Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ ξεριζώνει 36.000 Παλαιστίνιους και αρπάζει την γη τους στην Δυτική Όχθη

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για ένα τεράστιο, μεγάλης εμβέλειας Σχέδιο που θα εκδιώξει κατ εκτίμηση 36.000 Παλαιστίνιους από τα «παράνομα» χωριά τους στην έρημο Negev. Εάν το Σχέδιο εγκριθεί στην Βουλή, στο Κνεσέτ, το νομοθετικό σώμα του Ισραήλ, η κατασκευή θα μπορούσε να αρχίσει το συντομότερο εντός του έτους και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Λεπτομέρειες για το σχέδιο δόθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα Israel Hayom – την μεγαλύτερη σε εβραϊκή γλώσσα εφημερίδα του Ισραήλ, ιδιοκτησίας του Sheldon Adelson, κορυφαίο χρηματοδότη του Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, γράφει η Mint press.

Το Σχέδιο καταρτίστηκε από τον Uri Ariel, υπουργό Γεωργίας του Ισραήλ και προβλέπει την κατάληψη και κατάσχεση μιας εκτιμώμενης έκτασης 260,00 dunams (64,247 στρέμματα) από τους Βεδουίνους της Παλαιστίνης. Το μέγεθος της εν λόγω έκτασης και ο μεγάλος αριθμός των Παλαιστινίων που θα ξεριζωθούν οδήγησε ορισμένους να αποκαλέσουν το σχέδιο σαν την μεγαλύτερη «αρπαγή γης» της Παλαιστίνης από το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hayom, στο νέο Σχέδιο προβλέπεται, να κατεδαφιστούν τα παλαιστινιακά χωριά και τα ερείπια των σπιτιών τους να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια σαν υπόστρωμα των «εθνικών σχεδίων», έργων υποδομής και εγκαταστάσεων ασφαλείας μετά την «βίαιη μεταφορά» των σημερινών κατοίκων σε άλλους οικισμούς «εγκεκριμένους από το κράτος». Στην έκθεση σημειώνεται ότι ένα σημαντικό κίνητρο πίσω από την εκπόνηση του σχεδίου είναι η μεταφορά ενός εργοστάσιου βιομηχανίας όπλων από μια άλλη περιοχή του Ισραήλ στην περιοχή Negev, καθώς και η επέκταση της Εθνικής οδού.

Συμπεριλαμβάνει ακόμη και αύξηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση της παρουσίας των υπαλλήλων επιβολής του «νόμου», δικαστικών και δυνάμεων καταστολής, που θα εκτελέσουν την βίαιη «μεταφορά» των κατοίκων και την κατεδάφιση των παλαιστινιακών χωριών.

Καμία αναγνώριση, κανένα δικαίωμα

Οι Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι που κατοικούν σε αυτά τα εδάφη αντιμετωπίζουν μια μεγάλη δυσκολία να αντιταχθούν νομικά στο πρόσφατο σχέδιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα χωριά τους εδώ και καιρό δεν «αναγνωρίζονται» από το Ισραήλ, που υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους με χαρτιά και να διεκδικήσουν την γη τους άνκαι μένουν εκεί από αιώνες πριν.

Αυτό το “επιχείρημα” των Ισραηλινών έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την στέρηση των βασικών υποδομών της περιοχής όπως το τρεχούμενο νερό και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κάτοικοι στερούνται επίσης διευθύνσεων (!) και τα χωριά τους δεν εμφανίζονται στους επίσημους ισραηλινούς χάρτες παρόλο που είναι Ισραηλινοί πολίτες. Έτσι κατηγορούνται σαν «παραβάτες» και «παράνομοι καταληψίες» «κρατικών εδαφών».

Σαν συνέπεια είναι, να ζουν συνεχώς κάτω από την απειλή της κατεδάφισης, με την Ισραηλινή κυβέρνηση να τους αναγκάζει και να πληρώσουν ακόμη και τα έξοδα για την καταστροφή των σπιτιών τους!!

Ο δρόμος για την πλήρη προσάρτηση και την εκκαθάριση

Το πρόσφατο Σχέδιο που είδε επίσημα την δημοσιότητα είναι μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Ισραηλινής κυβέρνησης για την εκτόπιση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και την ιδιότυπη εθνική εκκαθάριση που εφαρμόζουν στις περιοχές που ήδη έχουν αρπάξει.

Με την υποστήριξη των ΗΠΑ το Ισραήλ προχωρεί στην πλήρη προσάρτηση των Παλαιστινιακών εδαφών στην Δυτική όχθη, που βρίσκονται κάτω από στρατιωτική κατάληψη από το 1967 και ήδη σημαντικές εκτάσεις της έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή παράνομων εβραϊκών οικισμών.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει, χωρίς φυσικά να πάρει μέτρα, από τον περασμένο Ιούλιο, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι έτοιμη να προσαρτήσει επίσημα την Δυτική Όχθη τα προσεχή χρόνια.

Για τον νόμο και την τάξη μιλάει ο υπουργός Γεωργίας Uri Ariel, για να μπει τέλος στην «αυθαιρεσία και παρανομία», αλλά έχει ήδη διαρρεύσει στον τύπο πως αυτό ήταν το όνειρο του εδώ και 40 χρόνια, όταν ο ίδιος ήταν παράνομος έποικος την δεκαετία του 70 και διαδήλωνε για την εκδίωξη των Παλαιστινίων. Όπως και όταν πέρυσι δήλωνε στο υπουργικό συμβούλιο πως το Ισραήλ πρέπει να κατέχει το 60% των εδαφών της Δυτικής όχθης.

Αυτό είναι το Ισραήλ. Κράτος άρπαγας, δολοφόνος και αδιάφορο για τις όποιες αποφάσεις καταδίκης, συνεχίζει το καταστροφικό του έργο ενάντια στους Παλαιστίνιους με μια επίσημη διεθνή κοινότητα που κάνει τα στραβά μάτια και τις ΗΠΑ που στηρίζουν αυτή την γενοκτονία και αρπαγή.

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα του λαού των Παλαιστινίων για απελευθέρωση από το Ισραήλ αλλά και από την εκμετάλλευση.

Η ελπίδα βρίσκεται και στο παγκόσμιο λαϊκό κίνημα συμπαράστασης που όπως και στην περίπτωση της αγωνίστριας Ταμίμι, που μετά από τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις που πρωτοστάτησε η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, έγινε δυνατό να αρθεί η απαγόρευση εξόδου που της είχε επιβάλλει το Ισραήλ.

Με τον αγώνα της συμπαράστασης κατάφερε να παρευρεθεί και να χαιρετίσει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το περασμένο φθινόπωρο.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία