Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Αλληλεγγύη στο ΚΚ Τουρκίας και τον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό

Με επιθέσεις και συλλήψεις, η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για την επέτειο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων πριν από εννέα χρόνια στο πάρκο Γκεζί που ξέσπασαν με αφορμή τα σχέδια ιδιωτικοποίησης μεγάλου χώρου πρασίνου, αλλά πήραν ευρύτερες αντικυβερνητικές διαστάσεις.

Χθες το απόγευμα, σε δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ και στη λεωφόρο Ιστικλάλ, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες, πολλοί εκ των οποίων κράταγαν στα χέρια φωτογραφίες ανθρώπων που καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης, ή φωτογραφίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων του 2013. Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με σύνθημα «Στεκόμαστε στα πόδια μας: Καμία δύναμη δεν μπορεί να νικήσει έναν οργανωμένο λαό».

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, έστησαν μπλόκα στους δρόμους που οδηγούν στην Ταξίμ, ενώ με επιθέσεις και χρήση χημικών, επιχείρησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις. Τουλάχιστον 170 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ τους και 16 μελών του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός έχει τραυματιστεί από τις επιθέσεις που σημειώνονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Το ΤΚΡ, καταδίκασε την καταστολή, τονίζοντας σε δήλωσή του: «Καταγγέλλουμε την επίθεση ενάντια σε όσους συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα της “Αλληλεγγύης της Ταξίμ”. Οι πολίτες που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και 16 μέλη του ΚΚ Τουρκίας, πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι».

Αντίστοιχα η ΚΝ Τουρκίας υπογραμμίζει: «Αφήστε ελεύθερους όλους τους συντρόφους και φίλους μας που θέσατε υπό κράτηση παράνομα. Αυτή η χώρα δεν θα σκύψει το κεφάλι σε εσάς!».

Μαζικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν επίσης στην Σμύρνη, τα Άδανα, την Ατταλεια και σε άλλες πόλεις, με την συμμετοχή του TKP και της ΚΝ Τουρκίας.

Από τη πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επικρότησε το όργιο καταστολής, αναφέροντας σε ανάρτησή του ότι οι αξιωματικοί της θα «ανταμειφθούν» για το έργο τους…

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό και στο ΚΚ Τουρκίας απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βίαιη καταστολή της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την 9η επέτειο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων στο πάρκο Γκεζί.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Τουρκίας και τον τουρκικό λαό που αγωνίζεται για τα κοινωνικά και δημοκρατικά του δικαιώματα.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που παραμένουν ακόμα υπό κράτηση».

902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα