Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλίνα Καμπάεβα: Οι κυρώσεις σε βάρος ρώσων αθλητών είναι «η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού»

Ως «την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού» χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος ρώσων αθλητών και αθλητριών η ολυμπιονίκης ρυθμικής γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα.

Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ακολούθησε τσουνάμι κυρώσεων το οποίο δεν άφησε απ’ έξω τον αθλητισμό. Πριν λίγες ημέρες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε την αποβολή των ρώσων και λευκορώσων αθλητών απ’ όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει οι αρμόδιοι φορείς σχεδόν σε όλα τα ομαδικά σπορ, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αποκλείοντας μέχρι νεωτέρας τις ρωσικές ομάδες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.

Η εννιά φορές ολυμπιονίκης και πρώην μέλος της Κρατικής Δούμας ξεσπά μιλώντας στο πρακτορείο TASS: «Οι ηγεσίες πολλών διεθνών αθλητικών οργανισμών έχουν εδώ και καιρό υιοθετήσει πλήρως αντιαθλητική συμπεριφορά κάτω από διάφορες αφορμές. Αυτό δεν κρύβεται πλέον» δήλωσε η Καμπάεβα και πρόσθεσε:

«Δεν τους ένοιαξε και δεν απέκλεισαν καμία από τις χώρες που συμμετείχαν στην εξολόθρευση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Συρία».

Παρά τις κυρώσεις, η 38χρονη ρωσίδα πρωταθλήτρια δείχνει αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας ότι παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ο ρωσικός αθλητισμός θα επιζήσει των κυρώσεων και θα προοδεύσει.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα