Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχολικού και προαθλητικού έλεγχου συνέχεια…

Πριν ένα περίπου μήνα 2015 αναφέραμε σε σχετικό σημείωμα την αναγκαιότητα υπηρεσιών σχολικής υγιεινής και προαθλητικού ελέγχου, την μηδενική χρηματοδότηση, την ουσιαστική ανυπαρξία οργανωμένου δικτύου υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που πρέπει να παρέχει δωρεάν τέτοιες υπηρεσίες και το βαρύ κόστος για τη λαϊκή οικογένεια. Αντίστοιχο σημείωμα (6 Νοεμβρίου 2014) γράφτηκε με αφορμή τους 25 δρομείς του μαραθωνίου που διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό.

Επειδή το θέμα είναι μείζον και πιεστικό για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων νέων, οφείλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

1. Μαζική είναι η προσέλευση από αρχές Σεπτέμβρη στα Νοσοκομεία, μαθητών με τους γονείς, αλλά και σπουδαστών για χορήγηση πιστοποιητικών υγείας, μπροστά στη νέα σχολική ή ακαδημαϊκή χρονιά. Ελάχιστοι εξετάζονται στον ΕΟΠΥΥ λόγω έλλειψης ιατρών.

2. Λόγω της πολυκοσμίας και του μεγάλου χρόνου αναμονής, δεν είναι λίγοι που «παρακαλούν» για μια υπογραφή χωρίς καν να εξεταστούν. Σημειώνουμε ότι το ερωτηματολόγιο μόνο για τη λήψη ιστορικού που έχει συντάξει το Υπουργείο Παιδείας – και σωστά – περιλαμβάνει 20 ερωτήσεις. Μόνο για πλήρη καρδιολογική εξέταση χρειάζονται 15 τουλάχιστον λεπτά.

3. Η εξέταση πρέπει να γίνεται από καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, δερματολόγο (όταν πρόκειται για κολυμβητήριο), και ορθοπεδικό (για μυοσκελετικές παθήσεις αφού πρόκειται για σωματική άσκηση). Στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται ένας γονιός με το παιδί 2 μέρες!!! Σε ένα νοσοκομείο που στα εξωτερικά ιατρεία κάθε μέρα γίνεται το αδιαχώρητο που να βρεθεί χρόνος και ηρεμία για μια τόσο σοβαρή πράξη;;

4. Από όποιο σχολείο κι αν περάσεις – και περάσαμε από πολλά – υπάρχουν κυρτώσεις και βαθουλώματα στο προαύλιο, κάγκελα που εξέχουν, σπασμένα τζάμια, κλιματισμός υποτυπώδης έως ανύπαρκτος, πολλές τουαλέτες βρώμικες κ.λπ. Μήπως αυτά τα στοιχειώδη δεν αποτελούν κομμάτια του «παζλ» της σχολικής υγιεινής;

5. Πριν λίγες βδομάδες χάθηκε στη Βέροια ένας νόες αθλητής στη διάρκεια άσκησης. Αντί να ακούσουμε κάτι ουσιαστικό εκ μέρους της πολιτείας, ‘ώστε να ενισχυθούν δημόσιες υπηρεσίες προαθλητικού ελέγχου, περίσσεψε το υποκριτικό, το ψεύτικο κλάμα κρατικών παραγόντων και διαφόρων Μ.Μ.Ε.

6. Τις μέρες αυτές διαβάζουμε και ακούμε πλήθος διαφημίσεων για πακέτα εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων, υποτίθεται φτηνών και αξιόπιστων τα οποία «προσφέρονται» από διαγνωστικά κέντρα και ομίλους. Ανάμεσα στις «προσφορές» περιλαμβάνεται και ο προαθλητικός έλεγχος που ξεκινάει από 50 και φτάνει μέχρι και 150 ευρώ. Μάλιστα περιλαμβάνει και εξετάσεις που δεν είναι αναγκαίες, αυξάνοντας έτσι την προκλητή ζήτηση.

Είναι όμιλοι επιχειρηματικοί που δρουν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Μάλιστα υπερηφανεύονται πως συμβάλλουν στην … ανάπτυξη με μισοπληρωμένους ή απλήρωτους για καιρό εργαζόμενους.

Δεν συνεχίζουμε την περιγραφή του προβλήματος. Το ζουν άμεσα οι λαϊκές οικογένειες και το γνωρίζουν φυσικά όλες οι κυβερνλησεις διαχρονικά. Επανερχόμαστε ωστόσο στο θέμα γιατί όσο το πρόβλημα οξύνεται, τόσο η αδιαφορία και ο εμπαιγμός αυξάνουν.

Οι σύλλογοι γονέων, οι σχολικές επιτροπές, οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι, τώρα πρέπει να δράσουν!! Για το αυτονόητο. Για το ίδιο το μέλλον της νεολαίας.

Ο επερχόμενος βαρύς οικονομικός χειμώνας των ψεύτικων ευρωπαϊκών ελπίδων δεν πρέπει να σκεπάσει και τις συνειδήσεις μας!!!

Ηλίας Σιώρας
Καρδιολόγος
Μέλος  ΔΣ  ΕΙΝΑΠ
Μέλος  της Εκτελεστικής Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. Υγείας  Πρόνοιας
Αθήνα  21  Σεπτεμβρίου 2015

Μοιραστείτε το: