Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση του Ευρωβαρόμετρου. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν πολύ αρνητικά τους πρόσφυγες και μετανάστες εκτός ΕΕ

 Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Η συνέντευξη – δημοσκόπηση έγινε σε 28.080 Ευρωπαίους μεταξύ 21-30 Οκτώβρη του 2017 και δημοσιεύτηκε στο Σουηδικό πορτάλ της ΕΕ στις 16 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 37 εκατομμύρια πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ.

Ελλιπής πληροφόρηση

Τρία γενικά χαρακτηριστικά σημειώνει η έκθεση.

Το πρώτο είναι ότι οι λαοί δεν έχουν πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα τους. Απάντησαν οι ερωτηθέντες ότι το σύνολο των μεταναστών είναι το 16,7% του πληθυσμού της ΕΕ ενώ είναι μόνον το 7,2%. Πάνω από το διπλάσιο. Μόνο οι Σουηδοί έπεσαν μέσα για την χώρα τους, 12,7% από 12,4% που πραγματικά είναι.

Το δεύτερο ότι χώρες που στο σύνολο του πληθυσμού τους έχουν πάνω από 8% μετανάστες όπως Σουηδία, Γερμανία και Αγγλία έχουν πιο θετική εικόνα για τους ξένους ενώ χώρες που έχουν κάτω από 2% στο σύνολο του πληθυσμού τους είναι κατά κανόνα αρνητικοί όπως Βουλγαρία, Σλοβακία, Ουγγαρία..

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι πιστεύουν οι ερωτηθέντες πως η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί λόγω των μεταναστών, άσχετα αν θεωρούν θετική ή αρνητική την μετανάστευση.

dore_520

Τα βασικά ερωτήματα ήταν τρία.

Πρόβλημα ή ευκαιρία η μετανάστευση;

Στο πρώτο ερώτημα αν η μετανάστευση είναι πρόβλημα ή ευκαιρία η Σουηδία κατά 50%, και η Αγγλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο κατά 40% βλέπουν την μετανάστευση σαν ευκαιρία. Στις υπόλοιπες χώρες οι αριθμοί ποικίλουν για να φτάσουμε και στην Ελλάδα που είναι πρώτη σε αρνητική γνώμη. Το 63% των ερωτηθέντων βλέπουν την μετανάστευση σαν πρόβλημα. Η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ακολουθούν στην αρνητική εικόνα με περίπου 50%.

Πόσο μας επηρεάζει;

Στο δεύτερο ερώτημα, πόσο η μετανάστευση επηρεάζει τις χώρες της ΕΕ, πρώτες σε θετική σκέψη είναι η Σουηδία κατά 40% και ακολουθούν το Λουξεμβούργο και η Αγγλία με 30%. Αρνητικό επηρεασμό βλέπουν η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ελλάδα 61%.

Είναι επιτυχημένη η ενσωμάτωση των μεταναστών;

Στο τρίτο ερώτημα, κατά πόσο είναι επιτυχημένη η ενσωμάτωση των μεταναστών, η Σουηδία είναι πάλι πρώτη αλλά αυτή τη φορά αρνητικά. 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η κυβέρνησή τους απέτυχε στα μέτρα ενσωμάτωσης, παρόλο που στις προηγούμενες ερωτήσεις βλέπουν θετικά την μετανάστευση και ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και πάλι η Ελλάδα, γύρω στο 65%.

Επιτυχημένη την θεωρούν οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και οι Λουξεμβούργιοι.

Για την Ελλάδα ειδικά.

Σε όλες τις μετρήσεις έχει μεγάλα ποσοστά αρνητικής αντιμετώπισης της μετανάστευσης, τα μεγαλύτερα μαζί με Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία.

Ένα 20% βλέπει τους μετανάστες και σαν μια ευκαιρία και το ίδιο ποσοστό βλέπει θετικό επηρεασμό της κοινωνίας από την έλευσή τους.

Οι μετανάστες είναι απειλή, θεωρεί η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με την έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) από πέρυσι τον Μάρτιο στην Ελλάδα όπου οι 827 ερωτηθέντες, κάτοικοι αστικών κέντρων, απάντησαν πως “οι μετανάστες είναι απειλή σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και την πολιτιστική ταυτότητα”.

Συγκεκριμένα, το 65% απαντούν πως οι μετανάστες κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία, το 59% ότι παίρνουν τις δουλειές, και το 59% ότι ενώ οι μετανάστες δεν πληρώνουν τον ίδιο φόρο κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Το 63% των Ελλήνων απαντά ότι η χώρα έχει γίνει χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, εξαιτίας της μετανάστευσης και το 57% πιστεύει πως η πολιτιστική ζωή της Ελλάδας υποβαθμίζεται λόγω των μεταναστών, αντί να εμπλουτίζεται.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη στο να χορηγεί άσυλο, ενώ το 44,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έφτασαν στη χώρα με το πρόσφατο προσφυγικό κύμα λίγο ή πολύ καλύτερα σε σχέση με τους ντόπιους.

Όχι στους Μουσουλμάνους

Τέσσερις στους δέκα, στην έρευνα του ΕΚΚΕ, θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχουμε καθόλου μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα, ενώ άλλοι τέσσερις από τους δέκα ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ λιγότερους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2017 το Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων «Chatham House», όπου οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 58% ότι η μετανάστευση από τις μουσουλμανικές χώρες θα έπρεπε να σταματήσει.

Στα όρια του ρατσισμού

Και οι δύο έρευνες επιβεβαιώνουν πως οι Έλληνες του Ξένιου Δία στην πλειοψηφία τους δεν υπάρχουν πια. Η χώρα μας παρόλο που κάθε σπίτι της έχει συγγενείς μετανάστες δεν αντέχει τον πόνο των νέων μεταναστών. Ξεχνά και τους δικούς της ξεριζωμούς και τους πολέμους. Η ξενοφοβία είναι βάση για να αναπτυχθούν εθνοκεντρικά και ρατσιστικά φαινόμενα. Δεν φτάνει το θετικό 20% δυστυχώς, ακόμη και αν τα ερωτήματα της ΕΕ τίθενται με όρους αγοράς.

Από την άλλη μεριά, αν παρθεί υπόψιν η τόσο αρνητική πληροφόρηση που έχει υποστεί ο Έλληνας και η Ελληνίδα για την μετανάστευση, ιδιαίτερα των προσφύγων, από τους φασίστες λαϊκιστές, την επίσημη εκκλησία και τους σκοταδιστές και οι βαριές συνέπειες της κρίσης (ανεργία, υποαπασχόληση, δραματική μείωση του εισοδήματος κ.τ.λ.) για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων, συν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής όλης της ΕΕ, τότε το 20% είναι μια βάση ελπίδας για το μέλλον.

Πηγή

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία