερόντων φέρνει την απειλή και νέων συγκρούσεων μεγαλύτερης έκτασης και έντασης ακόμη πιο κοντά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που φέρνουν τους πολέμους πιο κοντά μας είναι απολύτως αναγκαίος.

Το σύνθημα “κάτω τα χέρια από τον λαό της Συρίας” είναι το μόνο που ταιριάζει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

(Πηγή: 902.gr,Τass)