Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ανάπτυξη» πάνω στα συντρίμμια των εργατικών-λαϊκών αναγκών – «Χαράς Ευαγγέλια»!

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! //  

Επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβέρνηση, «αυτοδιοικητικοί» και λοιποί «πρόθυμοι» πανηγυρίζουν για την «ιστορική 1η συνεδρίαση» (sic!!) του ΔΣ του «Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού». Ήταν όλοι εκεί: εκπρόσωποι ΥΠΕσ με επικεφαλής τον ΥπΕσ (Αλ. Χαρίτση), του ΥΠΟικ, της «Lamda Development» της «Ελληνικό ΑΕ.» ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο δήμαρχος Αλίμου, εκπρόσωποι ΝΔ & ΚινΑλ, ακόμη και εκπρόσωπος του πρώην ΥπΕς (Σκουρλέτη) και μια (υπερ)συντονίστρια του έργου. Σ΄ότι αφορά την τελευταία (…σημεία των καιρών), μη νομίσετε πως πρόκειται για καμιά τυχάρπαστη: πρόκειται την εξαιρετικά «δραστήρια» κυβερνητική πολυθεσίτισσα Θεοπίστη (κατά κόσμον «Πέτη») Πέρκα την κολλητή του υπουργού Βίτσα, πρώην γενική γραμματέα δημόσιας περιουσίας του ΥπΟικ, απ΄ όπου παραιτήθηκε για να είναι ξανά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ (λόγω «ασυμβίβαστου»), παραμένει -μεταξύ άλλων και σύμβουλος του Φλαμπουράρη…

anaptuxi1

Ανάπτυξη για ποιον;

(Καρμπόν παρεμβάσεις στο ίδιο μοτίβο)

«Η υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού και συμβολικά και οικονομικά, σηματοδοτεί το πέρασμα της χώρας στην περίοδο της ανάπτυξης. Η επιτυχία της συγκρότησης του φορέα διαχείρισης του Ελληνικού είναι μεγάλη, γιατί βάζει την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο» ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης και στο ίδιο πλαίσιο ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης (επαυξάνοντας) μίλησε για «ιστορική μέρα», που «αναδεικνύει την επιτυχημένη συνεργασία και προσέγγιση της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του επενδυτή» η Θεοπίστη «ιδιαίτερα συγκινημένη που δημιουργήθηκε αυτός ο φορέας, μετά τις ένα σωρό -επί ένα χρόνο και πλέον, αναβλητικές αιρέσεις και προσκόμματα (που αποτελεί) ένα πρωτοφανές εγχείρημα που ενώνει για πρώτη φορά το κράτος, την αυτοδιοίκηση και τους επενδυτές» και ο Σκουρλέτης (μέσω Τραυλού) «Ο φορέας διαχείρισης είναι θετική εξέλιξη και αποτελεί πρωτοποριακό θεσμό για την τοπική αυτοδιοίκηση, το θεσμικό όργανο που έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία που αφορά στην ανάπλαση του νότιου μετώπου της Αττικής και η εξέλιξη της επένδυσης θα έχει σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα». Τέλος ο «γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» της ΝΔ, αφού ευλόγησε τα γένια του είπε ότι «η επένδυση του Ελληνικού είναι η ευκαιρία της Αττικής για τα επόμενα 50 χρόνια, και η υλοποίησή της έχει μέγιστο ενδιαφέρον για τη ΝΔ.» 

laikh syspeirosh

Στον αντίποδα η ανακοίνωση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Δεν μας κάνει εντύπωση ότι η κυβέρνηση έτρεξε άρον άρον να εγκαινιάσει το Φορέα, για να προπαγανδίσει και με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη που έρχεται στη “μεταμνημονιακή εποχή“, πάνω από τα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Δεν μας κάνει εντύπωση ότι σε αυτήν την πρώτη συνεδρίαση φωτογραφήθηκαν μαζί με τον δήμαρχο στελέχη της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Είναι μία εικόνα από το μέλλον! Αφού τα βρίσκουν στα μεγάλα, γιατί να μην τα βρουν και στη διοίκηση του δήμου; Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν δήμαρχος είχε τη στήριξή τους για να αναλάβει την προεδρία του Φορέα.

Πρόκειται για ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ανύπαρκτες είναι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους. Είναι μια ακόμα περίπτωση “αποκάλυψης” της ομοιότητάς τους. Όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και του μεγάλου κεφαλαίου η ταύτισή τους είναι παροιμιώδης.

