Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Έφυγε» η Λεονέλα Ινές Ρελίς Ντίας, πρωτοπόρα Κουβανή παιδαγωγός

«Έφυγε» από τη ζωή πρόσφατα η Λεονέλα Ινές Ρελίς Ντίας, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, δημιουργός της πρωτοποριακής μεθόδου για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού «Yo si puedo» («Ναι μπορώ»).

Γεννήθηκε στην Κούβα το 1947 και από ηλικία μόλις 15 ετών συμμετείχε στη μεγάλη εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού στην Κούβα το 1961, δύο χρόνια μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό. Για την τεράστια προσφορά της τιμήθηκε πολλές φορές από τη χώρα της, από την Ουνέσκο, και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Κούβα 1

Το «Yo si puedo» («Ναι μπορώ») είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει η Κούβα σε όλο τον κόσμο και σήμερα έχει βοηθήσει 8 εκατομμύρια ανθρώπους να μάθουν γραφή και ανάγνωση σε χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και την Ωκεανία, εφαρμόζεται στην αγγλική γλώσσα στη Νέα Ζηλανδία.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην πρακτική εμπειρία που αποκτά ο μαθητής με τη βοήθεια ενός δασκάλου και υποστηρίζεται από οπτικοακουστικό υλικό – 65 τηλεμαθήματα διάρκειας 30 λεπτών το καθένα και μόνο σε τρεις μήνες τα άτομα μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν.

Επιμέλεια: Ηρακλής Κακαβάνης