Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανήμερα των Χριστουγέννων, το «Τάγμα που τραγουδάει» έχασε το ένα τρίτο των μελών του

Ανήμερα των Χριστουγέννων το 2016. Αεροπορική τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα με 92 νεκρούς. Οι 64 εξ αυτών μέλη της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού (χορωδία Αλεξάντροφ) γνωστή κι ως το «Τάγμα που τραγουδάει». Το Τάγμα που με τη γλώσσα της μουσικής εξέφρασε τον παλλαϊκό αντιφασιστικό αγώνα του σοβιετικού λαού.

Η χορωδία Αλεξάντροφ αποτελεί μέρος του ομώνυμου σχήματος, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον μια μπάντα και ένα συγκρότημα χορευτών. Συνολικά μετέχουν σχεδόν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές

Το «τάγμα που τραγουδάει» μετά τον Αντιφασιστικό Αγώνα έχει πλούσια καλλιτεχνική παρουσία σε κάθε γωνιά της Γης. «Η Χορωδία Αλεξάντροφ είναι το επισκεπτήριο της ρωσικής κουλτούρας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα ο ο πιανίστας Ντένις Ματσούγιεφ.

Το ρεπερτόριο των ταλαντούχων μελών της αποκλειστικά ανδρικής χορωδίας δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικά τραγούδια. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από περισσότερα από 2.000 έργα: από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες. Εχει ερμηνεύσει και Θεοδωράκη.

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ξεκίνησε το 1928 , από τον Αλεξάντερ Βασίλιεφ Αλεξαντρόφ, τον συνθέτη που έγραψε τη μουσική του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης, σαν μουσικό σύνολο αποτελούμενο από 12 στρατιώτες, με βασική αποστολή να ψυχαγωγεί τα σοβιετικά στρατεύματα οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονταν, και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 είχε φτάσει να απασχολεί 300 καλλιτέχνες και η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Η Χορωδία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού του Κόκκινου Στρατού.

Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξάντροφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.

H φήμη του σχήματος δεν περιορίστηκε στη Ρωσία, αλλά επιβραβεύτηκε με πολλές διακρίσεις και στο εξωτερικό, κατακτώντας επάξια τον τίτλο του γνωστότερου μουσικοχορευτικού στρατιωτικού συγκροτήματος στον κόσμο.

Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνει περισσότερες από 2.000 μουσικές συνθέσεις: Επαναστατικά τραγούδια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς όπως η «Κατιούσα», η «Καλίνκα», θρησκευτική μουσική (όπως το «Ave Maria»), χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κλασικές συνθέσεις Ρώσων και ξένων συνθετών, καθώς και επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής. Σε προηγούμενη επίσκεψή τους στη χώρα μας είχαν τραγουδήσει στα ελληνικά το «Οταν σφίγγουν το χέρι», των Μίκη Θεοδωράκη – Γιάννη Ρίτσου.