Η επένδυση και το σχέδιο για το Ελληνικό δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και τη θέση για πολυθεματικό πάρκο με κρατική χρηματοδότηση. Ο Φορέας είναι διαχειριστής των κοινοχρήστων, το κεφάλαιο δεν χαρίζει στο λαό τίποτα και χρησιμοποιεί τους δήμους για την απαραίτητη λαϊκή αποδοχή.

Το Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση και η “αξιοποίησή” του φωτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα της αναπτυξιακής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση και την οποία επιχειρούν να εμφανίσουν ως “φιλολαϊκή”.

Ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις κάλπικες επιμέρους διαφορές των αστικών κομμάτων και των παρατάξεων που στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα, αλλά να κάνει την πραγματική διαφορά και αυτό μπορεί να γίνει με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ! Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, για να ισχυροποιηθεί παντού, στις τοπικές – περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές! Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, τη δική μας φωνή και δύναμη!».

 anaptuxi2

 «Μητροπολιτικό» Πάρκο Ελληνικού

Ανταγωνισμοί και αντιθέσεις σχετικά με το ποιος, ποιο κράτος, ποιο τμήμα του κεφαλαίου, ποια ιμπεριαλιστική δύναμη και συμμαχία θα έχουν το πάνω χέρι («μικρο» & «μακρο»_ενδοϊμπεριαλιστικώς»)

Πρόκειται ως γνωστό για το χώρο του πρώην αεροδρόμιου κλπ. 6.500 στρεμμάτων που ουσιαστικά μετατρέπεται σε μια τεράστια «κλειστή» πόλη με ουρανοξύστες (πέντε -ύψος επιτρεπόμενο 200 μέτρα!!) και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς… Το σχετικό master plan της “Lamda Development” – του ομίλου Λάτση, εγκρίθηκε παλιότερα -από την κυβέρνηση Σαμαρά / Βενιζέλου και μετά, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα από τα νοστιμότερα «φιλέτα» της Ευρώπης, βγήκαν τα μαχαίρια. Τελικά το έργο κατακυρώθηκε στους «επενδυτές» της «Global Investment Group» που -όπως οι ίδιοι παρουσιάζονται είναι «μια διεθνής κοινοπραξία– ο όμιλος Fosun Group από την Κίνα, η Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι και ο όμιλος Λάτση – οι οποίοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την αξιοποίηση του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης  στην Ευρώπη».

Τι προβλέπεται;; βασικά τσιμέντο!!  (2.893.907 τετραγωνικά μέτρα !!!)

  • Κατοικίες 1.042.000 τ.μ. (~36%)
  • Ξενοδοχεία 221.000 τ.μ. + Συνεδριακά κέντρα 20.984 τ.μ. (~8%)
  • Μεγάλα εμπορικά κέντρα 273. 500 τ.μ. (~9%)
  • Ρεστοράν, μπαρ, καφετέριες 37.642 τ.μ. + Καζίνο 15.000 τ.μ
  • Κτήρια γραφείων 280.000 τ.μ. (~9%)
  • Νοσοκομεία 75.369 τ.μ. + Πανεπιστήμιασχολεία 210.000 τ.μ. (~9%)
  • Διάφορα άλλα 718.412 (~25%)

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, παρατηρείται µια δραματική στροφή στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χώρου στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «προσέλκυσης επενδυτών», που δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια σύγχρονη αστική χωροταξική προσέγγιση. Ο νέος τρόπος διαχείρισης των δημόσιων χώρων από επενδυτικά funds άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά με αφορμή μεγάλες παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές ή αλλαγής χρήσης. Τα επενδυτικά funds, εκτός από κατοικίες και εμπορικά κέντρα, αναλάμβαναν και την όλη «ανάπλαση» των ελεύθερων χώρων, τους οποίους στη συνέχεια διαχειρίζονταν επιβάλλοντας τους όρους λειτουργίας. Στην ουσία βάζουν όρους και προϋποθέσεις για το ποιες ώρες και μέρες θα λειτουργούν πλατείες και πεζόδρομοι και ποιες δραστηριότητες θα επιτρέπονται (σαν ένα mall ας πούμε), όπου μάλιστα η αστυνόμευση και η τήρηση της τάξης ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.

Πρόκειται για ένα πραγματικό «Face control», για την πρώτη «πόλη ελεγχόμενης εισόδου», που «η διαχείρισή του θα παραμείνει στους επενδυτές της έκτασης», μια «αξιοποίηση», που επιχειρείται πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα σε τόσο μεγάλη κλίμακα και ταιριάζει απόλυτα με μια νέα -εισαγόμενη πεπατημένη,  όπου ο δημόσιος χώρος μετατρέπεται σε ιδιωτικό με πάρκα, πλατείες, χώρους αθλητισμού και πολιτισμού να μπαίνουν κάτω από ιδιωτική διαχείριση. 

anaptuxi3

Στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν περίπου 2.000 τέτοιες «κλειστές κοινότητες» σε εθνικό επίπεδο, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πάνω από 50.000! (τα σημερινά στοιχεία, μιλούν -ανεπίσημα, για ~100.000, με εκατομμύρια κατοίκους)

και εγένετο φως, «πρὶν ἀλέκτορα φωνῆσαι» !!

(Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα)

28-Φεβ-2014: Ο Αλέξης Τσίπρας -τότε απλά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την «κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος στην παραχώρηση του Ελληνικού» και παράλληλα δεσμεύθηκε ότι «όλες οι συμβάσεις, όλες οι παραχωρήσεις δημόσιου πλούτου, θα επανελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα και ως προς τη διασφάλιση του κρατικού συμφέροντος, από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές που σύντομα θα δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, (sic !!) στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development είναι παράνομη. Είναι παράνομη και θα καταρρεύσει σύντομα, μαζί με την κυβέρνηση που τη στήριξε.

«Χρησιμοποιώντας ουσιαστικά ως εργαλείο εκβιασμού τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στην Lamda Development για οποιαδήποτε καθυστέρηση ή κώλυμα θα προκύψει μετά την υπογραφή της σύμβασης, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν να θέσουν προ τετελεσμένων τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας».

«Η κυβέρνηση δείχνει για πολλοστή φορά τις αυταρχικές της πρακτικές απέναντι σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιστημονικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα, την απαξιωτική της στάση απέναντι σε θεσμούς και νόμιμες διαδικασίες, αλλά ακόμα και την πλήρη αδιαφορία της για τις μελλοντικές ποινικές συνέπειες που θα έχει για τα μέλη της και τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ».

Μάλιστα Ρένα Δούρου (παρέα με τον Τσίπρα σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργυρούπολη σαν υποψήφια περιφερειάρχης μίλησε για «οικονομικό σκάνδαλο, περιβαλλοντικό έγκλημα και πολεοδομικό τερατούργημα»

Τα προαναφερθέντα επαναλήφθηκαν (καρμπόν) και στις 18-Νοε-2014, προεκλογικά πλέον, που βέβαια «ξέχασε» αμέσως και -κυβέρνηση πλέον, ανακοίνωσε, μετά βαΐων, κλάδων και ζητωκραυγών, τη συμφωνία για την παραχώρηση του Ελληνικού! σε μια συνήθη ιλιγγιώδη μεταστροφή του: από εκεί που χαρακτήριζε κάθε αποκρατικοποίηση «ξεπούλημα», από εκεί που απειλούσε με ποινικές συνέπειες όσους συμφωνούσαν σε οποιαδήποτε επένδυση, από εκεί που ξιφουλκούσε κατά των αόριστων «επιχειρηματικών συμφερόντων», ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινανοι καλύτεροι φίλοι των «επενδυτών» και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες περί… «ηρωικής διαπραγμάτευσης που απέφερε μεγάλα οφέλη στη χώρα».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε στην τελική υπογραφή της σύμβασης για την «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, συνεχίζοντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθείται διαχρονικά απ’ τις αστικές κυβερνήσεις. Με το γνωστό θράσος που τη διακρίνει, η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλει τη νέα σύμβαση ως «σημαντική βελτίωση» σε σχέση με την προηγούμενη. Όμως, το Ελληνικό δεν είναι απλά μια ακόμα περίπτωση «αποκάλυψης» της ομοιότητας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή όλων των υπόλοιπων αστικών κυβερνήσεων. Στο Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση και η «αξιοποίησή» του φωτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα της αναπτυξιακής πολιτικής που προωθεί η άρχουσα τάξη και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανίσει ως φιλολαϊκή.

ΕΝΑ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Από τότε που ξεδιπλώθηκαν τα σχέδια απομάκρυνσης του αεροδρομίου απ’ το Ελληνικό, ξεκίνησε μια αντιπαράθεση για τη μετέπειτα τύχη του χώρου. Η εκάστοτε κυβέρνηση προωθούσε διακηρυκτικά ένα σχέδιο «ήπιας ανάπτυξης» του χώρου του αεροδρομίου, ενώ η εκάστοτε αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση για τσιμεντοποίηση, ξεπούλημα του χώρου και οικονομικά σκάνδαλα και πάντα πρότεινε για το Ελληνικό ένα «μεγάλο πάρκο» και κάθε κυβερνητική εναλλαγή απλά οδηγούσε σε εναλλαγή ρόλων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. Ως αντιπολίτευση ήταν κυριολεκτικά «στα κάγκελα». Κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση πως «ξεπουλάει με σκανδαλωδώς χαμηλό τίμημα» το χώρο του Ελληνικού και πως «ο λαός της Αττικής έχει ανάγκη ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο».

Τελικά, ως κυβέρνηση, προχώρησε στην επικύρωση της σύμβασης που είχε συνάψει η προηγούμενη, με μια κοινοπραξία επιχειρήσεων, κεντρικό ρόλο στην οποία έχει ο όμιλος Λάτση και όπου συμμετέχει (όπως ήδη αναφέρθηκε) ένας όμιλος απ’ το Κατάρ και ένας όμιλος real estate με έδρα στο Χονγκ Κονγκ και μεγάλο όγκο επενδύσεων σε ακίνητα στις ΗΠΑ. Η συμφωνία προβλέπει την εκχώρηση τόσο του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όσο και της παραλιακής έκτασης που βρίσκεται «κάτω» απ’ το αεροδρόμιο στην εν λόγω κοινοπραξία, προκειμένου να προχωρήσει η τελευταία σε μια παρέμβαση δισεκατομμυρίων ευρώ, που ακόμη σήμερα δεν είναι γνωστή σε όλες της τις λεπτομέρειες.

Η προώθηση του συγκεκριμένου έργου δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της άρχουσας τάξης για την ανάπτυξη της οικονομίας της Αττικής την επόμενη περίοδο. Το σχέδιο αυτό, που χαράχθηκε πριν από την κρίση, εστιάζει στην αξιοποίηση της θέσης της χώρας ως κόμβου μεταφοράς εμπορευμάτων και στη σημαντική αύξηση του τουρισμού απ’ το εξωτερικό, αξιοποιώντας και την Αττική ως κεντρικό τουριστικό προορισμό.

Σ’ αυτόν τον άξονα κινούνται οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της άρχουσας τάξης και του κράτους για την Αττική, απ’ την τουριστική αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, το λιμάνι κρουαζιέρας, τις αστικές αναπλάσεις στο εσωτερικό του αστικού ιστού κλπ.

Η περαιτέρω αξιοποίηση της Αττικής ως τουριστικής περιοχής θα έχει αντίκτυπο στα λαϊκά στρώματα. Ήδη, μεγάλο τμήμα της παραλίας της Αττικής είναι πρακτικά απροσπέλαστο απ’ τους εργαζόμενους, αφού οι λεγόμενες «οργανωμένες παραλίες» επιβάλλουν, με διάφορους τρόπους, μεγάλο τίμημα για την πρόσβαση και αυτού του είδους η τουριστική αξιοποίησή της θα επιδεινώσει την κατάσταση. Η έμφαση στον «εισαγόμενο» τουρισμό μεταφράζεται σε σχετική μείωση της δυνατότητας των εργαζομένων στη χώρα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Η σημαντική αύξηση του τουριστικού κλάδου εκθέτει υπερβολικά την οικονομία στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και στις αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αφού μια διακοπή της τουριστικής κίνησης είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος πίεσης.

(ΣΣ |> όλο το κείμενο |> βλ Κυριακάτικο Ρίζο 31/7/16: του Γρ. Λιονή μέλους του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ)

anaptuxi4

 «Φτωχαδάκια»

Το Μάρτη του 2014, το ΤΑΙΠΕΔ «συμφώνησε κατ’ αρχήν» για την πώληση της συγκεκριμένης έκτασης για 915 εκατομμύρια ευρώ (ΣΣ |> που θα πει κυριολεκτικά «τσάμπα» πέρα απ το ότι, υποβλήθηκαν 9 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός «κατέληξε» [;;] με μια προσφορά…), ενώ οικονομοτεχνική μελέτη του ΤΕΕ υπολογίζει την αξία της έκτασης του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά σε πάνω από 3 δισ. ευρώ (ΣΣ |> αναλυτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν και σε ειδική ανοιχτή εκδήλωση τον Οκτ-2014, όπου ακούστηκε από μηχανικό πιστοποιημένο εκτιμητή το χαρακτηριστικό «92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο; Τέτοιες αξίες υπάρχουν στο Βραχάτι Κορινθίας ή στον Άγιο Βασίλειο Αντιρρίου»…) |> [#]

Από την άλλη είναι προφανές πως οι χρήστες, ειδικά των κατοικιών, θα ανήκουν σε πολύ υψηλά βαλάντια, στους Κροίσους του χρήματος ανά την υφήλιο.

Με απλά λόγια όταν πχ. ο γνωστός τοις πάσι, Σεΐχης Al P@p@rĩa, βαρεθεί τον τροπικό ήλιο και το μονότονο παφλασμό του νερού, στον πρώτο από τους πέντε πύργους Etihad, σε κατάσταση νιρβάνας στη σουίτα του που βρίσκεται στον 67ο όροφο -περίπου στα 271 μέτρα από τη θάλασσα (ΣΣ |> για τους πιο μυημένους «“Sky Suite” @Jumeirah at Etihad Towers Νr 1»), παίρνει το ιδιωτικό του τζετ και σε χρόνο dt, πετάγεται στον ουρανοξύστη Νο 4 στο πασίγνωστο «Marina Residential Tower» όπου η «Foster & Partners SA» με πιο «ανθρώπινα» μεγέθη -πχ. μέγιστο ύψος μόνο 202 μέτρα…, που θα του παρέχει και πολλά περισσότερα από το να αλλάξει απλώς παραστάσεις -βοηθούντος του Αττικού ουρανού, της θαλάσσιας αύρας, του Σαρωνικού και της παροιμιώδους (έμψυχης), ελληνικής μεσογειακής ομορφιάς.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, δεν θα ξεπερνούν (λένε) τις 20.000€ το τετραγωνικό, ενώ στους κάτω ορόφους (για τη χρηματιστηριακή «πλέμπα») θα είναι -το πολύ, της τάξης των10-15.000€  και σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς η περίπτωση του πάρκου Ελληνικού «θα ξεφεύγει από του ελληνικούς κανόνες του real estate, όπου η ζήτηση έχει υποχωρήσει». Οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε!

|> [#]  Τα τότε συμβάντα με το ΤΕΕ, που κατέληξαν σε «μετωπική» σύγκρουση με την κυβέρνηση Σαμαρά (που μάλιστα -τυχαία; έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και «κατόπιν εορτής»), πέρα από τα νούμερα και την ουσία (ξεπούλημα) που έτσι είναι, έχουν και μια «αθέατη» πλευρά που δείχνουν  τους ακατάλυτους -ανεξαρτήτως κόμματος, δεσμούς των μηχανισμών και θεσμών στο αστικό κράτος ειδικά σε επίπεδο διαχείρισης: πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν τότε ο Χρήστος Σπίρτζης, …ναι «αυτός», αρχικά ΠΑΣΟΚ, που το 2007 στήριξε αποφασιστικά τον ΓΑΠ στις εσωκομματικές εκλογές ενάντια στο Βενιζέλο, μετά ίδρυσε τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση» – ΡΑΣΚ από στελέχη του «κοινωνικού» / συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη κυβέρνηση του Τσίπρα σαν αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπως λέει ο ίδιος «συμμετείχε στην Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας» (sic!!) «του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα» με «κατεύθυνση την αξιοποίηση του παραγωγικού και επιστημονικού δυναμικού, όλων των Ελλήνων, κυρίως των νέων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας και την βελτίωση της ζωής των πολιτών» ενώ στη «2η φορά αριστερά» (μας «άλλαξε τα φώτα»), σαν υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων… (ΣΣ |> Δείτε και τις παραπάνω hyperlinks, αναφορικά με το Χρήστο μας, αξίζει τον κόπο)

Απέναντι στην «Ανάπτυξή» τους στα συντρίμμια των εργατικών-λαϊκών αναγκών, σ’ ότι αφορά την τοπική διοίκηση δε μασάμε και απαντάμε:

suspeirosi

 

Πηγές:

Επίσημο site έργου / Lamda Development SA

επίσης |>εδώ|<  …σχόλια |>1<|, |>2<| & |>3<|

 Omada

 

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog