Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκκληση αλληλεγγύης από Τουντέχ – Η λαϊκή πάλη να ενδυναμωθεί και για την απελευθέρωση των συλληφθέντων

Έκκληση για πλατιά εκστρατεία αλληλεγγύης για τις μαζικές συλλήψεις του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν απευθύνει το κόμμα Τουντέχ σε όλες τις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις του Ιράν και του κόσμου.

Το παράνομο κόμμα των Ιρανών κομμουνιστών που βρίσκεται για δεκαετίες υπό φονική δίωξη, καταγγέλλει την ολομέτωπη βίαιη καταστολή από το αντιλαϊκό και δικτατορικό θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν ενάντια στο κίνημα διαμαρτυρίας της νεολαίας και των φοιτητών που αναδείχθηκε το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι έχουν συλληφθεί πάνω από 1.500 διαδηλωτές, δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Οι δυνάμεις καταστολής και οι μισθοφόροι του καθεστώτος καταγγέλλονται επίσης για βίαιη επίθεση σε διαδηλωτές. «Ως είθισται τα τελευταία χρόνια, η απάντηση των επικεφαλής του δικτατορικού καθεστώτος στο λαό, ο οποίος έχει απογοητευτεί από φτώχεια, καταπίεση, διαφθορά και έλλειψη ελευθερίας, είναι να τον κατηγορούν ότι συνεργάζεται με ξένες δυνάμεις, να τον πυροβολούν και μετά να τον συλλαμβάνουν», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, σε νέα ανακοίνωσή της, η Κ.Ε. του Τουντέχ, που τονίζει ότι παρά τη βίαιη καταστολή, οι λαϊκές διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε όλο το Ιράν.

«Παρόλο που ο βρυχηθμός των λαϊκών διαμαρτυριών μπορεί να αντιμετωπίζεται με σφαίρες εδώ και εκεί και εντέλει να αποσιωπάται για λίγο, αντίθετα με τις αντιλήψεις και τη βούληση των ηγετών του ισλαμικού καθεστώτος, τα στρατηγικά αιτήματα των λαϊκών κινητοποιήσεων δεν μπορούν να συντρίβονται επ’ άπειρον μέσα από εκφοβισμό και καταπίεση», προστίθεται. Και απαριθμούνται τα λαϊκά αιτήματα: Απόρριψη του δεσποτικού θεοκρατικού καθεστώτος, τερματισμός της εξουσίας καταχθόνιων και απάνθρωπων προσώπων, τερματισμός της καταπίεσης και της κοινωνικής αδικίας, φτώχειας και εξαθλίωσης που προκύπτουν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τον καπιταλισμό, τερματισμός της διαφθοράς, εγκαθίδρυση ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και δημοκρατικού Ιράν με θεμελιακές ανατροπές που θα ανατρέπουν το πολιτικό σύστημα της απόλυτης δικτατορίας του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη και θα το αντικαθιστούν με τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού κ.τ.λ.

Το Τουντέχ συντασσόμενο με τον ηρωικό λαϊκό αγώνα, επαναλαμβάνει ότι για να εξαναγκαστεί η δικτατορία να υποχωρήσει είναι απαραίτητη η ενότητα δράσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων, από τους εργάτες μέχρι τη μάχιμη νεολαία και τα κινήματα φοιτητών και γυναικών. «Χωρίς μια ξεκάθαρη δημοκρατική εναλλακτική απέναντι στο δεσποτικό καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να ενωθούν όλα τα στρώματα και οι δυνάμεις της κοινωνίας και να προκαλέσουν το δικτατορικό καθεστώς του Ιράν κάτω από ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που θα βασίζεται στα αιτήματα της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και στα αιτήματα για ψωμί, δουλειά και στέγαση», υποδεικνύει το Τουντέχ.

Το κόμμα τονίζει ότι η πάλη για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που αυξάνονται με τις πρόσφατες διώξεις, είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πάλης του κινήματος.  Τονίζεται δε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο καθεστώς να εξαναγκάσει συλληφθέντες ακτιβιστές σε ψεύτικες «ομολογίες» μέσα από φυσικά και ψυχικά βασανιστήρια. Το Τουντέχ καταγγέλλει νέα περιστατικά από τους βασανιστές του καθεστώτος και τονίζει ότι η απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από τα νύχια της δικτατορίας θα είναι σημαντική νίκη για το λαϊκό κίνημα
του Ιράν.

«Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές και προοδευτικές δυνάμεις του Ιράν και του κόσμου, να κάνουν ό,τι μπορούν για να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα όλων των κρατουμένων και τους χώρους όπου έχουν φυλακιστεί και να απαιτήσουν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους. Η εξαπόλυση διεθνιστικών εκστρατειών, η συνέχιση της πίεσης προς το καθεστώς και η οργάνωση διαμαρτυριών έξω από φυλακές με αίτημα την ελευθέρωση των κρατουμένων εν μέσω ημερών όπου οι φλόγες των μαζικών κινητοποιήσεων ακόμη καίνε σε όλη τη χώρα, είναι προτεραιότητα», υπογραμμίζει η Κ.Ε. του Τουντέχ.

Πηγή: Χαραυγή