Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κύπρου με την στήριξη του ΑΚΕΛ

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εφόσον απαιτηθεί β’ γύρος, αυτός θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Για τις εκλογές κατατέθηκαν στον Γενικό Έφορο Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών 14 υποψηφιότητες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος, έχοντας την στήριξη του ΑΚΕΛ, του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων της Κύπρου.

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης γεννήθηκε στον Αγρό της επαρχίας Λεμεσού στις 20 Ιουλίου 1956.

Σπούδασε νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο διεθνές δίκαιο και στις πολιτικές επιστήμες από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Πανθεόν-Ασσάς. Ακολούθως απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην πολιτική κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Παρί-Ναντέρ.

Το 1984 του απονεμήθηκε το δίπλωμα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση στον χώρο του διεθνούς δικαίου.

Εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987.Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, υπηρεσίας και αποστολές. Διετέλεσε διευθυντής του γραφείου τριών διαδοχικών Υπουργών Εξωτερικών (1995-97, 2002-2003).

Την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία.[1] Την περίοδο 1999-2002 διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία, με παράλληλες διαπιστεύσεις σε Ανδόρρα, Τυνησία και Μαρόκο.

Ακολούθως, διετέλεσε Πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από το 2003 ως το 2008, με παράλληλες διαπιστεύσεις σε Βραζιλία, Αγία Λουκία, Γρενάδα και Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Την περίοδο 2008-2011 διετέλεσε Πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.

Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε εκ νέου Πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 2002-2008 ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Στις 17 Οκτωβρίου 2011 ανέλαβε Υφυπουργός Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, έχοντας τη γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και την διεκπεραίωση της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Είχε, πρόσθετα προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, την ευθύνη εκπροσώπησης της Δημοκρατίας, την προεδρία σχηματισμών του Συμβουλίου, τις Διαθεσμικές Σχέσεις και την εκπροσώπηση της Προεδρίας και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλων θεσμών, διασκέψεων και συναντήσεων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013.

Την 1η Μαρτίου 2013 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής (Γενικός Γραμματέας) του Υπουργείου Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 31 Αυγούστου 2013.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Παραιτήθηκε στις 15 Απριλίου 2022, παραμένοντας στη θέση έως τις 15 Μαΐου 2022.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα