Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμερικανίδα βουλευτής για Ουκρανία: Δεν ξέρω τι είναι η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» αλλά συμφωνώ να καταρρίπτονται ρώσικα αεροσκάφη

Υποστηρίζει αναφανδόν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αλλά δεν ξέρει τι ακριβώς είναι.

Ο λόγος για την βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μαρία Σαλαζάρ, η οποία σε δηλώσεις της τάχθηκε με θέρμη υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Όταν όμως ρωτήθηκε αν γνωρίζει τι σημαίνει το εν λόγω μέτρο τότε έδειξε πλήρη άγνοια.

Όταν δε της επισημάνθηκε ότι «απαγόρευση πτήσεων» σημαίνει ότι θα πρέπει να καταρρίπτονται ρωσικά αεροσκάφη, η Σαλαζάρ απάντησε: «Φυσικά!» (Of course!).

Μέσα στο παραλήρημα της αμάθειάς της, η αμερικανίδα βουλευτής σημείωσε επίσης ότι… «η ελευθερία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη» (!!!) και πως υποστηρίζει οτιδήποτε θα τιμωρούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Τι είναι η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» (no-fly zone);

Ο όρος «no-fly zone» αναφέρεται σε κάθε περιοχή εναερίου χώρου όπου έχει προβλεφθεί απαγόρευση πτήσης για συγκεκριμένα αεροσκάφη. Εν καιρώ ειρήνης, εφαρμόζεται για να προστατεύσει ευαίσθητες περιοχές, όπως προεδρικές η βασιλικές κατοικίες ή ακόμη και τον χώρο πάνω από μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή διαδηλώσεις με μεγάλο αριθμό συγκεντρωμένων.

Υπό την στρατιωτική του χροιά, μία «no-fly zone» σχεδιάζεται (και τίθεται σε ισχύ) προκειμένου να απαγορεύσει αεροσκάφη από το να εισέλθουν σε απαγορευμένο εναέριο χώρο ώστε να αποτραπούν επιθέσεις ή κατασκοπευτικές πτήσεις, προληπτικά χτυπήματα εναντίον αμυντικών συστημάτων.

Μία no-fly zone πάνω από την Ουκρανία θα σήμαινε ότι στρατιωτικές δυνάμεις και εν προκειμένω νατοϊκές θα εμπλέκονταν άμεσα με οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος θα εντοπιζόταν στον ουρανό της Ουκρανίας και -αν χρειαστεί – να το καταρρίψουν.

Πρακτικά, στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, η επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» από το ΝΑΤΟ θα σήμαινε αναπόφευκτα ευθεία πολεμική εμπλοκή με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή ραγδαία κλιμάκωση και γενίκευση του πολέμου.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα